Orbán: Nem lehet vélt bűnt kollektív büntetéssel jóvátenni

2014. január 19. 12:46

A parlament decemberben a magyarországi németek kitelepítésének emléknapjává nyilvánította január 19-ét, 1946-ban ugyanis ezen a napon indultak meg a kitelepítések. A kormányfő ez alkalomból üzenetet adott ki, melyben hangsúlyozta: egy bűnös rendszer képviselőinek bűneiért nem felelhetnek azok, akiknek „bűnük” annyi, hogy ugyanazt a nyelvet beszélik.

2014. január 19. 12:46

A levélben Orbán Viktor úgy fogalmazott: Magyarország kétszer tapasztalta meg a diktatúra iszonyatát, ez éppen kettővel több annál, mint amennyit egy országnak valaha is el kellene viselnie. A történelem szégyenének nevezte, hogy „két diktatúra között, az előző árnyékában, az utóbbi hajnalán sem érezhették magyarok és nemzettársaik a haza által nyújtott biztonságot”. 

A miniszterelnök a magyarországi németek elhurcolását az egész nemzet pótolhatatlan veszteségének tartja. Felidézte, amikor hatvannyolc éve, 1946. január 19-én elindultak a marhavagonok Németországba, a magyarországi németek kitűzték a vagonokra a magyar zászlót, amelyre azt írták: „Isten veled, hazánk!”. Még akkor is, abban az utolsó pillanatban, amikor már mindannyian tudatában voltak az elkerülhetetlennek, akkor is a hazától vettek utolsóként búcsút.

Minden ember saját maga felel bűneiért. Egy bűnös rendszer képviselőinek bűneiért nem felelhetnek azok, akiknek „bűnük” annyi, hogy ugyanazt a nyelvet beszélik. Mégis vannak, akik még ma is ragaszkodnak ahhoz, hogy kollektívan el lehet ítélni népeket és népcsoportokat. Bűnt bűnnel jóvátenni nem lehet, vélt bűnt bűnnel jóvátenni még kevésbé, és vélt bűnt kollektív büntetéssel végképp nem – hangsúlyozta.

A kormányfő szerint az emlékezés kultúrájára van szükség Magyarországon minden gaztettel és gonosztettel szemben. Az emlékezés a megbékélést szolgálja, s ennek beteljesedése lehet 2014-ben, hatvannyolc évvel a magyarországi németek elhurcolása után, ha az új Országgyűlésben németül, saját anyanyelvén szólalhat meg a magyarországi német nemzetiség választott vagy delegált képviselője – fejtette ki.

Az Országgyűlés 2013. december 17-én nyilvánította a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapjává január 19-ét, arra emlékezve, hogy 1946-ban ezen a napon hagyta el Magyarországot az elüldözött német lakosokat szállító első vonatszerelvény. A parlament határozatában hangsúlyozta, tisztelettel adózik mindazok emléke előtt, akiket a második világháború után a kollektív bűnösség igaztalan vádja és elve alapján üldöztek és hurcoltak el.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciseaux
2014. január 19. 18:43
Miniszterelnök úrnak igaza van! Most már csak az lenne igazán frankó, ha a "Nem lehet vélt bűnt kollektív büntetéssel jóvátenni"-re akkor is emlékezne, mikor a zsidók az "én" korosztályomat nácizzák! Meg őt! Meg a feleségét, és az ő gyerekeit...is!
blaupanter
2014. január 19. 17:53
Az idozites sem veletlen a mazsihisz reszerol. Mar tudjak aprilis 6.-n lesz a valasztas nem art az emberek fejben egy kis zur zavart kelteni.Ismeros a taktika,lejaratni a kormanyt es a magyart. Undorito amit muvelnek,oda valok ahova horn gabor ferkot kuldte.
GV0917
2014. január 19. 15:58
Homo hominem lupus est.Csak hát van magányos farkas, kivert farkas, kisebb falka , nagyobb falka,prérifarkas, rétifarkas(toportyán féreg.) Kérdés:A BÁRÁNYOKAT melyik ette meg?Ám itt a bárányok nem hallgatnak. Kárt téríttetnek. Bélyegeznek.A még világra nem jött farkasokat is elítélik!Különösen, ha fehér a farkas, vagy fekete a farkas. A jellegtelen szürke farkast meg azért, MERT FARKASNAK SZÜLETETT!
potyka
2014. január 19. 15:49
Semmiféle felelősséget nem vállalok ezzel a az idegbeteg felcsúti hülyével és az őt támogató nyilván szintén hülye vagy általa érdekelt fidesz hordával sem! pont
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!