Állami pénz miatt vesztek össze a zsidó vezetők

2014. október 15. 17:38

Plusz támogatást ajánlott Lázár János a Mazsihisznak, amit a holokauszt-emlékév helyett végül inkább a Budapesti Zsidó Hitközséghez tartozó Rumbach Sebestyén utcai zsinagógára költenek. Az ügy miatt leválthatják a BZSH ügyvezetőjét. Egyébként korábban arról volt szó, hogy a zsidó szervezetek bojkottálják a holokauszt-emlékévet és az állami támogatásokat, de többen mégsem utalták vissza a pénzt.

2014. október 15. 17:38

A Budapesti Zsidó Hitközség rendkívüli közgyűlését kezdeményezte Tordai Péter elnök, hogy azonnali hatállyal leváltsák az ügyvezető igazgatót, Schwezoff Dávidot. Schwezoffról korábban kiderült, hogy transzvesztita előadóművészként és katolikus kántorként is tevékenykedett, de most még sem ezért, hanem egy állami támogatás körüli mutyi miatt válthatják le – írja az Index.

Lázár János még szeptemberben, a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülésén ajánlott fel plusz támogatást a Mazsihisznak a holokauszt-emlékév eseményeire. Az ülés résztvevői aztán arról döntöttek, hogy a nagy vitákat kiváltó Sorsok Háza helyett a BZSH-hoz tartozó Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában rendeznek be kiállítást a pénzből. Ekkor még nem lehetett pontos támogatási összegről tudni.

Utóbb Schwezoff egy körlevélben azt írta, hogy 2,7 milliárdból fognak beruházni, de hogy ki, és mikor, az nem derült ki. Schwezoff arra célzott a levélben, hogy a BZSH elnöke, Tordai Péter saját üzletet akar kihozni a dologból. Tordai ezt követően hívta össze a rendkívüli közgyűlést Schwezoff leváltása érdekében.

Az állami támogatással kapcsolatban a Heti Válasz arra emlékeztet: a Mazsihisz februári közgyűlésén arról határozott, hogy nem vesznek részt a holokauszt-emlékév eseményein és nem használják fel az elnyert pályázati összegeket. A Szabadság téri megszállási emlékmű és a Sorsok Háza körüli viták miatt döntöttek így, továbbá azért, mert nem menesztették a Veritas éléről Szakály Sándort, aki idegenrendészeti eljárásnak nevezte a zsidók Kamenyec-podolszki deportálását.

Bár az említett okok még mindig fennállnak, ennek ellenére az érintett szervezetek nem utalták vissza a teljes támogatási összeget: a 260 millióból 100 milliót elkülönítve megtartottak a lap birtokában lévő kimutatás szerint. A „bojkottot bojkottáló” zsidó szervezetek között említi a cikk a pécsi, a győri, a nagykőrösi és a szolnoki hitközséget, valamint a Mazsihisz Szeretetkórházat.

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ángyán Páván
2014. október 16. 19:42
Kunos Pétert, a Budapesti Zsidó Hitközség számvizsgáló bizottságának elnöke A Kunos Péter, rendszerváltás előtt volt pénzügyminisztériumi államtitkár által vezetett pénzintézet 6 milliárd forintot meghaladó mínusszal vált fizetésképtelenné 1994 őszén. A nyilvánosság számára a történet azzal kezdődött, hogy 1994 novemberében a rendőrség letartóztatta Kunost, a bank vezérigazgatóját, valamint Kovács Mihály elnököt. Korrupcióval és a bank tőkéjének fiktív felemelésével vádolták a két bankvezért, akik közül – az első fokú bírósági ítéletben szereplő felmentés után másodfokon, tehát jogerősen – Kunos két év letöltendő börtönbüntetést és 1,6 millió forintos pénzbüntetést kapott http://index.hu/belfold/tegnapiujsag/2008/07/09/1992_kirobban_az_elso_bankbotrany/ Elvtárs nem vész el, csak néha lopik egyet. Göncz kegyelmet adott volna, de Dávid Ibolya nem, szerintem ezért is nyirták ki.
Ángyán Páván
2014. október 16. 18:14
:D
Mond te kit választanál
2014. október 16. 08:50
lila: "Elég megszállni egy olasz szállodában és már másnap rájössz, hogy ebben az országban minden olyan, mint egy kabaré." Akkor kb mint nálunk, Cigányisztánban?
Mond te kit választanál
2014. október 16. 08:47
duzur "Bizony érdemes eltenni ezt a cikket, mert kiderül belöle, hogy a zsidók is emberböl vannak..." A Biblia mást mond az Istengyilkosokról Jézus: "A sátán az atyátok, és atyátok kedvére igyekeztek tenni, aki kezdettől fogva gyilkos, nem tartott ki az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor hazudik, magából meríti, mert hazug, és a hazugság atyja." (János evangéliuma 8.44)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!