Kertész Imre lett a kormány holokausztbohóca

2014. augusztus 15. 09:21

Akármennyire erős is az életmű, és akármit is kibír Kertész, mégis nehéz nem úgy tekinteni e díjra, mint amivel az egész eddigi életét teszi furcsa idézőjelbe.

2014. augusztus 15. 09:21
Miklósi Gábor

Csakhogy Schmidt, miközben a szerinte a baloldal által számkivetett, épp a jobboldal keblére megtérő Kertészt ünnepli, megfeledkezik pár apró epizódról. 2002 után bizonyos lapokban és tévéműsorokban nagy divat lett az imrekertészezés. Az író nemzetellenesnek, hazaárulónak való kikiáltása, állandósuló lezsidózása. Schmidt nem tesz említést a leplezetlen örömről és helyeslésről, ami ezekben a körökben Kertész Németországba költözését fogadta, és cikkében nem tér ki például arra a 2009-es Die Zeit interjúra sem, melyben Kertész csalódottan beszél a hazai antiszemitizmusról, a szélsőjobbról, az elfojtásról, a traumák feldolgozatlanságáról.

Ahogy a Kertész-gyűlölő ballibekről szóló okfejtések közepett Schmidt radarja alatt maradt a magyar viszonylatban óriási költségvetésű (és amúgy bűn rossz) 2005-ös Sorstalanság-kurzusfilm is, amivel a kormány kedveskedett a szemlátomást örvendező írónak.

De mindez most már mégsem számít, mert Kertész Imre napokon belül nyilvánosan elfogadja az Orbán-kurzus legmagasabb kitüntetését. Azt a kitüntetést, aminek elődjét amúgy Hermann Göring birodalmi marsall is megkapta. És akkor a díjat kifundálók számítása szerint hirtelen igazzá válik mindaz, ami az Alaptörvény elején, a Terror Háza katalógusaiban és Schmidt Mária cikkeiben olvasható: nem más, mint a díjat elfogadó Kertész Imre fogja azokat hitelesíteni. (…)

Lehet, hogy Kertész – némi gőggel – abban bízik, hogy ő a nagyobb formátumú figura, és valójában ő használja Orbánékat? Mert ha annak ellenére akarják kitüntetni, hogy teljesen mást gondol, akkor tessék, csak rajta? Mert aki például a megszállási emlékmű melletti érvnek őt hozza fel, attól mostantól meg lehet kérdezni, hogy szerinte mégis melyik Kertész-mondat támasztja azt alá? És akkor máris vége a vitának, mert az ilyenek nyilvánvalóan soha egyetlen sorát nem olvasták?

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pető Márton
2014. augusztus 21. 11:56
A baloldal gyűlöletiparosai már fogalmazzák a nyilatkozatot, amelyben elítélik a kormány nyilas provokációját, valamint felszólítják a fasiszta Kertész Imrét a Nobel-díjának visszaadására!
Akitlosz
2014. augusztus 15. 15:21
Zsidók egymás között.
OberEnnsinnen
2014. augusztus 15. 14:28
Azért jó lett volna olvasni a magyargyalázó Kertész-megnyilatkozásokat. Már ha volt ilyen egyáltalán.
1000bocs
2014. augusztus 15. 13:58
Zseniális gesztus. Az öreg magyarokat gyűlölő hazug zsidó szembesül azzal, hogy igen: ti vagytok a bosszú és a harag népe. Ti vagytok az árokásók, ti vagytok a gyűlölködők. Van másfajta ember is. És aki azon rinyál, hogy a gesztus őszinte vagy sem: most a zsidó véleményvezérek oldalán pattog a labda. Tudtok-e átlépni a saját árnyékotokon, vagy az alapítványi pénzek és a heti gyűlölködés fontosabb? Tudtok-e a genetikai alávalózáson és a mucsaizáson kívül más üzenettel fordulni a nem zsidó magyarok felé? Csak gesztusként? Tudnak-e a zsidó kommentelők felnőni a feladathoz? Mert Kertész hazugságait nem tudjátok megcáfolni. A hazug életmű adott. Az árokásás és a magyargyűlölet adott. Az hogy mindent lenéz ami magyar, magyarul nem hajlandó megszólalni sem, de a közben itthon gyógykezelteti magát, az előnyök elfogadása adott. Mit kezdetek egy olyan emberrel, aki az itthoni holokauszt legenda egyik pillére, de közben maga kijelenti hogy holokauszt bohóccá vált...És önmagában leleplez mindent akik vagytok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!