Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A gazdasági kapcsolatok növelését szorgalmazta Áder Dél-Koreában

2015. április 14. 07:49

Az államfő Pak Gun Hje dél-koreai köztársasági elnökkel folytatott találkozóján egyebek szorgalmazta a két ország gazdasági kapcsolatainak növelését, közvetlen repülőjáratot Magyarország és Dél-Korea fővárosi között, valamint a két ország tudományos eredményeinek hasznosítását is.

2015. április 14. 07:49

Egy közös gazdasági alap létrehozására tett javaslatot Áder János köztársasági elnök Dél-Koreában annak elősegítésére, hogy a két ország kis- és közepes vállalatai egymás piacára léphessenek – az államfő erről azt követően számolt be újságíróknak, hogy kedden Szöulban fogadta őt Pak Gun Hje köztársasági elnök. A dél-koreai elnöki palotában, a Kék Házban tett látogatása során Áder János felvetette Magyarország és Dél-Korea tudományos eredményeinek közös hasznosítását, emellett – a turizmus és a vállalkozói kapcsolatok bővítése érdekében – egy közvetlen légi járat elindítását is javasolta a két főváros között.

Dél-Korea első női köztársasági elnökénél tett látogatása után az államfő kifejtette: az elmúlt években kétmilliárd dollárnyi tőke érkezett Magyarországra Dél-Koreából, így az egyik legfontosabb beruházó az országban, vállalatai 23 ezer embernek adnak munkát. Ugyanakkor továbbra is cél a visegrádi négyek országai felé nyitó ázsiai állam befektetői lendületének megtartása, és annak elérése, hogy a dél-koreai cégek bővítsék magyarországi tevékenységüket.

Míg Magyarország inkább az alapkutatásban, Dél-Korea az alkalmazott kutatásban ért el számottevő eredményeket – indokolta Áder János a két ország tudományos együttműködésének bővíthetőségét, amelyre a környezetvédelem, a vízgazdálkodás és az informatika területén látott lehetőséget. Az együttműködést a nemrég felállt Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal is segítheti – fűzte hozzá az államfő. Hangsúlyozta: a kelet-ázsiai állam éves nemzeti jövedelmének 4 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, vagyis Izrael után a második legmagasabb összeget költi olyan fejlesztésekre, amelyek eredményeit közvetlenül hasznosíthatja az iparban.

Dél-Korea államfője kedvezően fogadta a Szöul és Budapest közötti közvetlen légi járat beindítására tett javaslatot – számolt be Áder János. Az elnök úgy látta: bár az elmúlt időszakban mintegy 40 százalékkal, évi százezerre emelkedett a Magyarországra látogató dél-koreaiak száma, a repülőjárat nemcsak a turizmus célországává tenné hazánkat, de a vállalkozói kapcsolatokat is erősíthetné.

Kedden Áder János továbbutazik Mongóliába, ahol szerdán ünnepélyes keretek között fogadja Cahiagín Elbegdordzs mongol köztársasági elnök. Az államfő találkozik Csimedín Szaikhanbileg miniszterelnökkel is.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bumburi
2015. április 14. 11:34
Dél-Korea nettó élelmiszerimportőr. Lehetne adni nekik mangalicát,sajtot,tokaji,villányi és egri bort, pecsnyebárányt,libamájat.
3M..
2015. április 14. 08:45
Szerencsére a magyarok egy évvel ezelőtt rájöttek, hogy a biztos föllendülésünket keleten találjuk. Régóta hanyagoltuk testvérnépünk társaságát, pedig velünk apró jelekből értjük egymást. Alanyi jogon jár a véreinktől a tisztelet. Korea épp olyan nehéz utat járt be a történelme során akárcsak mi. Mi ugyan manapság szerencsésebbek vagyunk, mert a megszálló csapatok, 24 éve elhagytak, de tapasztalatinkat szívesen megosztjuk velük. Ez a harc még előttük áll, a megszállók kiűzése. Figyelmünk őket illeti, mert ők is Hunok. Szebb Jövőt!
Fahrenheit 451
2015. április 14. 08:31
Áder felvette a Szijjártótól ideiglenesen leejtett fidesz mutyi zászlót.
komondor
2015. április 14. 07:51
Költözne inkább északra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!