Nemzetközi Romanap: Cziffra György

2015. április 08. 18:32

Április 8. a Nemzetközi Romanap. Ez alkalomból emlékezünk Cziffra Györgyre, a cigány származású, nemzetközi hírú zongoristára.

2015. április 08. 18:32

Cziffra György (1921-1994), Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész, az egyik legjelentősebb és világszerte ismert magyar zenei előadóművész volt. Cigányzenész családból származott. Apja, id. Cziffra György cimbalmos volt, játszott számos kávézóban, színházban, az első világháború előtt Párizsban is. A nyugati határ 1956-os, átmeneti megnyitását kihasználva – a határig egy oldalkocsis motorkerékpáron utazva, majd gyalogolva – családjával elhagyta Magyarországot.  

1956 decemberében érkeztek Párizsba, és már első hangversenyével szinte üstökösként robbant be a világ zenei életébe. A Théâtre du Châtelet-ben tartott koncert után világhírű művészek tették tiszteletüket öltözőjében: Marcel Dupré orgonaművész, Marguerite Long zongoraművész és Arthur Honegger zeneszerző. Párizson kívül óriási sikerrel szerepelt a világ nagy koncerttermeiben és fesztiváljain, hatalmas sikereket aratva például Londonban a Royal Albert Hallban, New Yorkban a Carnegie Hallban. Charles de Gaulle – zenekedvelő felesége kérésére – meghívta az Élysée palotába, és ezután megkapta a francia állampolgárságot. 

Zongorajátéka Liszt Ferencéhez hasonlítható, főleg káprázatos improvizációs készsége miatt. Átirataiban kifejti a szerző vázlatos zenei gondolatait. Érett korára a 20. század legnagyobb pianistái, Rubinstein, Horowitz és Richter mellé emelkedett. Mégsem volt elégedett magával, folyton tökéletesítette tudását, rengeteget gyakorolt. Repertoárján elsősorban Schumann, Chopin, Liszt, Grieg, Brahms és Rahmanyinov művei szerepeltek, amelyek nagy részét hanglemezre is játszotta, emellett barokk és reneszánsz francia szerzők – mint például Couperin, Rameau, Lully – művei is a műsorán szerepeltek, de a francia 20. századi szerzők (Ravel, Debussy, Franck) műveit is gyakran játszotta. Emellett előszeretettel adta elő saját Liszt-stílusú átiratait, parafrázisait.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thymian
2015. április 08. 23:36
A muzsikus cigányok egy külön kaszt a cigányságon belül. Aki zenét tanul és zenész lesz, megtanulta azt a fegyelmet, ami sajnos a cigányság zömére nem jellemző. Cziffra Györgyre büszkék lehetünk mi magyarok és a cigányságnak is példa lehet az, hogy csak kitartó szorgalommal és fegyelemmel lehet bármiféle eredményt elérni.
kérdés
2015. április 08. 19:41
Bár nem voltak igazán jóban, de Rácz Aladárról se feledkezzünk meg: https://www.youtube.com/watch?v=0nyRjo_hg4Q
kérdés
2015. április 08. 19:23
https://www.youtube.com/watch?v=7nan1WuKna0
kohntalan
2015. április 08. 18:41
A hazai művészvilág nem fogadta be... Sok zseniális magyarhoz hasonlóan amint tehette külföldre menekült, és ott csinált karriert...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!