Munkácsi lövöldözés: Magyarországra jött volna Lanyo, de nem engedték ki Ukrajnából

2015. július 17. 20:09

Magyarországra akart jönni a munkácsi lövöldözés egyik érintettje, Mihaljo Lanyo kárpátaljai parlamenti képviselő, de az ukrán hatóságok nem engedték ki az országból a csapi határátkelőn – műszaki hibával indokolják az esetet. A Jobb Szektor és a képviselő emberei közti incidens hátterében a csempészpiac felosztása körüli ellentétek állhatnak.

2015. július 17. 20:09

Az ukrán határőrök pénteken nem engedték ki Ukrajnából az elmúlt hét végi, lövöldözésbe torkolló munkácsi incidens egyik fő érintettjét, Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselőt, aki Magyarországra akart beutazni a testőreivel együtt a Csap-Záhony közúti határátkelőhelyen – adta hírül a Zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.

A beszámoló szerint Lanyo fekete színű Mercedes gépkocsival érkezett a határállomásra, de az ukrán határőrök megtagadták útlevelének kezelését arra hivatkozva, hogy a számítógépes rendszer meghibásodott. Testőrei Range Rover típusú terepjárón kísérték a képviselőt. A Kárpáthír arról ír, hogy délután óta szünetel a határátlépés Záhonyban, mert áramszünet van az ukrán oldalon.

Lanyo magyarázatot vár

A politikus az ügyészségtől vár magyarázatot arra, hogy miért tagadták meg tőle az Ukrajnából való kilépést. A képviselői mentelmi joggal rendelkező Lanyo az ukrán parlament Népakarat elnevezésű ellenzéki frakciójának a tagja. Az esettel kapcsolatban azt közölte, hogy a családját szerette volna olaszországi nyaralásra vinni.     

Vaszil Szervatyuk, az Ukrán Állami Határőrszolgálat (DPSZU) parancsnokhelyettese ugyanakkor délután Kijevben azt közölte az Ukrinform hírügynökséggel, hogy Csapon megtörtént Lanyo útlevelének a kezelése, de a képviselő meggondolta magát, és visszafordult a határról.

Jobb Szektor vs. Lanyo

Lanyo neve azt követően került az ukrán közvélemény figyelmének homlokterébe, hogy Munkácson a hét végén három halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzés történt a képviselő testőrei és a Jobboldali Szektor szélsőséges szervezet emberei között, vélhetően a csempészpiac felosztása körüli ellentétek miatt.

Közben a Jobb Szektor emberei még mindig a Munkács környéki erdőkben bujkálnak. A szervezetet vezető Dmitro Jaros kijevi sajtótájékoztatóján azt közölte: bár nem tartja helyesnek, hogy a Jobb Szektorosok tüzet nyitottak Munkácson, de a Jobb Szektor „nem hagyja magukra az erdőkben bujkáló harcosait”. Azt is hozzátette, hogy emberei ellen fognak állni, ha a hatóságok megpróbálják bekeríteni, lefegyverezni őket.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dick52
2015. július 18. 12:16
Anyosom azon tori a fejet, hogy aszongya ; - Most akkor van Ukrajnaban tisztesseges ember, vagy nincs?
Brigadéros
2015. július 17. 21:32
A demokratikus ukrán parlament képviselője lövöldözik, és testőrök védik...Milyen jó, hogy a Zunió akkora buzgalommal támogatja az ukrajnai demokratikus átalakulást...
drkovax
2015. július 17. 20:51
Nem "nem engedték be" hanem "nem engedték ki". Lényegi különbség.
sersem4
2015. július 17. 20:46
Brazil szappanopera ukrán kivitelben. Mercik,testőrők,törvénysértések,politikai kapcsolatok,lóvé hegyek,kokó,csajok,ha megöltek pár embert,csak egy telefon a pártközpontba. Szerintem azért akart Magyarországra jönni,mert be akart lépni a Fideszbe...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!