Aktív Fiatalok: A Jobbik és az LMP a legnépszerűbb a fiatalok között

2015. június 10. 16:44

Az egyetemi és főiskolai hallgatók egyre inkább kiábrándulnak a politikából, miközben nagy az elvándorlási kedv - derül ki az Aktív Fiatalok Magyarországon Kutatócsoport 2015-ös gyorsjelentéséből. Csökkent a Fidesz és a baloldal, emelkedett azonban a Jobbik és az LMP támogatottsága: az előbbié országszerte, az utóbbié főleg a nagyvárosokban és Budapesten.

2015. június 10. 16:44

Az Jobbik és az LMP a legnépszerűbb párt a fiatalok között - derül ki az Aktív Fiatalok 2015-ös gyorsjelentéséből. A társadalmi mobilitás szerény, az elvándorlási kedv nagy, a politikai kiábrándultság nőtt.

Szerény a hallgatók társadalmi mobilitása: a családi háttér és a lakóhely nagyban meghatározza azt a képzési szintet, ameddig eljuthat a hallgató -ezt csak kis részben csökkenti a szociális támogatás, az ösztöndíj, illetve a diákmunka.

A hallgatók 63 százaléka jelezte, hogy rövidebb ideig, 52 százaléka, hogy hosszabb ideig vállalna munkát külföldön, 37 százalék pedig külföldön szeretne letelepedni – áll a jelentésben. Két évvel korábban még csak minden negyedik hallgató tartotta lehetségesnek, hogy külföldön éljen, míg hét százalék biztos volt benne, hogy ez a célja. Az elvándorlási szándék nem függ a társadalmi háttértől, befolyásolja viszont a nyelvtudás, és a korábbi külföldi munka- vagy tanulási tapasztalat.

A hallgatók politikai kiábrándultsága nőtt: az eddigieknél is nagyobb arányban asszociálnak negatív fogalmakra, különösen a korrupcióra a „politika” szóról. A hagyományos bal- és jobboldali pártok nemcsak a teljes népességbeli arányukhoz képest, hanem a korábbi adatfelvételekhez képest is lényegesen rosszabbul szerepeltek az egyetemisták és a főiskolások között. Emelkedett azonban a Jobbik és az LMP támogatottsága: az előbbié országszerte, az utóbbié főleg a nagyvárosokban és Budapesten.

A pártot választani tudó hallgatók 35 százaléka a Jobbikot, 25 százaléka az LMP-t, 21 százaléka a Fideszt támogatná, míg a baloldali pártokra (MSZP, DK, Együtt, PM)együttvéve is csak 14 százalékuk voksolna – írja a jelentés. Megállapításaik szerint a Jobbik támogatóinak jelentős része férfi, alapképzésre jár, kistelepülésen él, elsőgenerációs értelmiségi, és a maga módján vallásos. Az LMP-sek jóval nagyobb arányban kerülnek ki a női, a nagyvárosi, a magasan képzett családból származó, mesterképzésre vagy doktori képzésre járó, nem vallásos hallgatók közül.

A fideszes hallgatók legkarakteresebb jellemzője a kutatás szerint a vallásosság, a jövőjükkel kapcsolatban magabiztosabbak, és sokan közülük osztatlan (jogi, orvosi) képzésre járnak. A baloldali hallgatók kevésbé vallásosak, nagyobb arányban rendelkeznek diplomás szülőkkel, többségük nő, nagyvárosi.

A társadalmi részvétel tekintetében ugyanúgy állnak az egyetemisták és főiskolások, mint két éve: 40 százalékuk egy civil-közéleti szervezethez sem kapcsolódik; aki igen az is főleg sportszervezethez (27%). Szakmai-tudományos szervezetnek 19, kulturális–hagyományőrző csoportnak 17, egyházi szervezetnek 17, hallgatóinak 14, környezetvédelminek pedig 10 százalék tagja. Tüntetésen kevesen vesznek részt, a civil–közéleti szervezeteknek történő pénzbeli adományozás viszont egyre jellemzőbb.  A tiltakozó petíciók aláírása és az aláírásgyűjtés változatlanul a legnépszerűbb részvételi formák között találhatók.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gázszerelő
2015. június 11. 07:15
hűvaze [Hozzászóló kiszűrése] 2015. június 10. 17:05 @Lone Wolf Kádár elvtárs tanítványa vagy látom!Láncos kutya???Ismerős duma ez csak Titóra mondtátok akkor és az oroszokat imádtátok. Jól mondod Lone Wolf - aki neve alapján akár zsidó is lehet - biztos hogy 70+ éves bolsevik patkány, aki most a fideszhez húz mivel ott a legtöbb a bolsevik patkány Még munkásőr is lehetett a stílusa alapján Lone, 56 ban lőtted a Magyarokat?
Gázszerelő
2015. június 11. 07:11
greyhound A felcsúti papiron valóban 52 éves, de sokkal többnek látszik! Ráncos, műfogai vannak, a haja elől beültetve, lóg a tokája és legfőképpen a hatalmas hasa. Ez igaz, de ettől még lehetne RENDES ember De nem az Mondjuk a stilus maga az ember De ha igazi, hazáját szerető ÁLLAMFÉRFI lenne és nem egy cigány tolvaj, akkor felőlem nézhetne ki Quasimodónak is
Gázszerelő
2015. június 10. 23:04
realista [Hozzászóló kiszűrése] 2015. június 10. 21:20 Miért, a "Fiatal" Demokrata" orbán még "csak" 52 éves:)))))))))))))
Gázszerelő
2015. június 10. 23:01
Chief Pilot [Hozzászóló kiszűrése] 2015. június 10. 22:47 "Aktív Fiatalok: A Jobbik és az LMP a legnépszerűbb a fiatalok között" Mert ők még hisznek a mesékben. Erre gondolsz? 17 év hazugságai! - Orbán Viktor a tandíjról... - YouTube http://www.youtube.com/watch?v=7soUi0Ce2ck Orbán Viktor legnagyobb hazugságai a Ténytáron http://tenytar.blog.hu/2014/04/29/orban_viktor_legnagyobb_hazugsagai_a_tenytaron Orbánék legnagyobb hazugságai és az igazság http://www.stop.hu/belfold/orbanek-legnagyobb-hazugsagai-es-az-igazsag/1162283 Orbán 5 legnagyobb hazugsága !!444!!! http://444.hu/2015/02/19/orban-5-legnagyobb-hazugsaga/ Orbán Szélkakas Viktor Facebook https://hu-hu.facebook.com/pages/Orb%C3%A1n-Sz%C3%A9lkakas-Viktor/138550522846568
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik