Orbán Kínában panaszkodott az EU-ra

2014. február 13. 08:43

A miniszterelnök Pekingben azt mondta: a kínai-magyar barátságot nem Kína gazdasági sikerei mozgatják, Magyarország ugyanis nem akkor lett Kína barátja, amikor az ázsiai állam a világgazdaság meghatározó országává vált, hanem még hosszú évtizedekkel azelőtt. Azt viszont szeretné, ha Kína bekapcsolódna a közép-európai fejlesztésekbe, mert az EU ezekre szerinte nem szán pénzt.

2014. február 13. 08:43

A Kínai Társadalomtudományi Akadémián tartott beszédében Orbán arról beszélt, hogy Kínának be kellene kapcsolódnia a közép-európai fejlesztésekbe. A kormányfő kifejtette: az Európai Unió a 2020-ig tartó költségvetési ciklusban gyakorlatilag nem finanszíroz közép-európai infrastrukturális beruházásokat, noha a térség infrastruktúrája „félkész állapotban van”, nincs összekötve észak-déli irányban az Adria a Baltikummal, és nincs például megfelelően modern vasút Budapest és Varsó között.

Mivel a térség országai tőkeszegények, van lehetőség arra, hogy Kína, ha nagy súllyal akar megjelenni a régióban, szerepet vállaljon Közép-Európa infrastruktúrájának modernizációjában – magyarázta. A kormányfő mintegy félórás beszédében ismét kifejtette a világ hatalmi átrendeződésével kapcsolatos álláspontját. Mint mondta: a világ egy teljesen új korszakba lépett, amelyben új gazdasági központok emelkednek ki.

Az EU azonban a válság sújtotta területek között van, ami azt bizonyítja, hogy az az út, amelyen az európai világ jár, nem tartható tovább, „lassan kifogy a lábunk alól a talaj”, és ha a kontinens nem hirdet új stratégiát, egyre gyengébb lesz – fogalmazott.

Magyarországnak mindig is volt egy sajátos magányosságtudata, hogy mi rokontalan nép vagyunk, hogy egyedül vagyunk, hogy nekünk saját magunknak kell megtalálni a megoldásokat, nekünk innovatív módon kell gondolkodni ahhoz, hogy állni tudjuk a versenyt a világgal. Ezek az ösztönök segítettek 2010-ben, hogy Magyarország a saját út kereséséhez kezdjen” – fejtette ki Orbán Viktor, hozzátéve: Magyarország visszanyerte politikai mozgásterét, mert bár számos vitát kellett megvívnia az Európai Unióval, elsősorban a gazdaságpolitikai intézkedések miatt, ezeket a csatákat megnyerte. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ha Magyarország sikeres, és a Brüsszellel zajló viták ellenére Európát is erősíti. 

Egy kulturális rendezvényen a kormányfő azt is kifejtette: a kínai-magyar barátságot nem Kína gazdasági sikerei mozgatják, Magyarország ugyanis nem akkor lett Kína barátja, nem akkor fejezte ki elismerését a kínai nép iránt, amikor az ázsiai állam a világgazdaság meghatározó országává vált, hanem még hosszú évtizedekkel azelőtt.

Ez a tény önmagában is arról vall, hogy a kínai-magyar kapcsolatok szívből fakadnak, kölcsönös szimpátiára épülnek, és a magyar nép részéről mindenképpen a kínai történelmi, szellemi-kulturális teljesítménynek szólnak elsősorban” – fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök szólt arról is, hogy a magyar kultúra bővelkedik olyan – különösen zeneművészeti – alkotásokban, amelyek témája vagy maga Kína, vagy hozzá kapcsolódik, és ezeket Magyarország örömmel mutatná be kínai közönségnek.

Caj Vu kulturális miniszter a rendezvényen azt mondta, mindig is fontosnak tartották a magyar kulturális kapcsolatok fejlesztését, hiszen a két ország gazdag kulturális hagyományokkal rendelkezik. Szorgalmazta egyúttal, hogy közvetlen összeköttetés alakuljon ki a két ország művészeti intézményei között. 

