Egyedül a giccs kerülését tartom fontosnak

2014. január 26. 10:28

A gyűjteményeknek nem a gyűjteményvezetők a tulajdonosai, hogy egyedül dönthessék el, mikor kinek van vagy éppen nincs kedvük odaadni őket. Közkincsről beszélünk. Az, hogy a kormány szándéka ellenére fontos gyűjteményi elemeket ne adjon oda egy múzeumigazgató, elfogadhatatlan, hiszen nem az övéi.

2014. január 26. 10:28
L. Simon László

Mi indokolja, hogy minisztériumi döntéssel lehessen mozgatni az országban a műtárgyakat? Miért fontos, hogy a miniszter legyen az ország első számú kiállításrendezője?


Nem értem a problémáját. Nagyon egyszerű a helyzet: a gyűjteményeknek nem a gyűjteményvezetők a tulajdonosai, hogy egyedül dönthessék el, mikor kinek van vagy éppen nincs kedvük odaadni őket. Közkincsről beszélünk. Az, hogy a kormány szándéka ellenére fontos gyűjteményi elemeket ne adjon oda egy múzeumigazgató, elfogadhatatlan, hiszen nem az övéi. Ha a kormánynak, a választott szakpolitikusoknak az a szándékuk, hogy például az Esterházy-gyűjteményt Fertődre szállítsák, és ezt a szándékot komoly szakmai érvek támasztják alá, akkor azt végre kell hajtani.

Mert erről az irtózatos kiterjedésű anyagról a miniszter inkább hivatott dönteni, mint a múzeumigazgatók, és jobban meg tudja ítélni, mi hová menjen? Biztos, hogy a múzeumok közötti együttműködés nem elég? Ezt is közvetlenül a kormánynak kell irányítani?

Aki már egy napot is töltött a közigazgatásban, tudja, hogy a döntések nem úgy születnek, hogy a miniszter leszól a múzeumigazgatónak, hány festményt hová szállítsanak holnap. Ha például egy intézményvezető benyújt egy ilyen kérelmet, az átmegy a teljes minisztériumi hivatali és szakapparátuson, amíg a miniszter elé kerül aláírásra. A fiatal vidéki múzeumigazgatók kimondottan örülnek, hogy van módjuk ilyet kérni a kormánytól.

Már láttunk olyat, hogy egy miniszter mindezt megkerülve telefonált le valamilyen ügyben, nem zárnám ki a lehetőséget.

Ha ilyesmi történne, a demokratikus közegben úgyis olyan botrányt eredményez, hogy vissza kell vonulni belőle. A mi esetünkben ez fel sem merülhet. (…)

Ha már itt tartunk, hogyan ítéli meg, tudtak-e eleget tenni e ciklusban a vidék kulturális esélyegyenlőségéért? A megyei múzeumi intézményrendszer átadása azoknak a településeknek, ahol éppen állnak, nem biztos, hogy segítette ezt a célt. Kezdetben ellene is volt, aztán sikerült meggyőzni.

Ez azért ennél bonyolultabb kérdés. 2006 és 2010 között a Fejér megyei közgyűlés kulturális bizottságát vezettem, és a megyerendszert a jó értelemben vett, előremutató nemesi vármegyei tradíciók örökösének tekintem. Ha csak rajtam múlik, nyilván kicsit ilyen irányba fejlesztettük volna a közigazgatást, de a Fideszben mindig is verseny volt az ezzel kapcsolatos koncepciók között. Az önkormányzatiság, amelyre pozitív hagyományként utaltam, így ugyan szűkült, de annak a reformnak is volt értelme, amely mellett végül a kormány döntött. Ha már így alakult, akkor én még a települési jegyzők munkáltatói jogkörét is áttettem volna a kormányhivatalokhoz, ezzel az önkormányzati feladatok és a hatósági jogkörök jobban elváltak volna egymástól. Az, hogy egy illegális szemétlerakót megbüntetünk, hatósági ügy, semmi köze nincs egy település önigazgatásával kapcsolatos döntésekhez. Visszatérve a kérdéséhez, ha a megyék nem töltik be korábbi feladataikat, akkor el lehet fogadni, hogy a megváltozott helyzetben a múzeumoknak, kiállítóhelyeknek is más legyen a fenntartójuk. Szakmai kompromisszumokat nem kellett kötnöm, a múzeumoknak megmaradt a megyei gyűjtőköre, a megyei feladatellátási kötelezettsége, a könyvtárak még a nevükben is megyeiek maradtak, ráadásul egy professzionális támogatási rendszert raktunk az új struktúra mögé, amelyben elválasztottuk a normatív és a feladatalapú finanszírozást. Az idén is nőni fog a múzeumok támogatása, és az utóbbi két évben egyetlen intézmény bezárásáról sem érkeztek hírek, a kistelepülési kiállítóhelyek működésével sincs gond.”
 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aruna
2014. január 27. 10:19
A Robert Capa Központ mint progresszív kezdeményezés... A középszer diadala. A kulturális identitás és hagyományok fontosságát hangsúlyozó kormányzat a rosszul értelmezett néppártiságra hivatkozva miért művházasítja meglévő, nagy hagyománnyal rendelkező kulturális intézményeit? A véleménypluralizmus jegyében miért nem új intézményeit tölti meg tartalommal (Bálna, Várkert bazár)? Miért hagyja a Műcsarnokot ebek harmincadjára veszni, hogy aztán a gazdátlan Ernst Múzeum koncepciótlan, ám miniszteri előszobázásban kétségtelen érdemeket felmutató kezekbe kerüljön? Ez érdem? Miért nincs átgondolt kultúrstratégia? Miért - gyakran egymással is ellentétes érdekeket képviselő - értelmiségi csoportok marakodnak a gazdátlanul hagyott intézmények megszerzéséért? A forradalom gyermekei - koncepció híján - felfalják egymást. A kanonizáció igényével - jogosan - fellépők kapkodnak, tartanak az értelmiségtől, és ahelyett, hogy megegyeznének vele, kevésbé sikeres, kikezdhető vízióval - vagy azzal sem - rendelkező népművelőket emelnek a magasba, felesleges frontokat nyitnak ahelyett, hogy hagynák működni, ami működik, és ezzel párhuzamosan (véleménypluralizmus!) új értékeket teremtenének - nem a meglévők rovására.
berzsian56
2014. január 26. 13:02
A tíltani, tűrni ,támogatni felosztás mindíg megmarad. És ezzel nincs is semmi baj, feltéve, hogy nem dúrván működik. Igaza volt Fekete Györgynek, amikor azt mondta: " közpénzből nem lesz kereszténygyűlölet". Csak, sajnos ebből semmi nem valósult meg, közpénzből támogatjuk magángalériák külföldi kiállításit, azon címen, hogy terjesztik a magyar kultúrát.Egy fenét. Ennek pont az ellenkezője igaz, közpénzből fizetjük saját lejáratásunkat. Felül kellene vizsgálni az alapítványok és kultúrális szervezeteknek álcázott,propagandaközpontok működését és minden támogatást megvonni tőlük. Ezzel többtízmilliárdos támogatást tudnánk átcsoportosítani ,oda ahol összmagyarságban, nemzetben gondolkodnak és nem közpénzből fizetve allatunk vágják a fát.
Berecskereki
2014. január 26. 11:11
"Egyedül a giccs kerülését tartom fontosnak" A Mandiner szervere is a Béndek Péter Mi a baj a Nyugattal? c. írásánál "404 - A keresett tartalom nem található."
Kronikas
2014. január 26. 11:08
Kerényinek annyi
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!