Orbán: A Fidesz-KDNP kormány tett a legtöbbet a gyermekéhezés ellen

2015. november 09. 16:46

Hétfőn az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnök kifejtette: az elmúlt 25 évben messze a Fidesz–KDNP–kormány lépett a legtöbbet a gyermekszegénység ellen. A kormányfő kijelentette azt is, hogy a mostani kormány nem támogatja a korai nyugdíjazást.

2015. november 09. 16:46

A kormányfőt a jobbikos Dúró Dóra kérdezte hétfőn az Országgyűlésben, az azonnali kérdések és válaszok órájában. Az ellenzéki politikus azt firtatta, támogatja–e a kormány, hogy a gyermekéhezés felszámolását célzó, a Nemzeti Minimum Programjáról című határozati javaslat a parlament elé kerüljön. Dúró Dóra jelezte, hogy egy civil kezdeményezésről van szó, és melléállt Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő is. „Nemzeti ügyekben félre kellene tenni a pártpolitikát, ahogyan azt a Jobbik például a migránskérdésben is megtette” – mondta Dúró Dóra, kiemelve, hogy a Tárki felmérése szerint 50 ezer gyermek tartósan éhezik ma Magyarországon.

„Valóban, a nyomornak nincs pártszíne, de a megoldásnak van” – fogalmazott válaszában Orbán Viktor, hangsúlyozva: Magyarország ma egy olyan egyedülálló európai ország, ahol a gyermekek 90 százaléka óvodáskortól, azaz hároméves korától naponta négyszer az állam pénzén enni kap, „tehát nem éhezhet”, függetlenül a szülei anyagi helyzetétől. Kifejtette: 2010–ben Magyarországon a gyermekéhezés nem volt példátlan, ezért a kormány célul tűzte, hogy minden rászoruló gyermek ingyen étkezhessen. Míg 2010–ben 28 milliárd forintot fordítottak gyermekétkeztetésre, addig az idei költségvetésben ez az összeg 72 milliárd forint – közölte a miniszterelnök. Tudatta azt is, hogy míg 2015–ig 92 ezer gyermek kapott ingyenes ellátást, addig idén szeptember 1–jétől 318 ezer.

Orbán szerint a korai nyugdíjazás tönkretenné a magyar gazdaságot

Egy másik jobbikos képviselő, Sneider Tamás azok nehéz helyzetére hívta fel a figyelmet, akik ugyan még nem érték el az egyébként egyre emelkedő nyugdíjkorhatárt, de fizikailag már nem tudják ellátni munkájukat. Példaként említette a mentősöket, tűzoltókat, sofőröket. Rájuk most 55–60 éves kor környékén közmunka vár – mondta a politikus, majd azt kérdezte: „mikor lesz már valami érdemi változás, hogy ne ez legyen a férfiaknak az elkövetkező években, évtizedekben a sorsa?” Orbán Viktor azt felelte: a mostani kormány valóban nem támogatja a korai nyugdíjazást, mert az tönkretenné a magyar gazdaságot. A kérdés azonban jogos – olytatta –, hiszen senkitől sem várható el, hogy olyan munkát végezzen idősödő korában, amelyre már nem alkalmas, de az sem lenne méltányos, ha emiatt elveszítené az állását. Erre a helyzetre az egyik eszköz a közmunka, de azt – mint mondta – ő sem tartja ideálisnak.

Arra kell szerinte törekedni, hogy nőjenek a bérek, hogy az idősödők minél nagyobb anyagi biztonságban legyenek. Emellett az állami foglalkoztatásban életpályarendszereket kell kialakítani, hogy „fizikailag nem tökéletes állapotban is” értelmes munkát végezhessenek az érintettek – közölte a miniszterelnök. Hozzátette, szerinte ugyanilyen „életpályaszerű” szabályozásokra van szükség a magáncégek területén is. Azt azonban megismételte: olyan nyugdíjkorhatár–csökkentési politikát nem folytathatnak, amely veszélybe sodorja a már nyugdíjasok nyugdíját. Viszonválaszában Sneider Tamás azt mondta, a Jobbik szerint igenis megengedhető, hogy a férfiak is – hasonlóan a nőkhöz – hamarabb nyugdíjba vonulhassanak. A kormányfő erre reagálva megerősítette: mivel a kormánypártok vállalták a nyugdíjak értékének megőrzését, ezért nem folytatnak olyan nyugdíjkorhatár–politikát, amellyel a már nyugdíjban lévők nyugdíja csökkenne. „Szerintem az önök javaslata ezt vonná maga után” – mondta a jobbikos politikusnak. Végül megjegyezte, a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetősége nem nyugdíj–, hanem családpolitikai lépés volt, hogy a nagymamák segíthessenek a családoknak. A Jobbik egyébként nemmel szavazott a nők 40 évnyi munka utáni nyugdíjazásának lehetőségére – tette hozzá.