Orbán Viktor háromnapos hivatalos kínai látogatása pekingi idő szerint csütörtök kora este ér véget, amikor fogadja őt az Országos Népi Gyűlés, azaz a törvényhozás épületében Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke és Csang Tö-Csiang, az Országos Népi Gyűlés állandó bizottságának elnöke.

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2014. február 13. 21:48
Orbáni külpolitika. :D:D:D Próbálunk nyalni a kicsi sárgáknak, de nem hinném, hogy ennyire hülyére lehet őket venni...
brabant89
2014. február 13. 17:41
„Ez a tény önmagában is arról vall, hogy a kínai-magyar kapcsolatok szívből fakadnak, kölcsönös szimpátiára épülnek, és a magyar nép részéről mindenképpen a kínai történelmi, szellemi-kulturális teljesítménynek szólnak elsősorban” Nem röhögte el magát Orbán, amikor ezeket mondta? Magyarországon mindenki a kínai történelmet tanulja és csodálja, óriási népszerűsége van a pentaton kínai hagyományos zenének, és Lao-Ce meg Konfuciusz munkáival tele vannak a könyvesboltok, kapkodják az emberek, mint a cukrot. Magyarországon a kínaiakat senki sem a kínai piaccal, az olcsó ruhák boltjaival azonosítja, á nem, sem pedig az elektronikai cikkekkel.
brabant89
2014. február 13. 17:29
"a kínai-magyar barátságot nem Kína gazdasági sikerei mozgatják, Magyarország ugyanis nem akkor lett Kína barátja, amikor az ázsiai állam a világgazdaság meghatározó országává vált, hanem még hosszú évtizedekkel azelőtt." Ez igaz. Kína 1949-ben lett a barátunk, amikor Mao-Ce-tungék kikiáltották a Kínai Népköztársaságot. Rákosi alatt igen nagy volt a két ország közötti barátság, mindaddig, amíg meg nem romlott Kína és a Szovjetunió barátsága. Gondolom Kínában minden külföldi vendég ilyesmiket nyilatkozik, kérdés, mennyire veszik ezt a kínaiak komolyan.
szintiboj
2014. február 13. 11:59
"Az államalapítás óta Magyarország nyugati ország, amely saját jószántából soha sem akar többé a Kelet része lenni. Éppen azért jöttünk ide, mert ott már nem találtuk a helyünket. A keleti politika nem tűri az önállóságot, nem tűri a függetlenséget, és nem tűri a szabadságot. Felszámolja az emberek független életét védő védvonalakat. Vagyontalanná tesz, elszegényít, kiszolgáltatottá vetkőztet, ha kell, megfélemlít. A hatalomtól függő élet láncába fűz. Mióta a Kelet betette a lábát Magyarországra, a magunkfajta szabadságszerető magyarok mindig ugyanazt akarták; szabadulni sorvasztó öleléséből, és elzavarni hazai helytartóikat. A keleti önkény világa helyett megalkotni a magunk szabad magyar világát, kiszakadni a hatalomtól függő élet láncolatából, visszaszerezni, újrateremteni az önálló és független polgári élet garanciáit; tisztességes munkát, tulajdont, szabad vállalkozást és védelmet nyújtó jogrendet. Mindig is ez volt a kívánságunk. Nyugati demokráciát akartunk, amely a keresztény kultúrára, a szabadság, egyenlőség és testvériség eszméjére épül. Mindig is harcoltunk az áldemokrácia ellen, ahol az élet rendjét az emberek helyett a hatalom szabja meg, a hatalom önkénye működteti, ha érdekei úgy kívánják, hazugsággal, csalással, maffiapolitikával, ha kell, erőszakkal is." Találós kérdés...ki mondta ezeket a mondatokat?? Nem felejtünk, te mocskos képmutató féreg!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!