Paks: az amerikaiak már 2009-ben tudták, hogy az oroszok a nyerők

2014. január 23. 12:24

A Wikileaks által kiszivárogtatott nagykövetségi táviratokból kiderül: az amerikaiak már 2008 decembere óta figyelemmel kísérik a paksi atomerőmű bővítését, viszont számítottak arra, hogy orosz cég kapja meg a beruházást.

2014. január 23. 12:24

A nagykövetség arra figyelmeztette az amerikai kormányt: a magyar piacot az oroszok uralják, és ez nem változna a Fidesz kormányzása alatt sem. Már 2008-ban megírták azt is, hogy Gyurcsány Ferenc bővítené Paksot, holott ezt csak hónapokkal kérőbb jelentette be az akkori kormányfő. Az amerikaiak komoly lehetőségeket láttak a beruházásban az amerikai cégek számára, ugyanakkor azt írták kormányuknak: „az orosz cégek erősen uralják a magyar nukleáris szektort, és várhatóan európai és ázsiai cégek is erősen versenyeznek majd az ezzel kapcsolatban kiírt pályázatokon”.

2009. májusában arról táviratoztak, hogy a kiírandó pályázatra egy amerikai céget is meghívnak majd, de „több megfigyelő szerint úgyis egy orosz cég lesz majd a győztes”. Ezt többek között arra alapozták, hogy Mesterházy Attila azt mondta a nagykövet egyik munkatársának: az oroszok előnnyel indulnak a pályázaton.

Az amerikaiak a Paksi Atomerőműben is látogatást tettek, amelynek egyik vezető munkatársa azt mondta nekik: reméli, hogy a kipróbált „orosz tervezés érvényesül majd” a továbbiakban is Pakson, mert a magyarok nem akarnak az amerikai Westinghouse kísérleti nyulai lenni. A vezető a francia technológiát azért utasította el, mert túl nagynak tartotta az 1600 megawattos kapacitást a magyar igényekhez képest.

2009 őszén ismét paksi látogatást tett a nagykövetség munkatársa, és találkozott Cserháti Andrással, aki most műszaki tanácsadó, akkor pedig a bővítési pályázat előkészítéséért felelős munkacsoport vezetője volt. Cserháti akkor becslései szerint 2020-ra készülhetett volna el az első reaktor, 2025-re a második. (A jelenlegi tervek szerint 2023-ban kezd el működni az első új blokk.)

Cserháti akkor arról beszélt: üzleti alapon finanszírozták volna a bővítést, de az állami garanciavállalás növelhette volna az államadósságot. A két blokk költségeit akkor 9 milliárd dollárra becsülte. (A mostani bővítés költsége nagyjából 12,7 milliárd dollárt tesz ki.) Az akkori tervek szerint több pénzügyi befektető is beszállt volna a finanszírozásba, például a Világbank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, de orosz és német befektetőkkel is tárgyaltak, köztük a Roszatom leányvállalatával, az Atomsztrojexporttal. 

Az amerikaiak tekintettel voltak a kormányra készülő Fideszre, de nem vártak tőlük változást: „A fideszes kapcsolataink hangsúlyozzák, hogy a tiszta energia lesz a Fidesz legnagyobb prioritása.” Hozzátették, hogy a Fidesz választási győzelme „retorikai szinten valószínűleg egy nagyobb távolságtartást eredményez Budapest és Moszkva között”, de mivel Magyarország erősen függ az orosz energiától, tartalmilag viszont valószínűleg nem változik a két ország közötti kapcsolat. Nem sokkal később az eurázsiai energiaügyekkel foglalkozó amerikai kormánymegbízott Magyarországra látogatott és találkozott is Orbán Viktorral, de csak a Nabucco és a Déli Áramlat gázvezetékekről beszéltek, Paks nem került szóba – írja az Origo.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geraz51
2014. január 23. 14:16
Magyar baloldal a hazugság megtestesítője.
hakos
2014. január 23. 13:51
Szóval megint megtudtuk, hogy ballibantjaink hazudnak és olyasmiért támadják a kormányt, amit egyébként maguk is helyesnek gondolnak.....
jégecet
2014. január 23. 13:21
A Lévai/Teller projektről nem ír?
Berecskereki
2014. január 23. 13:09
Na, ja! Gyurcsány-Mesterházy-Bajnai meg nem tudott semmit. Nem emlékeznek rá. Egyébként sem értenek hozzá. Micsoda hiteles egybesülés!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!