Sérthetetlenek-e Magyarország határai?

2014. október 16. 08:33

A wilsoni önrendelkezési elv, melyre a győztesek és a kisebbségek hivatkoztak, álszentnek bizonyult.

2014. október 16. 08:33
Rezsőházy Rudolf

Ami hazánkat illeti, a Horthy korszaknak a „Mindent vissza!” követelményével szemben meg kellett elégednie a bécsi döntésekkel, azaz a Dél-Fölvidék és Észak-Erdély visszatérésével valamint Kárpátalja és Bácska visszaszerzésével. A háborút követő békediktátum azonban, néhány kárunkra történő kiigazítással, határainkat a trianoni vonalra vetette vissza.

Manapság, minthogy esetünkben a »határok sérthetetlensége« doktrínája érvényesül, a reálpolitika azt követeli, hogy a tömbben élő magyarok esetében az autonómiát, a kisebbségben élők számára pedig a kulturális jogok korlátlan gyakorlását támogassuk.

Vannak biztató jelek. Az EU-ban az emberek és az áruk szabad mozgása az országhatárok fontosságát lényegesen csökkentette. A magyar kormány jelentős lépést tett, amikor meghirdette a nemzet határon túli egyesítését, melynek egyik fő eszköze a kettős állampolgárság lehetősége lett.

De vannak komoly akadályok is, melyek közül a szomszédságunkban uralkodó gyanakvás és ártalmas nacionalizmus emelendő ki. Legyünk okosabbak. Sok olyan kezdeményezéssel élhetünk, mely tompíthatja a fölkorbácsolt érzelmeket. Ha egy román-magyar focimeccsen Bukarestben a közönség ordenáré módon viselkedik, javasoljuk, hogy a magyar csapat énekelje a román himnuszt, a románok pedig vendégszeretetből a mi himnuszunkat… Nincs ötletből hiány…

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2014. október 16. 12:19
Némely határ sérthetetlen, némely korántsem. És lehet akármilyen a csekély érdekérvénysítő képességűek politikája, a kérdésben mindig is az aktuális világpolitikai konstelláció dönt. Mindazonáltal, ha egy (elvileg) magyar a székelyt, csángót lerománozza, akár mindegy is, hogy gesztuspolitikát, vagy irredentizmust hirdetünk; ha a lélek így megnyomorodott, vége.
Ellensúly
2014. október 16. 11:52
Az elmúlt huszonöt év bebizonyította, hogy a megszállók a gesztusokat nem gesztusként, hanem a gyengeség jeleként értelmezik, és csak vérszemet kapnak. Egyébként sem értem, miért az áldozatnak kellene gesztusokat tennie. Végre nemzeti politikát kellene folytatni, határozott, de higgadt erőt felmutatni. A Fidesz 2010-es kormányra kerülése óta vannak biztató jelek, mint például a kettős állampolgárság intézménye, mégis összességében elkeserítőek a folyamatok: szinte senki nem emel szót a szlovákok, románok, ukránok, szerbek nemzetiszocialista politikája, az állami, bírósági, hivatali packázások, a rendőri zaklatások, a mindennapos agresszió ellen. Szlovákia nyugodtan megerősítheti a kollektív bűnösség elvének törvényét, tilthatja az anyanyelvhasználatot és a magyar feliratokat, és a saját alkotmányával szembemenve megfoszthat embereket állampolgárságától. Románia nyugodtan megtilthatja a kisebbségi szimbólumok használatát és akár az anyanyelvi misézést, a saját törvényeire fittyet hányva elszabotálhatja az ingatlanok visszaszolgáltatását, és magyarok ezreit lemészároló népirtóról nevezhet el utcákat, reptereket, településeket. És Budapest szépen kussol…
Felebarát
2014. október 16. 09:52
nahát a hülyeség oldalfüggetlen
pajszer
2014. október 16. 09:38
Ez a faszi rettenetesen hülye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!