Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

NATO-tábornok: Magyarország hatékonyságról tett tanúbizonyságot

2014. október 01. 18:43

A Szijjártó Péter külügyminiszterrel találkozó Adrian Bradshaw tábornok, a NATO szövetséges erőinek európai főparancsnok-helyettese szerint az orosz-ukrán konfliktus nyomán megváltozott kelet-európai biztonsági környezetben Magyarország hatékonyságról tett tanúbizonyságot.

2014. október 01. 18:43

A magyar kormány elkötelezett a védelmi költségvetés fokozatos növelése és a walesi NATO-csúcstalálkozón elfogadott készenléti akcióterv végrehajtása mellett, ennek keretében Magyarország fejleszti a pápai repülőteret, és hozzájárul a Baltikum védelmi képességeihez - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor megbeszélést folytatott Adrian Bradshaw tábornokkal, a NATO európai főparancsnok-helyettesével szerdán Budapesten.

Fülöp Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a miniszter elmondta: a magyar kormány továbbra is határozottan támogatja a NATO bővítését, és mindent megtesz Montenegró és Macedónia euroatlanti integrációjának felgyorsításáért. 

A közlemény szerint a találkozón a külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Magyarország az ukrajnai konfliktus tárgyalásos megoldását támogatja. Közölte továbbá, hogy Magyarország 100 ezer euróval támogatja a NATO-nak az ukrán kibervédelmi képességek fejlesztésére felállított pénzügyi alapját. 

Magyarország mintegy száz katonával vesz részt az új afganisztáni NATO-műveletben, 2015-2017 között pedig évi 500 ezer dollárral járul hozzá az afgán biztonsági erők nemzetközi finanszírozásához. 

Szijjártó Péter végül megerősítette, hogy a NATO számíthat Magyarország nyugat-balkáni jelenlétére is, és a közelmúltban 335 tagúra bővítették a koszovói nemzetközi békefenntartó erő (KFOR) magyar kontingensét.

Adrian Bradshaw tábornok szerint az orosz-ukrán konfliktus nyomán megváltozott kelet-európai biztonsági környezetben Magyarország hatékonyságról tett tanúbizonyságot. A tábornok szerdai sajtótájékoztatóján kiemelte: ebben a helyzetben a NATO-nak megfelelően kell demonstrálnia az elrettentő képességét, és korábban már több azonnali, megerősítő intézkedésről döntött a szövetség.

 
Kérdésre válaszolva elmondta: felmerült a baltikumi légtér-ellenőrzési feladattal kapcsolatban – amelyhez hamarosan Magyarország is csatlakozik –, hogy azt kiterjeszthetik más keleti államokra is.
 
Benkő Tibor vezérkari főnök kiemelte: Ukrajna szomszédos ország, ahol sok magyar is él, és Magyarországnak a gazdasági együttműködés okán is elengedhetetlenül fontos, hogy béke és biztonság legyen ott.
 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. október 01. 22:01
Hatékony miben? Cionista seggnyalásban?
thymian
2014. október 01. 20:19
"Benkő Tibor vezérkari főnök kiemelte: Ukrajna szomszédos ország, ahol sok magyar is él, és Magyarországnak a gazdasági együttműködés okán is elengedhetetlenül fontos, hogy béke és biztonság legyen ott." Ennyi? Hát elmentek ti a jó büdösbe! Miért kell a mi katonáinknak Afganisztánba menni, de akárhová máshová is? Most a NATO és Amerika csatlósai leszünk? Nem lesz ennek jó vége. :(
wartog
2014. október 01. 19:47
Neeeeeeem akarok amerikait!!!!!Oroszt se, de amcsit aztán nem.Nagyon nem.Semmi ilyen kűfődit.Mindenki haza a pcsába.Éppen néztem egy filmet a Green zónát, hát nem akarom őket.Féreg egy népség.
wartog
2014. október 01. 19:44
minap Obama, most ez a hábornok. NNNa!Még mondja valaki, hogy nincs igazam.Mondom én, hogy ezek akarnak valamit.Támaszpontot!Kutya legyen a nevem, ha nem így van.Mire ez a faxszopkodás? Qrvára nem csináltunk sztem semmit. Csakhogy ne már elkezdjünk közeledni Putyinhoz?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!