Folyamatosan érkeznek a menedékkérők Szerbia felől

2015. szeptember 12. 09:53

Szombat reggel mintegy kétezer migráns várakozott a Keleti pályaudvarnál, hogy a Hegyeshalom felé tartok vonatok egyike közül felszállhasson valamelyikre. Hegyeshalomnál szombat hajnalban időszakosan nyitva volt az osztrák-magyar határ. Röszkén eközben látványosan megnőtt a Szerbia felől érkezők száma.

2015. szeptember 12. 09:53

Mintegy kétezer menedékkérő várakozott szombat reggel a Keleti pályaudvaron, hogy felszállhasson a Hegyeshalom felé tartó vonatok valamelyikére – hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában. Az M1 tudósítója szerint egy vonat 7 óra után nem sokkal elindult Hegyeshalom felé; a következő szerelvény 7 óra 50 perkor indul abba az irányba.

A menekülteket korlátozott számban engedik fel a vonatokra, egy-egy vonatra 300-500 migráns tud felszállni, a tervek szerint fél óránként indulnak vonatok a nyugati határ felé. A pályaudvaron sok a rendőr, a hangulat nyugodt. A rendőröket segélyszervezetek angolul vagy arabul beszélő aktivistái is segítik, többek között a tájékoztatásban. Az éjszaka folyamán mintegy ezer migráns utazhatott tovább Ausztria felé a pályaudvarról, azonban folyamatosan érkeznek továbbiak a Keletibe – mondta a tudósító.

Időszakaszosan nyitott a határ Hegyeshalomnál

Időszakosan volt nyitva szombat hajnalban a magyar-osztrák határ Hegyeshalomnál, az osztrák határrendészeti szervek „meglehetősen ötletszerűen nyitják meg vagy zárják le, ahogy jónak látják” az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója szerint.

Bornemisza Péter emlékeztetett, hogy pénteken még egész nap le volt zárva az autópálya, nem kis gondokat okozva a közlekedésben. Szombaton hajnalban nagyon ritka, de folyamatos volt a forgalom. A vonatközlekedés az egész hétvégén szünetel Magyarország és Ausztria között, mert a nagy migránsroham miatt az osztrák vasúttársaság úgy döntött, hogy a vonatokat már a határon megállítják.

„A hegyeshalmi állomáson minden migráns leszáll a vonatról. Most az a módszer, hogy a vasútállomásról a rendőrök irányításával gyalog indulnak el a határhoz, a régi hegyeshalmi átkelőhöz, átmennek ebbe az ideiglenes gyűjtőpontba, egy kamionparkolóba, és ott várják őket vagy jönnek értük autóbuszok, de nem nagyon gyakran, amiből pénteken volt is probléma, hiszen több ezer migráns hagyta el az országot Hegyeshalomnál” – mondta a tudósító.

Mozgalmas volt az éjszaka Röszkénél

Szombat reggelre  helyreállt a rend a magyar-szerb határnak a migráció által leginkább érintett pontján, Röszkénél. Az M1 aktuális hírcsatorna helyszíni tudósítója szerint az éjszaka mindazonáltal rendkívül mozgalmas volt.  

A reggeli órákban új buszok érkeztek, amelyekre hajlandók felszállnak a migránsok. Az autóbuszok azonban egyelőre nem hagyták el a gyűjtőpontot, ahol több száz migráns várakozik. Az éjszaka ugyanis több mint húsz busz hagyta el a területet, és teljesen megtelt a közeli regisztrációs tábor. A reggeli órákra látványosan megnőtt a Szerbia felől érkezők száma. A buszokkal a röszkei idegenrendészeti előállító pontra vagy az ország más pontjain kialakított állomásokra viszik a migránsokat.

A határ szerbiai oldalára, Horgosra pénteken folyamatosan érkeztek a buszok Belgrádból, illetve a macedón határ mentén fekvő Presevóból. Szombat reggel taxikkal, illetve autókkal érkeztek a migránsok, és a délelőtt folyamán várhatóan ismét autóbusszal érkeznek. Az M1 aktuális hírcsatorna tudósítója szerint a hét végén mintegy 23 ezer migráns érkezésére számítanak.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vezetéknév Utónév
2015. szeptember 13. 11:42
Szívesen várjuk a letelepedni szándékozó menekülteket. Most, hogy 700-800.000 magyar lelépett Nyugat felé van hely bőven. Kulturálisan szinesítik az országot, és a költségvetés is jól járna új adófizetőkkel.
kérdés
2015. szeptember 12. 11:17
Na, már nem helyesen ragozok. A lényeg, hogy erről a képről nekem az ugrott be: "zsoldosok".
kitiltott
2015. szeptember 12. 10:53
10 átlagos magyar falunyi migráns érkezik a hétvégén Ballibek tényleg ez a normális?
alex.leopardi
2015. szeptember 12. 10:33
hmmmmm,ezek harcedzett,elszánt tekintetű férfiak,vissza a sorkatonaságot,ebből nagy baj lesz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!