Jók Miskolc esélyei az intermodális csomópontra

Az MSZP–s Varga László azonnali kérdésében a kormányfő áprilisi miskolci látogatásán tett vállalásokról érdeklődött, így például a Kassa és Miskolc közötti autópálya–összeköttetésről, az ipari parkról és az intermodális csomópontról. Az ellenzéki politikus egyúttal javasolta a Diósgyőri Acélművek területének barnamezős rehabilitációját. Válaszában Orbán Viktor közölte: a ciklus végéig, 2018–ig minden autópályának el kell jutnia az államhatárig. Az intermodális csomópont ügyében „forrásharcok” zajlanak a nagyvárosok között, de Miskolcnak jók az esélyei – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy a diósgyőri barnamezős rehabilitációs javaslatot megvizsgálják.

Összesen 166 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
semmisejo
2015. november 10. 10:14
Azert, ha mar megszulte, nemi felelosseggel a szulo is tartozhat a sajat gyermekeert. Mondjuk egy reggeli, egy vacsora es a hetvegek csak bele kellene, hogy ferjen! A legegyszerubb megoldas minden felelosseget az allamra haritani es aztan szamonkerni!
semmisejo
2015. november 10. 09:59
Az elso etkezes a tizorai, ami tej, tejeskave vagy kakao, esetleg gyumolcsle. Ehhez kapnak kalacsot, vagy valamilyen peksutemenyt. Az ebed ketfogasos, elvileg meghatarozott mennyisegu kaloria, feherje, szenhidrat, zsirtartalommal. Delutan uzsonnat kapnak a gyerekek, ez vagy szendvics, vagy gyumolcs es peksutemeny. Ezt azok a gyerekek is megkapjak, akik korabban hazamennek, ok elvihetik magukkal. Az iskolai szunetekben a csaladvedelmi szolgalat biztositja a gyerekeknek az etkezest es minden raszorult megkapja (sokszor az is, akirol pontosan tudjak, hogy nem, de a gyerek erdeket nezik!) Tehat elvileg NEM lehet ehezo gyerek! Ha megis, akkor a szulo nem teszi lehetove, hogy a gyerek igenybe vegye az iskolai-ovodai etkezest! (Nem viszi oda). En az orszagnak egy viszonylag szegeny szegleteben elek, de ehezo gyereket nem latok. Koveret viszont sokat!
liberálzöld.
2015. november 10. 08:36
Bizony így van ez. Bár Lázár gyerekei sem laktak jól, azért az éhezésük csökkentésének érdekében sokat tett a kormány. Ráhelka sem áll éppen rosszul, bár gondolom a másfél milkás ösztöndíj mellett lehet, hogy nem futja reggelire pávanyelvpástétomra. Szóval sokat tett a kormány a gyermekekért, ez tény.
gudmen
2015. november 10. 00:29
nem kérdés, hogy a 12 éven tarto maszopos ámokfutás mennyi kárt okozott az országnak..sokan várták, hogy végre távolitsák el öket, hovatovább elszámoltatás....erre jönnek ezek az agressziv pökkhendi narancstolvajok és megmutatják mi a magyarok uristene... ez a két galeri mszaop+fidesz taszitotta ebbe a helyzetbe az országot..együtt, egyetértésben... hány nemzetronto politikus ül börtönben? o na most ennyi is fog ha nem változtatunk a tovvábiakban sem.. hajrá lmp, hajrá jobbik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!