Szigorítanák a horvátok a kisebbségi nyelvhasználatot

2013. december 12. 07:38

A horvátok népszavazást tartanak arról, hogy a településeken a jelenlegi 30 helyett 50 százalékos kisebbségi arány legyen szükséges a kétnyelvűséghez. A tervezett intézkedés elsősorban a vukovári szerbekre és a városban lévő kétnyelvű utcatáblákra irányul, de a magyar nagykövet szerint az országban élő magyarokat is hátrányosan fogja érinteni.

2013. december 12. 07:38

Jelenleg 30 százalékos kisebbségi arány szükséges ahhoz Horvátországban, hogy egy településen az adott kisebbség tagjai élhessenek nyelvhasználati jogukkal, azonban népszavazást fognak tartani arról, hogy ez az arány 50 százalékra emelkedjen. Iván Gábor zágrábi magyar nagykövet a horvát köztévében kijelentette: ez az intézkedés visszalépést jelentene a korábbi helyzethez képest, és Horvátország nemzetközi kötelezettségeivel is ellentétes.

Iván Gábor szerint nehéz lenne elfogadni, hogy például Hercegszőllős (Knezevi Vinogradi) járásban – ahol a magyarok aránya meghaladja a 30 százalékot – megváltozzanak a nyelvhasználat eddigi szabályai. A nagykövet emlékeztetett arra, hogy a magyar jogszabályok szerint a Magyarországon élő nemzetiségek nyelvhasználati jogai már azokon a településeken is érvényesülnek, ahol a kisebbség aránya eléri a 10 százalékot. Magyarországon több mint 50 olyan település van, ahol magyar és horvát nyelvű feliratok is találhatók – emelte ki Iván Gábor. 

A nyelvhasználatról szóló népszavazást egy, a vukovári horvátok jogainak védelmében alakult, és a szerb kisebbség ellen fellépő szervezet kezdeményezte. A referendummal azt szeretnék elérni, hogy a kelet-horvátországi Vukováron ne lehessen cirill és latin betűs kétnyelvű feliratokat kihelyezni. A kétnyelvű feliratok elleni tiltakozások még a nyáron kezdődtek a városban, a kihelyezett táblákat többször is leszerelték. A tiltakozók azt sérelmezték, hogy a cirill betűs feliratok a délszláv háborúk (1991-1995) pusztításaira emlékeztetik őket. Az alkotmány azonban jelenleg lehetővé teszi a táblák kihelyezését, mert Vukováron a szerb kisebbség aránya meghaladja a 33 százalékot. 

A köztévének nyilatkozó más diplomaták is arra figyelmeztettek, hogy a kezdeményezés sikere esetén nemcsak a szerb kisebbség jogai sérülnének, a szabályozás ugyanis a többi nemzetiségre is vonatkozna, így a Horvátországban élő magyar, cseh és szlovák közösség jogai is csorbulnának. A Vecernji List című horvát napilap hétfőn diplomatákra hivatkozva azt írta, hogy a kisebbségi jogok sérülése mellett Horvátország figyelmen kívül hagyná például a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját is.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2013. december 13. 06:26
mit ir elő az eu? sipitanak az ep képviselők... kedves ki a fasza Tamás sipit már?
HSL
2013. december 12. 18:19
ugye mi johóóó barátok vagyunk
silvester
2013. december 12. 17:54
Ezert kar volt segiteni a horvatokat az eu-ba lepest segiteni. Maradtak volna balkaniak.A tortenelem mar tobbszor igazolta,magbizhatatlanok ,maradtak volna balkaniak oda valok.
bookmark
2013. december 12. 11:47
Szerintem meg a két helyi nyelv mellé még mindent ki kéne írni angolul meg németül, de mivel sok az olasz turista még olaszul is. Ha basztatni akarják a szerbeket, amit egyébként nem ajánlok, mert vadulós típusok, találjanak más módszert. Minél több nyelven van kiírva valami, annál több a turista, az meg az egész településnek hozza a pénzt függetlenül attól, hogy otthon milyen nyelven beszél. A horvátok ezzel a hozzáállással lemásolják a szerbeket, most ők akarnak uralkodni a többin. A végkimenetel sem lesz más.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!