Vona: Valódi nemzeti konzultációra van szükség

2016. január 30. 15:37

Évet értékelt és évadot nyitott a Jobbik elnöke, Vona Gábor, aki szerint vannak olyan társadalmi és politikai feladatok, amelyeket az ellenzéknek kell elvégeznie, ha a kormány nem teszi. Ezek közé sorolta a társadalom szétszakítottságának, megosztottságának enyhítését. A Jobbik a korrupció, az egészségügy és az oktatás témájában indítana „valódi nemzeti konzultációt”.

2016. január 30. 15:37

Az ellenzéki pártvezető a budaörsi Budaparkban mintegy kétezer meghívott - országgyűlési és EP-képviselők, diplomaták, párttagok - előtt elmondott egyórás beszédében azt mondta: vannak olyan társadalmi és politikai feladatok, amelyeket az ellenzéknek kell elvégeznie, ha a kormány nem teszi, vagy szembemegy a felelősséggel. Ezek közé sorolta a társadalom szétszakítottságának, megosztottságának enyhítését, amelyhez hidak építésére szólította fel a résztvevőket. Értékelése szerint a Fidesz és az MSZP nem tud és nem is akar a megosztottság ellen tenni, mert az a két párt lételeme, a Jobbik viszont minden irányban megérti az emberek fájdalmát.

A második területként a pártelnök a politikai kultúra vészes elaljasulását” jelölte meg, és Habony Árpádot, valamint G. Fodor Gábort nevezte a lefelé tartó spirál motorjainak. Hozzájuk képest a meztelencsiga az gerinces állat, vagy mondjuk Machiavelli egy romantikus tinilány” – jegyezte meg, hozzátéve: attól tart, hogy ez a jelenség átszivárog a társadalomba. Fel kell mutatni egy nívót, ami alá nem szabad menni – jelentette ki. A kormány az emberek fölött állónak képzeli magát – értékelt, felvetve: Ez lenne a polgári Magyarország?”. Mint mondta, a Fidesz annyit harcolt a szocializmus ellen, hogy felépített egy másikat, amivel szemben valódi néppártként kell megjelenni.

Az emberi és közösségi szabadságot meg kell védeni a kormánytól

Szólt arról is, hogy az emberi és közösségi szabadságot meg kell védeni a kormánytól, amely – szavai szerint – az alaptörvény módosításával a rendeleti kormányzást készíti elő. Ha az ország védelme a tét, akkor a kormány megkapja a Jobbik támogatását, de balekok sem vagyunk, látjuk mire megy ki a játék” – fogalmazott, megjegyezve: az emberek a terrorizmustól és a Fidesz hatalmi tébolyától” is félnek, s mindkettőtől meg kívánják védeni őket.

Vona Gábor a harmadik területként a legsúlyosabb állapotban lévő ágazatok felkarolását, mozgósítását nevezte meg azok közül, ahol a Jobbik ellenzékből vállalná a kormányzás felelősségét. Ezek közé sorolta a korrupciót, az egészségügyet és az oktatást, és bejelentette, hogy ezekről idén nemzeti konzultációt szeretnének, a civilek, a szakmai és az érdekképviseletek bevonásával. Értékelése szerint velük összefogva meghátrálásra lehet kényszeríteni a kormányt. Elmondta azt is, hogy hétfőtől ezen dolgoznak, személyesen készíti elő a konzultációt és minden megyeszékhelyre ellátogat. „Nem mellébeszélünk: föl fogjuk számolni az országot!” – mondta Vona, majd rögtön javított: „Föl fogjuk szántani az országot!

Korrupció, egészségügy, oktatás

A Jobbik elnöke a korrupció címszó alatt a vagyonnyilatkozatok, a mentelmi jog és az elévülés kérdésével foglalkozna, az oktatásban pedig a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működését, a pedagógusok bérét és megbecsültségét, a gyermekek leterheltségét, a diplomás munkanélküliséget, a szakképzést, a szegregáció-integráció kérdését és az iskolai erőszakot jelölte meg problémás területként.

Az egészségügyről szólva az alulfinanszírozottságot tette szóvá és kifejtette: a háziorvosi rendszert „a szentlélek tartja egyben”, a mentőknél és kórházaknál hiányos a felszereltség, probléma a hálapénz és a várólisták, az egészséges fog mára luxuskérdés lett, és vissza kell szorítani a gyógyszerlobbit. A prevenció területén pedig a tömegsport szerepét emelte ki.

Vona Gábor beszédében kitért arra is: szerinte az Európai Unió beteg, a jelenlegi vezetői azonban életképes megoldások helyett a betegséget dicsőítik. Ők ostobák, aberráltak, bűnözők, vagy mindhárom igaz rájuk – jelentette ki, és célként fogalmazta meg egy erős, szolidáris, a nemzetek sokszínűségére épülő Európa felépítését. A hazai helyzetre vonatkozóan többször is a Jobbik kormányzókészségét hangsúlyozta, a baloldalt pedig unalmasnak minősítette, megjegyezve: ha lelép, nem leszünk semmivel sem kevesebben”.

„Valódi néppárt”

Vona Gábor beszédét egy új, nemzeti színekből álló híd-logókat ábrázoló molinó előtt mondta el, a pulpituson pedig a valódi néppárt” felirat szerepelt. A rendezvényen többször megjelent a kivetítőn egy idézet Széchenyi Istvántól, miszerint Tőlünk függ minden, csak akarjunk!”.

Az évértékelőn Popély Gyula történész, az MTA nagydoktora vette át a Jobbik és pártalapítványa által életre hívott Pongrátz Gergely Érdemkeresztet Murányi Levente '56-os szabadságharcostól, a párt korábbi alelnökétől. A történész rövid beszédében a hazaszeretet fontosságát hangsúlyozta. „Amellett, hogy szeretjük, tiszteljük és mindenekelőtt mindent megteszünk a mai magyar csonka hazáért, állandóan tudatosítanunk kell, hogy ennek a hazának vannak elcsatolt részei is, amelyek tudatunkban, múltunkban és remélhetőleg jövőnkben is egy egységes egészet alkotnak” – fogalmazott.

A rendezvény az Ismerős Arcok koncertjével zárult.

Összesen 425 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2016. február 01. 17:25
Jah ,valamit mondani kellett az amúgy hervadó közönségnek!!
katus
2016. január 31. 21:01
Törökgáborelemez Közszereplő · 47 594 ember kedveli. · Tegnap, 16:03 · Vona Gábor közel ötven percet beszélt - papír nélkül, ami komoly teljesítmény, de egyben komoly veszély is, nem véletlen, hogy fontos politikusok ritkán vállalkoznak erre. Elsőre két dolog tűnt fel: 1. Ilyen ideológiamentes, centrista, egyországos, hídépítős beszédet legutóbb talán az MDF-től hallottunk. Ha valóban ez lesz a Jobbik politikája, akkor nem csupán a szélsőjobboldali, de akár a jobboldali megjelölés is idejétmúlt és alkalmatlan lehet a párt leírására és megértésére. 2. A visszafordított nemzeti konzultáció 2010 óta az első olyan ellenzéki akció lehet, amely a politikai siker két előfeltételét teljesítheti: folyamatos napirendi jelenlétet és értelmezhető végeredményt. El is lehet persze rontani, de a Fidesz helyében én azért most egy kicsit aggódnék.
Paprépa Kinga
2016. január 31. 16:06
Drábik János A háttérhatalom Elhallgatott dokumentumok (Második rész) A háttérhatalom és a második világháború Churchill a második világháborút a történelem legszükségtelenebb háborújának nevezte. A háttérhatalom frontembereként ugyanakkor jól tudta, hogy ez a háború a nemzetközi bankárok hosszútávú stratégiai érdekeit szolgálja. E nagyhatalmú érdekcsoport legfelsőbb irányítóit általában nem nevezik meg, s különböző módon hivatkoznak rájuk. Az egyik elterjedt elnevezés szerint ők alkotják az Illuminátusok zárt rendjét, akiknek végső célja az egy központból irányított új világrend megteremtése. E cél érdekében az Illuminátusok tervszerűen alkalmazzák a háborúk kirobbantását. Ezekre a háborúkra alaposan felkészülnek és mindkét háborúzó felet támogatják. A háttérhatalomnak nincs saját hadserege, ezért van szüksége két szembenálló tábor kialakítására, amelyek aztán háborúznak helyette. Úgy éri el mindig a kívánt eredményt, hogy annak az oldalnak nyújt több támogatást, amelyiket a győzelemre akarja segíteni. A háttérhatalom legfelsőbb irányítói Winston Churchillt már az első világháborúban kiválasztották programjuk végrehajtására. Churchill nem okozott csalódást a Rothschild-oknak, akik már apját, Randolphot, is bevonták a legszűkebb döntéshozói körbe. Hosszú cikk http://www.viszavzsodor.blogspot.com/2016/01/mit-szolsz-churchill-ezen-megdobbento.html
Paprépa Kinga
2016. január 31. 16:05
Mit szólsz Churchill ezen megdöbbentő idézetéhez? Churchill 1960-ban, Bernben mondta a következőket: „Németországnak megbocsáthatatlan bűne a második világháború előtt az volt, hogy kísérletet tett gazdaságának kiszakítására a világkereskedelmi rendszerből, és arra, hogy kialakítsa saját pénzügyi rendszerét, amelyből a pénzvilág nem tud többé profitálni." A nemzetközi pénzhatalomnak ez az ügynöke levonta a következtetést is: „Lemészároltuk a gaz disznót.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!