Névtelen tiltakozólevél és szervezett kampány – a Gömöri-ügy háttere

2015. május 24. 15:16

Vajon miért most derült ki a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökéről, hogy három évvel ezelőtt (az alelnök Deutsch Tamás javaslatára) az MPB rendezte a végtörlesztését, miközben tízmilliós nagyságrendű „eredményességi jutalmazásban” részesült ugyanabban az évben? Noha Gömöri Zsoltot már az MSZP és a Jobbik is lemondásra szólította fel, korántsem az ellenzéket kell keresni a hirtelen kipattant botrány mögött. A Mandiner birtokába jutott dokumentumok szerint részben személyes okok állnak a háttérben. A remekül szervezett Gömöri-buktató akciót egy vállalkozó és egy MOB-igazgató indították, ám részt vesz benne a humánminisztérium egyik tanácsadója is. Egy aktuális botrány háttere.

2015. május 24. 15:16
Stumpf András

Hatalmas botránnyá dagadtak az elmúlt két hét alatt Gömöri Zsolt ügyei. A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökéről kiderült többek között, hogy 2012-ben (az alelnök Deutsch Tamás javaslatára) hárommilliós végtörlesztését az MPB rendezte, s hogy tízmilliós nagyságrendű „eredményességi jutalmazásban” részesült ugyanabban az évben. Pedig szép fizetést is kap. 

De vajon miért most pattan ki egy 2012-es végtörlesztési ügy? Egy ügy, amelynek adatai régóta ismertek voltak a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Parlament sportbizottsága előtt is. Noha Gömörit már az MSZP és a Jobbik is lemondásra szólította fel, korántsem az ellenzéket kell keresni a hirtelen kipattant botrány mögött.

Gömöri vasárnap sajtótájékoztatót tartott, amin elmondta, hogy rendőrségi és ügyészségi vizsgálat kezdeményezését javasolja a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökségének, amiért szerinte az MPB vezetőivel szemben többen egy „minden részletében megkonstruált, hazug lejárató kampányt folytatnak”.

A sajtótájékoztatón is hivatkozott, korábban a Mandiner által is megismert dokumentumok szerint részben személyes okok állnak a Gömöri elleni támadássorozat hátterében. A remekül szervezett akciót egy vállalkozó és egy MOB-igazgató indították, ám részt vett benne a humánminisztérium egyik tanácsadója is. 

A szereplők 

Zachár Attila, több cég mellett az Invázió Centrum Kft. tulajdonosa, akit 2014-ben kért fel az MPB az erőemelő szakbizottság vezetésére. Idén márciusban azonban Gömöri megszüntette a szakbizottságot. 

Aradi Ferenc, Zachár cégeinek ügyvezetője.

Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója.

Tamás Henriette Brigitte, az Emberi Erőforrások Minisztériumában, a sportállamtitkárságon tanácsadó. 2009-ig dolgozott az MPB-nél.

A sztori

A történet április közepén kezdődik, amikor Zachár megtudja, hogy megszüntették a bizottságát. Ezt közli Nagy Zsigmonddal, aki jelzi: jó volna megszabadulni Gömöritől, aki szerinte egyrészt megrágalmazta őt korábban egy magánügyben, de amúgy a magyar parasportot is „jobbágysorban tartja”. (Ez a megfogalmazás előkerül majd a parasportolók Gömöri ellen május 13-án kelt névtelen levelében is.) Nagy egy belső informátor szükségességét is megpendíti. 

Április 17-én Tamás Henriette felajánlja kapcsolatrendszerét a sajtó bevonására.

Április 22. és május 1. között Gömöri Mexikóban van hivatalos ügyben. Az MPB irodájából kikerülnek azok a számlaszerződések, bizonylatok, amelyek a botrány alapját adják.

Május 3-án az RTL megkapja az anyagokat, 4-én a Hír Tv is foglalkozik az üggyel, az RTL viszi tovább a témát 5-én, aztán a teljes sajtó hozza a sztorit. 

