Már tavaly eladta a T-72-es tankokat a Honvédelmi Minisztérium

2014. augusztus 19. 09:03

Már tavaly nyáron meghirdették, és egy kereskedő cégnek el is adtak nyolcvan T-72-es a tankot, amilyenekkel kapcsolatban most Oroszország ukrajnai fegyverszállítással vádolja Magyarországot. Elemzők szerint nem kifejezetten Magyarország a célpont, az oroszok az EU-n próbálnak fogást találni.

2014. augusztus 19. 09:03

A Honvédelmi Minisztérium már tavaly nyáron, jóval az ukrán válság kirobbanása előtt bejelentette, hogy értékesíteni szeretné a mezőfalvai és kalocsai laktanyákban tárolt „inkurrens” anyagokat és technikát, köztük olyan T-72-es tankokat, amelyek kapcsán Oroszország most ukrajnai fegyverszállítással vádolja Magyarországot – emlékeztet az Index

A HM két pályázatot írt ki, csomagban 58, illetve 22 harckocsit értékesítettek: mindkét pályázatot az Excalibur Defense Kft. nyerte. A végső ár nem derül ki a pályázat irataiból: ez valószínűleg kicsit több lehet, mint a 22 tankra meghirdetett 450 millió 220 ezer forint minimum ár, vagyis tankonként nagyjából 2 millió forint. Az oroszok által hivatkozott Hídfő.net azt írta, hogy ócskavas-áron értékesítették a tankokat. A HM szerint használt, de még hadra fogható tankokról van szó.

A HM a mostanában vasúton szállított tankokról azt közölte: azok nem lépik át az országhatárt, csak egyik raktárból a másikba viszik őket. Az egyik ilyen raktár Nyírteleken van, közel az ukrán határhoz.

Az Index által megkérdezett orosz szakértő szerint nem kifejezetten Magyarország akart az orosz vádak célpontja lenni, hanem általában az EU-n próbáltak fogást találni és így sikerült. „Moszkvát azzal vádolja az EU, hogy fegyverrel támogatja az ukrajnai konfliktus egyik oldalát. Az orosz külügy feladatul kapta, hogy találjon a másik oldalon hasonlóan vitatható támogatást, és ezzel tompítsák a brüsszeli vádakat. Most ezt sikerült találni” – foglalta össze a portál kérdésére Nyikolaj Petrov. Szerinte az információs háborúban bármilyen hír jól jön, ami azt sugallja, hogy a Nyugat is ugyanazt csinálja, mint amivel Oroszországot vádolja. „Nem lepne meg, ha eleve az orosz fél juttatta volna el a hírt a portálra. Erre van befolyásuk, ezt használták. Ha komolyabb orgánumuk volna, talán ott jelentették volna meg” – tette hozzá Petrov.

Az orosz szakértő szerint Moszkva a vádakkal azt is üzeni, hogy Budapest annyira azért nincs különleges helyzetben, hogy barátinak számítson az EU-hoz képest. 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
StopIt
2014. augusztus 23. 22:47
Furcsa, de e cikk szerínt a tankok ebben az évben lettek eladva pont a válság kirobbanása utan háború idejében és nem úgy néz ki, hogy oroszoknak... Olvassatok Ti és nem kell mindig annak hinni, amivel tömik a fejeteket... http://www.hidfo.net/2014/08/12/hulladekvas-araert-eladott-honvedsegi-harckocsik-utban-az-ukrajnai-haboru-fele
vakhangya4
2014. augusztus 19. 21:08
Most már csak azt mondja meg nekem valaki ha a HM eladta akkor miért a honvédség tárolja? Vagy a vevő fizette az átszállítás költségét és a tárolási díjat is fizetni fogja?
blackhorse
2014. augusztus 19. 21:04
Ebben az 'igazságos' médiavilágban nem mindenkinek lehet FT,NYT,WP,egyszerre a kezében!!!
ni++ck
2014. augusztus 19. 13:32
Szerintem kar volt ezeket enyiert eladni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!