A román jobboldal szerint Ponta Románia érdekei ellen cselekszik

2015. augusztus 17. 11:55

A román jobbközép ellenzék Pontát hibáztatja a román-magyar kapcsolatokban mutatkozó problémákért. Az ellenzéki párt szerint azért nincs szélsőséges párt Romániában, mert senki sem tud rivalizálni a szociáldemokratákkal, amikor a nacionalizmusról és populizmusról van szó.

2015. augusztus 17. 11:55

A román jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerint Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő hatalomra kerülése óta megromlott Románia és Magyarország viszonya, amit a PNL Ponta „etno-populista” politikájának tulajdonít — írták a hétfői román lapok az ellenzéki párt egy közleményét idézve.

Románia és Magyarország kölcsönös tiszteleten alapuló pragmatikus, baráti kapcsolatokra „ítéltetett”, függetlenül attól, ki van hatalmon Bukarestben vagy Budapesten — olvasható a PNL főtitkára, Radu Carp által aláírt közleményben. Az ellenzéki párt szerint Ponta Románia érdekei ellen cselekszik, amikor nacionalista és populista szólamokat hangoztat.

„A PNL határozottan elutasítja az etnikai alapú autonómiát, de támogatja az ország egészében egyformán alkalmazott közigazgatási decentralizációt. A Szociáldemokrata Párt (PSD) képtelen volt egy ilyen reformra, és kudarca miatt most a nemzeti kisebbségeket, Magyarország nagykövetét vagy Orbán Viktort hibáztatja, a kormányfő etno-populista dühének függvényében” — fogalmazott közleményében a PNL.

Az ellenzéki párt szerint azért nincs szélsőséges párt Romániában, mert senki sem tud rivalizálni a PSD-vel, amikor a nacionalizmusról és populizmusról van szó.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
paraklétosz
2015. augusztus 17. 15:36
Ornitológia - baglyok vs. verebek.
Viz Elek
2015. augusztus 17. 14:48
Románia /mióta egyáltalán lépik ezen a néven/ mindig is azt a politikát folytatta amit most is, hogy mást mond, és mást cselekszik. Mindez idáig eredményesen, ha nem is becsületesen. De mint tudjuk a politikában az eredményesség számít, és ebből a szempontból mindegy is melyik oldal van hatalmon.
Maddox
2015. augusztus 17. 13:56
Tulajdonképpen azon megy a rivalizálás, hogy ki tud úgy jobban nácinak lenni, hogy mindeközben az EU felé ebből a lehető legkevesebb látsszon.
gudmen
2015. augusztus 17. 13:29
mert a román jobboldal különb...ki az a farok aki ezt lájkolja?:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!