Május 7-én Gömöri sajtótájékoztatót tart. Négy szövetségi munkatárs hitelét rendezte az MPB – magyarázza –, mégpedig azért, mert ketten közülük teljesen kilátástalan élethelyzetbe kerültek. Hozzáteszi: az előző évet 19 milliós pluszban zárta az MPB, s ebből az illetékesek jóváhagyásával 9 milliót el tudtak különíteni a törlesztésekre. S hogy rajta, aki 17 milliós prémiumot kapott és szép fizetése is van, miért kellett segíteni? „Az elnökség nem személyekről szavazott, amikor mindezt lehetővé tette, hanem arról, hogy élünk-e a törvény adta lehetőséggel.” Kiderül még, hogy szponzorpénzekből végtörlesztettek, ami Gömöri szerint jogszerű.

Prémiumai és a bizottsági pénzből megoldott végtörlesztése ugyanakkor joggal verik ki a biztosítékot, főleg, hogy Gömöri márciusban még maga nyilatkozott így: „Vannak sportolóink, akik csak az edzőtáborban jutnak megfelelő táplálékhoz, mert a havi méltatlanul alacsony támogatásból legfeljebb naponta egyszer tudnak megenni egy párizsis zsömlét vagy egy pár virslit”.

Május 12-én Aradi Ferenc, Zachár cégeinek ügyvezetője elküldi a sportolói petíció vázlatát Zachárnak. Ugyanezen a napon Gömöri sajtótájékoztatót tart és bejelenti, hogy visszafizette a hárommilliós összeget.

Május 13-án megjelenik a névtelen, „sportolói” levél. 

Május 14-én parasportolók határolódnak el a nevükben megfogalmazott levéltől. Ők névvel teszik ezt.

Aradi még aznap összefoglalja, milyen témákban kell még támadást indítani Gömöri ellen. Ebben az összefoglalóban már szerepel a tenerifei történet, amely május 20-án került nyilvánosságra a BorsOnline-on. És amelyet Gömöri azonnal cáfolt, pert helyezve kilátásba.

Május 15-én Tamás Henriette összeállítja és megküldi Zachárnak a Főügyészségre szánt kérelmet. 

A történet tehát minimum pikáns: minisztériumi és MOB-os segédlettel fúrják Deutsch Tamás emberét, ráadásul személyes sértettségekből fakadó bosszú is van a háttérben. Ezért került ki tehát éppen most a placcra Gömöri végtörlesztéses története – amelyet persze cseppet sem mentenek ezek a körülmények. A botrány kirobbanása, annak módja ugyanakkor felveti a kérdést: vajon más szakágaknál is fizettek-e ki hasonló összegeket végtörlesztésre, autóbérlésre – olyan kiadásokra, amelyekkel nem a sportolókat támogatták?

A Mandiner a jövő héten ezért közérdekű adatigényléssel fordul a Magyar Olimpiai Bizottsághoz.

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rosszkutya
2015. május 25. 22:10
A cigányok öregeznek, a fideszesek meg rokkantoznak. Normál.
rosszkutya
2015. május 25. 22:09
Gyerekek, ezeknél ez most a deal; rokkantakat lenyúlni. http://rtl.hu/rtlklub/hirek/hamarosan-lemond-a-polgarmester
Tintamin
2015. május 25. 15:51
MIERT NINCSENEK MEG EZEK A SENKIHAZI FIDESZESEK SITTEN??!!!??? Ezek a tolvaj suttyok megallas nelkul lopnak, es szabadlabon heheresznek? Persze hogy nincs diktatura, meg Polt Peti zsebben...
Viz Elek
2015. május 25. 15:24
Abszurdisztán fideszében nem csak antilop,hanem lali,jani,peti,lőrinc barát,és viki, talán csak ubul nevü kandidátusról nem hallottam még.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!