A parlament azonnali összehívását kéri az Ab-döntés miatt a Jobbik

2014. március 17. 14:59

Az Országgyűlés azonnali összehívását kéri a devizakárosultak helyzetének rendezésére az ellenzéki párt. Z. Kárpát Dániel gyáva felelősségáttolásnak nevezte, hogy a kormány a következő ciklusra hagyná a probléma megoldását.

2014. március 17. 14:59

A Jobbik az Országgyűlés azonnali összehívását kéri a devizakárosultak helyzetének rendezésére. Z. Kárpát Dániel, a párt frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján az Alkotmánybíróság döntésével összefüggésben úgy értékelt: szűkíti a mozgásteret, hogy noha utólag be lehet avatkozni a devizahiteles szerződésekbe, de csak az eddigi bírósági gyakorlat figyelembe vételével. Kijelentette: a Jobbik álláspontjától távol áll, hogy a bankok és a károsultak érdekei között „lavírozzanak”. Mint mondta, a Jobbik megkülönböztetné a tisztességes bankokat azoktól, amelyek „egészségtelen pénzszivattyút” működtettek.

Az ellenzéki politikus gyáva felelősségáttolásnak nevezte, hogy a kormány a következő ciklusra hagyná a probléma megoldását. Hozzátette: talán a kormány úgy érzi, hogy csak 1-2 hónappal tolja el a megoldást, de április 6-án azok is szavazni fognak, akiknek helyzetét az elmúlt évtizedben nem oldották meg. „A kormányok és állami felügyeleti vezetők - egymás kezébe adva a brutális hibák stafétabotját – bűnrészesek” a lakosság „szervezett kifosztásában” – jelentette ki Z. Kárpát Dániel. Jelezte: nem vitatják el a kormányzati jó szándékot, de eredményt eddig csak a végtörlesztés hozott, azt viszont keveseken segített, több mint 300 ezer embert nem érintett. Hozzátette, a Jobbik szerint nem mentőcsomag kell, mindenki fizesse ki a tartozását, de csak az indokoltat. Megismételte: a párt a hiteleket a felvételkori árfolyamon forintosítaná, kártérítést fizettetne a károsultaknak, s indokoltnak tartja a banki és felügyeleti vezetők elszámoltatását.

A frakcióvezető-helyettes szerint 3 fronton van cselekvési lehetőség. Kifejtette: a jogi út „befulladt, de politikai úton két héten belül rendezhetnék a kérdést. Ez a bankrendszer „indokolatlan nyereségét” csoportosítaná vissza a tulajdonosoknak, a „szennyező fizet” elve alapján – mondta, hozzátéve: a harmadik front az utca, de a Jobbik nem szeretné megvárni, hogy az emberek ott vívják ki igazukat. Az Alkotmánybíróság hétfőn a devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésében azt mondta ki, hogy törvénnyel módosíthatók korábban megkötött szerződések, ám ebben az esetben is figyelembe kell venni minden fél méltányos érdekeit, a megváltozott körülmények között is érdekegyensúlyra kell törekedni.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egységsugarú szavazó
2014. március 17. 17:27
Ja és 2014!! január 29.-i ítélet
egységsugarú szavazó
2014. március 17. 17:27
A győztes ítélet itt megtekinthető. http://www.devizahitelek.info/hirek/ujabb-jogeros-gyoztes-devizahitel-per-az-otp-felett/
egységsugarú szavazó
2014. március 17. 17:25
d) azon feltételeknek, illetőleg körülményeknek a részletes meghatározását, amelyek esetében a hiteldíj megváltoztatható, vagy ha ez nem lehetséges, az erről szóló tájékoztatást, e) a törlesztő részletek számát, összegét, a törlesztési időpontokat.
egységsugarú szavazó
2014. március 17. 17:25
Semmis a szerződés, ha nem tartalmazza: b) az éves, százalékban kifejezett teljes hiteldíjmutatót, a hiteldíjmutató számítása során figyelembe nem vett egyéb – esetleges – költségek meghatározását és összegét, vagy ha az ilyen költségek pontosan nem határozhatók meg, az ezekre vonatkozó becslést, c) a szerződéssel kapcsolatos összes költséget, ideértve a kamatokat, járulékokat, valamint ezek éves, százalékban kifejezett értékét,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!