Varga: 2015-ben jöhet a kilenc százalékos szja

2013. december 18. 16:25

Varga a gazdasági növekedésből pótolná a személyi jövedelemadó kulcsának csökkentéséből származó ötszáz milliárd forintos hiányt – nyilatkozta a nemzetgazdasági miniszter a Figyelőnek. Varga szerint az szja-csökkentés 2015-re lehet reális cél.

2013. december 18. 16:25

A 2015-ös adócsomag tárgyalásakor kerülhet napirendre az személyi jövedelemadó kulcsának kilenc százalékra csökkentése – idézte az Index Varga Mihály Figyelőnek adott nyilatkozatát. A nemzetgazdasági miniszter szerint a költségvetésből így kieső 500 milliárd forintot a gazdasági növekedésből befolyó összegekkel lehet pótolni. Varga szerint a korábbiakhoz képest egyébként sokkal reálisabban tervezték meg a növekedési pályát.

A magyar államkötvények egyik legnagyobb vásárlója, a Templeton elégedett a hozamokkal – mondta a miniszter. Varga szerint a piac másképp látja a magyar papírok vonzerejét, mint a hitelminősítők, akikkel nem akarják egyébként még jobban elmérgesíteni a viszonyt, viszont győzködni sem akarják őket.

Varga a Dunaferr tervezett, majd lemondott állami felvásárlásáról szólva kifejtette, hogy a jelenlegi kormány nem azonos az 1947-es kommunista kormánnyal: ha fel akarnak vásárolni egy céget, azt nem fogják mindenáron keresztülvinni.

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2013. december 19. 07:53
A 9%-os SZJA valójában egy általános és minden keresőre kiterjedő 7%-os reálbéremelkedést jelent. Szerintem ez minden kedvező várakozást felülmúl. Nem véletlen, hogy azonnal lecsapott rá és károgja a bukott baloldal. Ekkopra sallert még nem kaptak. Abból a bérből, amiből eddig 16% SZJ Adót fizettünk, jövőre már csak 9%-ot fogunk fizetni. Mi ez, ha nem tisztességes munkára és tisztességes adózásra való ösztönzés. Most már nem éri meg a kiszolgáltatott alkalmazottnak, hogy cinkosan elfogadja a zsebből fitetett vagy kiegészített bért, csak azért, hogy a munkaadója extraprofitját növelje vele. A lakókörnyezetemben sajnos általános jelenség most is a minimálbérből adózó, ám kétszer annyit kereső munkavállaló. Amikor beteg lesz, vagy nyugdíjba megy, akkor jön rá a szerencsétlen, hogy a csirkefogó munkaadója mennyire megvezette. Mert ugyan megkeresett havi 200 ezret, de csak a minimálbér után fizetett járulékot, és ennek megfelelően kapja a TB szolgáltatást és a nyugdíjat. Összegezve ez egy oriási eredmény, amihez hasonló a társégünkben sehol nincs. De máshol se nagyon.
nyugalmazott tanár
2013. december 18. 19:50
A lakosságot egy kérdés foglalkoztatja igazán: mennyi adót kell befizetnie a jövedelme után. Ez a lényeg, és ezt az ócsároló-károgók is nagyon jól tudják, ezért rohanják le a hírt. Egyel kevesebb esélyük lesz a balliberális bukott ellenzknek az újboli hatalomrajutáshoz. Erre megy ki a játék. Ez egy választási ellenpropaganda, ami mindenre csak gyalázkodó-lekicsínylő és gúnyolódó megjegyzést tud hozzátenni, ami az országnak és a magyar embereknek a javát szolgálja. Mint pl. a jövedelemadó csökkenése. Hiszen a fogyasztásomat én magam tudom szabályozni, de a jövedelemadómat nem. Ha valaminek magas a fogyasztási adója, lásd dohányzás, arról lemondok. A magam és egyben az ország javára, hiszen a dohányzás visszaszorulása közérdek is egyben. Amikor a bukott baloldal vissza akarja lopni a többkulcsosnak nevezett horribilis magasságba felvitt adózást, akkor az emberek zsebében akar megint kotorászni, mert kell nekik a bevétel. Kell az újabb, már előre odakészített nokiás dobozokhoz.
=nessuno=
2013. december 18. 19:23
500 milliárd kiesett az egykulcsos miatt, megint 500...1000 milliárdról csak úgy leköszön az állam. Inkább ésszerűen költekeznének.
pitypang1125
2013. december 18. 19:21
"2015-ben jöhet a kilenc százalékos szja" Már előre látom a sok hülye irigy ballibbant kommentjét!! BRÜHÜHÜÜÜÜ, mert megint több marad a jól keresők zsebében!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!