Lázár összehívja a Zsidó Közösségi Kerekasztalt

2014. augusztus 14. 17:24

Szeptemberre összehívná Lázár János a Zsidó Közösségi Kerekasztalt, és erről levelet is írt Heisler Andrásnak. A Kerekasztalt a hazai zsidó szervezetek és a kabinet közötti párbeszéd jegyében hozták létre még 2011-ben. Legutóbb a német megszállási emlékmű, a Sorsok Háza és Szakály Sándor miatt ültek össze.

2014. augusztus 14. 17:24

A Zsidó Közösségi Kerekasztal összehívását kezdeményezi Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szeptemberre – tudatta közleményben a Kormányzati Információs Központ. Lázár ehhez levélben kérte Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének együttműködését. 

A közleményben hangsúlyozták: a miniszter levelében megerősítette, hogy a kormány „stratégiai jelentőségűnek” tartja az együttműködést a magyarországi zsidó közösségekkel, ugyanakkor az elmúlt időszakban ezt „számos kérdés megnehezítette”. Hozzátették: több esetben maguk a zsidó közösségek „kérdőjelezték meg a nevükben véleményt formálók képviseleti jogosultságát”.

Lázár János levelét idézve azt írták: áttekintve és lezárva az elmúlt időszakot, fontos, hogy a kormány és a zsidó közösségek együtt határozzák meg a következő időszak főbb feladatait azért, hogy a közösen tervezett és megvalósított programokat „minden érintett magáénak érezhesse”.

A Zsidó Közösségi Kerekasztal legutóbbi, februári ülésén a zsidó szervezetek javaslatára három kérdést vettek fel a napirendre: a német megszállás áldozatai emlékművének ügyét, a Józsefvárosi pályaudvaron kialakítandó, a holokauszt gyermekáldozatainak emléket állító Sorsok Háza bírálatát és Szakály Sándor történészprofesszornak, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatójának Kamenyec-Podolszkkal kapcsolatos megjegyzését.

A Zsidó Közösségi Kerekasztalt a kormány 2011-ben kormányhatározattal hozta létre annak érdekében, hogy platformot biztosítson a hazai zsidó szervezetek és a kabinet párbeszédére. Létrejötte óta több egyeztetés is volt a felek között.

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zazri
2014. augusztus 15. 14:07
Jakab bránerét totál lenyomja Zazrivecz torkán.
zazri
2014. augusztus 15. 14:07
Jakab bránerét totál lenyomja Zazrivecz torkán.
csuka
2014. augusztus 15. 06:36
"Nemzetünk újabb arculcsapása: Orbánék kitüntetik a magyargyűlölő Imre Kertészt, ráadásul augusztus 20-án, s azt hazudják, nem volt kommunista - megcáfoljuk" https://kuruc.info/r/2/131684/
kispufi
2014. augusztus 15. 00:22
és melyik pályaudvarra? (bár ez ízléstelen volt, a progresszív értékelvű nyugati sajtóban úgyis ilyesmi lesz a végkicsengés)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!