Soros György: Ébresztő, Európa!

2014. október 23. 21:32

Európának a létét érintő kihívásokkal kell szembenéznie Oroszország részéről, ha az EU megmenti Ukrajnát, azzal önmagát menti meg, írja Soros György a The New York Review of Books 2014. november 20-ára dátumozott írásában, amit most az interneten publikáltak.

2014. október 23. 21:32

„Oroszország Európa lényegére jelent veszélyt. Sem az európai vezetők, sem a polgárok nincsenek tisztában azzal, hogy mekkora ez a kihívás, és hogyan is kellene válaszolni arra” — írja november 20-ra dátumozott, de online már ma megjelent írásában Soros György.

„Oroszország az Európai Unió alapjait meghatározó értékek ellenében próbál alternatívát kínálni. Az orosz megoldás az erő használatán alapszik, amely belföldön elnyomás, kifelé pedig agresszió képében jelenik meg, szemben a törvények erejével” — áll az írásban. Soros szerint az EU már a 2008-as pénzügyi válságot félrekezelték, a kontinens rossz útra fordult, és együttműködő nemzetek helyett valami egészen más lett mára belőle.

„Eközben Putyin jó kapcsolatokat alakított ki azokkal az országokkal, amelyek az EU ellen léptek fel. A nemzetek felett működő Európai Unió kudarca hatására Oroszország politikája valós fenyegetéssé válhat, Ukrajna összeomlása hatalmas veszteséget jelentene a NATO-nak, az EU-nak és az Egyesült Államoknak egyaránt. A győzedelmes Oroszország az EU-t fenyegető erővé válhat, közvetlen veszélyt jelenthet a balti országok számára, ahol jelentős számú orosz kisebbség él” — véli Soros, aki szerint az ukrajnai választásokat követően Putyin le akar dílelni egy oroszbarát miniszterelnököt az ukrán elnökkel, hogy cserébe olcsóbban adja a gázt az országnak.

Ha nem jön össze az üzlet, Putyin ismét támadni fog, írja Soros.

A befektető három dolgot tanácsol az EU-nak: egy Ukrajna számára biztosított azonnali, 20 milliárd dolláros segélyt, az ország energetikai rendszerének modernizálását, hogy kevésbé függjön Moszkvától, illetve az ukrán reformerek segítését.

Összesen 341 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2014. október 24. 15:32
Jól érzékeli a vén csirkefogó, hogy Oroszország nagy veszélyt jelent a liberal-fasisztáknak. Rettegjen/rettegjenek csak.
catalina9
2014. október 24. 15:30
vizesnyolcas 2014. október 24. 15:23 Már ne haragudj, de többször körbejárva, nekem az jött le, hogy az idézeteid eredetije, egy hírcsárda-mintájú álinterjú." no igen a Rosenthal féle interjú is álinterjú akart lenni. A Goldstone jelentés meg áljelentés. Ja meg az Ökotárs féle Kehi jelentés is. De az USA féle kitiltás az megalapozott. Hát így megy ez. de azért kérem közölje, hogy mitől is álinterju
berzsian56
2014. október 24. 15:13
" Oroszország az Európai Unió alapjait meghatározó értékek ellenében kíván alternatívát kínálni". Ez már maga is egy orbitális hazugság, mert mi köze a világ zsidó lobbyját képviselő Sorosnak az európai értékrendhez, ahol nem egy országból egyszerűen kitiltották. És mik lennének Soros szerint azok az Európai Unió alapjait meghatározó értékek? Gyanítom messze nem azok , amit ez az éceszgéber gondol. Soros számára Európa egy piac, mások számára otthon , egy kultúra, amit nem szabad feláldozni a kapzsiság oltárán. Kevesebb Soros több Európa. Ez a megmaradás kúlcsa.
catalina9
2014. október 24. 14:19
OberEnnsinnen [Hozzászóló kiszűrése] 2014. október 24. 13:22 Az erkölcsi, morális hullák szobrát, elrettentésül, Sorosról kell megmintázni." "korunkhőse"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!