A nők foglalkoztatásáért felelős kormánybiztos kinevezését sürgeti az LMP

2014. augusztus 14. 12:24

Hatpontos határozati javaslatcsomagot nyújt be a parlamentnek az LMP a nők foglalkoztatásának javítása érdekében. A kisgyermekes anyák foglalkoztatottsága nálunk a legalacsonyabb az EU-ban, ezért a párt bevezetné az apai gyest, átalakítaná a munkáltatóknak járó járulékkedvezmények rendszerét, és kormánybiztosi pozíciót hozna létre a témában.

2014. augusztus 14. 12:24

Az LMP hatpontos javaslatot készített a nők foglalkoztatásának javítására, amelyet határozati javaslat formájában nyújtanak majd be a parlamentnek. Szél Bernadett azt mondta: az Eurostat statisztikája szerint az Európai Unión belül az utolsó helyen áll a hatévesnél fiatalabb gyermeket nevelő magyar nők foglalkoztatása. Hangsúlyozta, hogy amíg az EU-ban ez a mutató átlagosan 59 százalékos, addig Magyarországon tavaly 36,1-ről 35,1 százalékra esett vissza.

Az LMP azt javasolja, hogy hozzanak létre egy kormánybiztosi pozíciót a témában. Emellett csak akkor adnának járulékkedvezményt a munkáltatóknak, ha azok biztosítanák az anyák kérésének megfelelő rugalmas munkavégzési formákat – közölte Szél. Az elképzelés tartalmazza egy kifejezetten a kisgyermekes nőkre szabott vállalkozásfejlesztési program elindítását. Az LMP egyenlő, a gyermekek után járó normatívát szabna meg és a szülők dönthetnék el, hogy azt bölcsődében vagy családi napköziben vennék igénybe esetleg bébiszittert fizetnének belőle – folytatta Szél Bernadett.

A nők bérhátrányáról beszélő politikus hangsúlyozta, hogy meg kell erősíteni az Egyenlő Bánásmód Hatóságot. Végül azt mondta, hogy a fizetett apai pótszabadságot öt napról két hétre emelnék és bevezetnének egy hónap kötelező apai gyest.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik