Gyurcsányt vagy Bajnait is kitilthatják Oroszországból

2015. március 20. 23:43

200 amerikai és európai uniós politikus, köztük 15 magyar állampolgár beutazását tilthatja meg Moszkva orosz sajtóértesülések szerint. A kitiltott magyarok között egy volt kormányfő is lehet.

2015. március 20. 23:43

Orosz sajtóértesülések szerint Moszkva megtiltaná több mint 200 amerikai és európai uniós politikus, állami tisztviselő és közéleti személyiség Oroszországba való beutazását, köztük magyarokét is. A moszkvai külügyminisztérium helyettes szóvivője csak annyit fűzött hozzá pénteken, hogy az Egyesült Államok orosz állampolgárokat érintő minden lépésére választ adnak.

A beutazást tiltó listák létezéséről az Izvesztyija című orosz napilap számolt be elsőként. A hatalomhoz közeli újságnak egy külügyminisztériumhoz közeli, név nélkül nyilatkozó forrás szivárogtatta ki a listákról szóló információkat. Azt mondta, hogy a korlátozás alá eső személyek között többségben vannak az Európai Uniós tagállamok politikusai, tisztségviselői és oroszellenességükről ismert közéleti személyiségei. Ezen kívül az Egyesült Államokban több mint 60 személyt érint a tiltás, de vannak kanadaiak is.

Az Izvesztyija forrása szerint a listán 15 magyar állampolgár is szerepel. Politikusok, tisztviselők, közéleti személyiségek, akik „nyíltan kifejtik oroszellenes nézeteiket, köztük egy volt magyar kormányfő is” – írta a lap. Az Európában és más kontinensen lévő országokban, egyenként 10-20 fő között van az érintettek száma. Kanadából például 13 vezető kormányzati és parlamenti politikus, illetve állami tisztségviselő került a tiltólistára. A listák nagy része nem nyilvános, de azt bármelyik nagykövetségen meg lehet tudni, hogy valamely ország állampolgára szerepel-e azokon.

A Egyesült Államokban érintett több mint 60 politikus, állami, kormányzati tisztségviselők között van Caroline Atkinson, Barack Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettese és még két elnöki tanácsadó. John McCain republikánus szenátor és Robert Menendez, a szenátus külügyi bizottságának demokrata párti elnöke szintén szerepel a névsorban. Az amerikaiak között olyanok is vannak, akiknek már korábban, a 2012-ben elfogadott Magnyitszkij törvényi záradékra adott orosz válaszintézkedéskor tiltották meg a beutazást: „ezek politikusok, ügyészek, bírák, katonatisztek, titkosszolgálati alkalmazottak, volt állami tisztviselők, akiknek közük volt az emberi jogok megsértéséhez” – írta az Izvesztyija.

Az orosz külügyminisztériumban elhárították, hogy megnevezzék a kitiltottakat, de nem zárták ki, hogy a tiltólisták tovább bővülhetnek, amennyiben újabb büntetőintézkedések lépnek hatályba orosz állampolgárokkal szemben. Egy, az orosz elnöki hivatalhoz közeli, ugyancsak név nélkül nyilatkozó illetékes elárulta, az orosz nagykövetségeknek adták ki az utasítást, hogy állítsák össze az állomáshelyükön azon oroszellenes személyek listáját, akiknek vagyonuk, érdekeltségeik vannak Oroszországban.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok tavaly tavasszal, a Krím félsziget Ukrajnától való elszakítását követően előbb orosz és oroszbarát krími politikusokat, állami tisztviselőket, majd a Kremlhez közeli üzletembereket, állami cégek vezetőit és vállalatokat sújtott büntetőintézkedésekkel. Megtiltották egyének beutazását és zárolták külföldi vagyonukat. A megnevezett orosz cégekkel pedig beszüntették az együttműködést. A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus kirobbanását követően a szakadár oroszbarát politikusokat is érintették a nyugati szankciók.

Mindeközben Moszkvában közölték, hogy Oroszország nem törekszik arra, hogy válaszul ugyancsak feketelistákat készítsen – emlékeztetett a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség. 

 

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VakzKommondor
2015. március 21. 11:36
feri! Ideje kiülni a Vörös térre egy russian standarddel!
péterx
2015. március 21. 09:39
Kiváncsian várom - ha igaz a hír - , hogy a magyar baloldal felveti-e önmagával kapcsolatban ugyanazokat a kérdéseket , amiket az amerikai kitiltási botránnyal kapcsolatban feszegetett...
Mohn
2015. március 21. 08:33
Én rsszista? Ténymegállapító legfeljebb......
Strassnoff Ignác
2015. március 21. 08:13
Ez marhajó!!!! :)))) Gondolom ha Gyurcsány Ferkót kitiltják Oroszországból, rögtön eret vág magán a kétségbeeséstől. Gyanítom a kitiltottak egy része kimondottan büszke is erre. Egyébként én érzek némi minőségi különbséget az között, hogy valakit Oroszországból tiltanak ki, mert leszólta Putyin rendszerét, vagy az USA-ból, mert büdös tolvajnak tartják. Amúgy szívesen megkérdezném az oroszokat, hogy milyen elévülési idővel számolnak a kritikus megjegyzések kapcsán? Mert ha nincs elévülés és felidéznék azt, hogy vezérünk pár éve miket mondott róluk, nem kitiltanák, hanem bérgyilkost küldenének rá. Na persze a Paks 2-vel Vitya megvásárolta a bocsánatot, mi meg kifizetjük. Amúgy ha már ekkora a haverság, nem értem, miért nem oda jár nyaralni? Tuti remekül érezné magát. Nem is unatkozna. Felkereshetné mondjuk a druszáját Janukovicsot és megvitathatná vele a tapasztalatait a beilleszkedéssel kapcsolatban. Sosem lehet tudni, mikor jön jól az ilyen jellegű ismeret... Esetleg elmehetne Rákosi Mátyás volt házát is megnézni. Egyrészt ugye tisztelegne a szellemi elődje emlékének, másrészt meg felmérné a kecó állapotát. Ha netán gyorsan kell majd költözni, legyen hova.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!