Módosulhat a trafiktörvény a kaposvári gyilkosság miatt

2015. április 24. 10:46

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter közlése szerint amennyiben összefüggés van a kaposvári dohánybolt külleme és az ott történt gyilkosság között, jogszabály-módosítást kezdeményez az ügyben. A trafikok kinézetére vonatkozó szabályok módosítását szorgalmazza a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete és Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere is.

2015. április 24. 10:46

Elítélte a dohányboltban történt kaposvári gyilkosságot Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, és közölte, ha van összefüggés a dohánybolt külleme – például az eltakart kirakat – és a bűncselekmény között, akkor jogszabály-módosítást kezdeményez. Mint ismert: szerda este egy kaposvári dohányboltban megöltek egy 20 éves lányt. Az elkövető férfit azóta már elfogta a rendőrség.

A Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete szerint is újra kell gondolni a dohányboltok elsötétítését, mert a rugalmatlan szabály rendkívül magas biztonsági kockázatokat rejt. „A nemzeti dohányboltok tipikusan egyszemélyes üzletek, a bennük lévő árukészlet miatt pedig az átlagos kiskereskedelmi üzleteknél gyakrabban válnak erőszakos és/vagy vagyon elleni bűncselekmények célpontjává. Ezt a tendenciát csak erősíti, hogy a legtöbb ilyen helyiség teljesen el van sötétítve, kívülről nem látható, hogy mi történik odabenn” – mondta el a közlemény szerint Lengyel Antal, a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesületének elnöke.

A közleményben az egyesület kifejti, hogy a törvény nem kifejezetten a boltok elsötétítését kéri, hanem azt, hogy a dohánytermékek, illetve a vásárlás folyamata 18 éven aluliak számára ne legyen látható. Ez sok bolt esetben a polcok, áruk átrendezésével teljesíthető feltétel, ám a legtöbb trafik kis alapterületű, ezért csak az elsötétítéssel érhetik el azt, hogy kívülről ne legyenek láthatók a kínált dohánytermékek. Lengyel Antal szerint az immár csaknem két éves tapasztalatok alapján ezt a szigorú rendelkezést mindenképpen felül kell vizsgálni. „Azt szeretnénk, hogy minden dohányboltban dolgozó kolléga biztonságosan végezhesse a munkáját, és a mostanihoz hasonló eset a jövőben ne fordulhasson elő” – emelte ki az elnök.

Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere is jelezte már: törvénymódosítási javaslattal fordul a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, annak érdekében, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló bűncselekmény. Azt javasolja, hogy a szaktárca vegye ki azt a rendelkezést a törvényből, amely szerint a nemzeti dohányboltokban lévő dohánytermékek nem lehetnek láthatóak az üzleten kívülről.

Összesen 238 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Eltünt
2015. április 25. 01:17
RABLÓ GYILKOS AKKOR BEMEGY AZ ÜZLETBE HA NINCS TAKARÁS ,SOK HÜLYE JOBBIKOS VONYÍTVA MUTOGAT A NAPI GYŰLÖLET KI NE MARADJON ,CSAK AKKOR ÉRZIK MAGUKAT JÓL HA A KORMÁNY POCSKONDIÁZHATJÁK.. ,MERRR A LÁZÁR IGY MEG ÚGY.... SOK HÜLYE HATALOM ÉHES JOBBIKOS AZ OKOSSÁGTÓL TELJESEN BEZSONGOTT.KÉPZELJÜK EL HA A SOK ERŐSZAKOS HATALOMRA JUT A SZTALINISTA RENDSZER SEMMI HOZZÁJUK KÉPEST.
Eltünt
2015. április 25. 01:07
Rablók elsö sorban az egyedül kiszolgáló eladó üzletben rabolnak ,főleg ha egy nő van az üzletben. Trafikoknál a probléma hogy az eladó egymaga van.Kaposvári trafiknál ahol többen voltak bent az üzletben a gyilkos nem ment be. TRAFIKOKBA RIASZTÓKAT FELSZERELHETNÉNEK ,ELADÓ MEGNYOMJA A GOMBOT AZ UTCÁN MEGSZÓLALNA RIASZTÓ.BIZTOS HOGY A JÁRÓ KELŐK KÖZÜL SEGÍTENE VALAKI .RÉGEN A BOLTOKBA SZERELTEK FEL RIASZTÓKAT ,ZÁRÁSKOR BEKAPCSOLTÁK.
Polemia
2015. április 24. 23:10
1; Ugyan nem kötelező a fóliázás, de a trafikok mérete, legtöbbször nem teszi lehetővé a termék "eldugását". Másrészt, ha az áru kívülről nem látható, akkor a bűnöző sem látható, mert ugye az eladó is, és ő is a kívülről nem látható helyen tartózkodik. A trafikokban legtöbbször egy személy dolgozik, ezért a láthatatlanság teljesen védtelenné teszi. 2; A trafik tulajok többsége bedőlt az NDN weblapjára felpakolt arculatterveknek. Ezek ugyanis nem voltak kötelezőek. A legnagyobb tévedés a pultok kialakítása, amelyek alacsonyak (könnyedén átugorhatóak), és körbe járhatóak (a legtöbb "rablós videón" az látszik, hogy a rabló belép, és azonnal a pult mögött van). A pultokat meg kell emelni, a két végüket le kell zárni úgy(faltól-falig), hogy csak belülről lehessen kinyitni! Így lehet ideje az eladónak a riasztót megszólaltatni. 3; Azok a politikusok (függetlenül a trafikpályázatok szégyentelen lebonyolításától), akik kb. 2 éve szüntelen uszítanak a trafikok ellen, ugyanolyan bűnösök, mint azok, akik megszavazták azt, hogy a trafikokban dolgozók börtönben töltsék a munkaidejüket. Mindannyian ismerünk trafik alkalmazottakat, akik elmondják, hogy szinte klausztrofóbiások lettek a hülye szabályozás miatt. Ráadásul a hülye politikusok, akik rászálltak a trafikokra, nem a trafikosokat büntetik, hanem az ott dolgozókat. Ahogy a kaposvári tragédia is mutatja, rajtuk csattan az ostor.
Kerwin72
2015. április 24. 22:58
A törvény nem kötelez a fóliázásra,"csak" arra,hogy ne legyen látható a kirakatban dohányáru.Ezzel csak az a baj,hogy a trafikok zömében,ez nem igazán oldható meg, helyhiány okán.Viszont a lefóliázott, kívülről "láthatatlan" üzletek, értelemszerűen vonzzák a rablókat. Ennek felismeréséhez nem kellenek szakértők,hatástanulmányok,elég egy kis józan ész.A kiskorúak pedig nem a trafikok krakatában látott cigitől, dohányárutól fognak elcsábulni.Sőt, hiába a fóliázás,azért annyira nem hülyék,hogy ne tudnák,mi az a trafik. Legalábbis én ezt tapasztalom. Szóval szerintem az üzlet belsejének takarását,inkább tiltani kellene és lépni, mielőtt újabb tragédia történne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!