Orbán telefonon egyeztetett az amerikai alelnökkel

2014. április 27. 16:39

Joe Biden amerikai alelnök telefonon beszélt a hétvégén Orbán Viktorral. Az ukrán helyzettel kapcsolatban egyetértettek abban: Oroszország meg fogja fizetni az árát annak, hogy támogatja az ukrajnai fegyveres szeparatistákat.

2014. április 27. 16:39

Joe Biden amerikai alelnök telefonon beszélt a hét végén Orbán Viktorral, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok szilárdan elkötelezett a NATO-t megalapító washingtoni szerződés 5. cikkelyében rögzített kollektív védelem mellett. Biden a szombati telefonbeszélgetés során gratulált Orbán választási győzelméhez, valamint Magyarország 15 éves NATO-tagsága alkalmából is.

Az amerikai alelnök megvitatta Orbán Viktorral az ukrajnai válságot. Egyetértettek abban, hogy Oroszország meg fogja fizetni az árát annak, hogy támogatja az ukrajnai fegyveres szeparatistákat, nyíltan megsértve ezzel az április 17-i genfi megállapodást – áll a Fehér Ház közleményében.

A két politikus arról is beszélt, hogy az euroatlanti térség energiabiztonságának összehangoltabb, stratégiai megfontolású erősítésére lenne szükség.

Joe Biden a beszélgetés során hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak és partnereinek fel kell készülni arra, hogy szankciókat vessen ki az orosz gazdaság bizonyos szektoraiban tevékenykedő személyekre és csoportokra, ha Moszkva továbbra is folytatja a katonai beavatkozást Ukrajnában.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint Biden szombaton Bohuslav Sobotka cseh kormányfőt is felhívta telefonon, akivel szintén az ukrajnai válságról egyeztetett.

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2014. április 28. 20:51
Olyan ez mint amikor a nyúl egyeztet a medvével. Ahol legfeljebb arról lehet szó, hogy milyen körítés illik a nyúlpecsenyéhez.
Eletterharcosd
2014. április 28. 10:21
Orbán telefonon egyeztetett az amerikai alelnökkel miért nem csodálkozom, hogy usraelbe telefonál! miről beszélgettek? 1 biztos, nem arról ami ide le van írva....
Kárpáti Zoltán
2014. április 28. 09:43
Szóval az amerikaiak nem tekintik Orbánt sem elfogadottnak, sem partnernek. Csak csicskának. Az pedig meg is felel az elvárásoknak. Ezt értékelhetjük úgy is, mint a Birodalom ultimátumát számára. Azaz, addig tűrünk meg, amíg maximálisan behódolsz nekünk és teljesíted a parancsainkat. Orbán pedig készséggel meg is teszi, mert neki csak a hatalom kell, hogy kiskakas lehessen a saját felcsúti stadionjában.
Giulio
2014. április 28. 09:40
Ezután Amerika Orsós tudta és beleegyezése nélkül meg sem fog mozdulni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!