Varga: Nem lesznek elbocsátások a kereskedelemben

2015. január 22. 07:41

Varga Mihály szerint nincs szó új adókról a kereskedelemben, és jelentős elbocsátások sem lesznek. Szerinte ha Ausztria és Németország meg tudta oldani, akkor Magyarországon is jelentős költségvetési kiesés nélkül be lehet vezetni a korlátozást. Varga elmondta: vizsgálni fogják, miért nem csökkennek egyes ágazatok árai a benzinárral együtt.

2015. január 22. 07:41

Abba kellene hagyni a riogatásokat, nincs szó új adókról és jelentős elbocsátásról a kereskedelemben – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 Az Este című műsorában szerdán a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatos népszavazást kezdeményező érdekképviseletek több tízezres létszámleépítésre, új adók bevezetésére vonatkozó kijelentéseire reagálva. Kifejtette: a kereskedelemben 330 ezer ember dolgozik, és nincs szó arról, hogy a szektor leépítené létszáma 20-30 százalékát. A miniszter szerint, ha Ausztriában és Németországban meg tudták oldani a vasárnapi pihenőnap szabályozását, akkor Magyarország is nagyobb gond nélkül, jelentős költségvetési kiesés nélkül meg tud birkózni ezzel a feladattal.

Varga Mihály az ötlet felmerülésekor még nem támogatta a KDNP által felvetett vasárnapi zárva tartást. A nemzetgazdasági miniszter akkor azt mondta: „amikor minden ötödik ember vasárnap intézi a vásárlást, ezt nem bölcs dolog korlátozni. A minisztérium álláspontja szerint Magyarország ma még nem olyan gazdag ország, ahol a legfontosabb probléma az, hogy vasárnap nyitva van-e valami vagy nincs.” Új adókról pedig valóban nincs szó: a kormány például az eddig is meglévő élelmiszerlánc-felügyeleti díjat emelte fel a sokszorosára.

Varga Mihály megismételte, hogy több országból megkeresés érkezett a minisztériumhoz a frankhitelek megnövekedett törlesztőrészlete kapcsán alkalmazott magyar megoldással kapcsolatban. A miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarországon különböző típusú és fajta devizahiteles probléma került felszínre. A magyar kormány, az emberek közösen tudták megoldani a problémát, és szükség volt arra is, hogy a Kúria jogegységi döntést hozzon. A magyar modell működik – jelentette ki Varga Mihály, de ehhez a Magyar Nemzeti Bank közreműködésére szintén szükség volt, hiszen a forintosításhoz jelentős devizaháttérra volt szükség, ennek az alapját a kormány és az MNB között tavaly létrejött megállapodás teremtette meg.

A benzinár csökkenésével kapcsolatban Varga Mihály szólt arról is, hogy Magyarországon piacgazdaság működik, nincs olyan árszabályozó hatóság, amely beavatkozna a piaci folyamatokba. De azt vizsgálni kell, hogy ha egy olyan terméknek jelentősen esik az ára, amely több más termék árában is megjelenik, akkor ennek miért nem érezhető a hatása. A devizahiteleseknél is gond volt az, hogy ha gyengült a forint árfolyama, akkor a bank egyből emelt a törlesztőrészleten, amikor erősödött a forint, jóval később tette meg a szükséges lépéseket – jegyezte meg. A minisztérium az inflációs folyamatokat elemzi, figyeli, hogy mely szektorban követik az ármozgásokat, s hol nem, ezt jelzi, de konkrétan a piaci folyamatokba beavatkozni csak módjával lehet – mondta a miniszter.

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vakhangya4
2015. január 23. 08:48
Drága egyetlen Mihályom! Ezt a hülye dumát hányszor adjátok elő? A legnagyobb baj nálatok az, hogy az életetekben igazi munkahelyetek nem volt. Azt sem tudjátok, hogy működik a piacgazdaság. Valószínű, hogy ez okból akarjátok inkább a tervgazdaságos szocializmust visszahozni.
Potymog
2015. január 22. 12:59
Hogy bezárt a Cora, Elektro World, Bauhaus, leépít a Tesco, kivonul a Baumax, ebben csak az egyik probléma az, hogy százak vesztik el a munkájukat. Másik problémának azt látom, hogy a kivonulásuk azt mutatja, egyre kevesebb a vásárló, aki fizetni tud. Harmadik probléma, hogy a maradó áruházak versenytársak híján egyre drágábbak és silányabbak, ami a vásárló kisemberek helyzetét tovább rontja.
VakzKommondor
2015. január 22. 10:28
http://atlatszo.hu/2015/01/21/orban-veje-es-uzlettarsai-vitorlaskikotot-vettek-karacsonyra-keszthelyen/ Amerikai álom után itt a magyar álom! Egy tisztességes fiatal magyar srác akinek minden sikerül!!!! Valami okból a legtöbb városban ő szereli a közvilágítást! No nem saját kezével!! Olvasson ön is mesébe illő sztorit, egy önállóan boldoguló fiatal párról. Legyen ön is milliárdos pár hónappal az esküvője után!!! ÉLJEN A PÁRT!! OLCSÓBB KIFLIT!! OLCSÓBB GÁZT!!!
VakzKommondor
2015. január 22. 10:24
http://index.hu/belfold/2015/01/22/nem_akarkit_tartoztattak_le_nehany_napja/ fél milliárd itt fél milliárd ott, a fiúk meg csak egyre gazdagabbak. ÉLJEN A PÁRT!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!