Libération: Orbán átvette a szélsőjobboldali ideológia jelentős részét

2013. november 02. 14:15

A Jobbiknak a közelgő választások előtti imázsváltásáról közölt tudósítást honlapján a Libération.

2013. november 02. 14:15

A francia baloldali újság szerint a francia Nemzeti Front mintájára a Jobbik is javítani próbál az imázsán. A harmadik legjelentősebb parlamenti pártnak a tudósító Florence La Bruyere szerint elege van abból, hogy nácinak és rasszistának minősítik. A Jobbik új választási klipjében már nincsenek sem bakancsban menetelő, feketébe öltözött milicisták, sem nemzeti zászlók, sem beszédek a cigánybűnözésről, miközben a jobbikos képviselők korábban a homoszexuálisok kizárását követelték a tv-műsorokból és az izraeli útlevéllel rendelkezők, azaz a zsidók listázását a parlamentben. A párt azonban elsősorban a milíciája, a hivatalosan feloszlatott, de most is létező Magyar Gárda cigányellenes kijelentéseiről vált ismertté – hívta fel a figyelmet a lap.

Néhány hónappal a választások előtt a felmérések szerint a Jobbik támogatottsága a biztos választók körében a felére esett vissza, ami a Libération megítélése szerint annak köszönhető, hogy „Orbán Viktor miniszterelnök ultrakonzervatív és populista jobboldala átvette a szélsőjobboldali ideológia jelentős részét”. Ide tartozik – mint írja a lap Krekó Péter, a Political Capital elemzőjére hivatkozva – az euroszkepticizmus, az antikapitalizmus és az országnak a külföldiek által történő gyarmatosításának a gondolata.

Összesen 163 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2013. november 03. 09:14
Abból a Franciaországból kritizálja egy ellenzéki magyar párt cigányellenességét a Liberation, amelyik Franciaországban hivatalos politikai gyakorlat a cigányság kitoloncolása. Van ebben az álságos magatartásban valami iszonyú undorító.
nyugalmazott tanár
2013. november 03. 09:12
A DK-Együtt-LMP összesen nem áll olyan jól, mint a Jobbik. Tehát egyszerűen és közönségesen hazudik, aki azt állítja, hogy a Jobbiktól vesz el szavazatot a jobbközép. Ez az állítás a fasiszta ideológia és politikai stratégia része: ha már legyőzni nem tudjuk, akkor kompromittálni kell az ellenfeleinket. Rombolni a népszerűságüket, hitelükket, - ha maga a tettes, a balliberális ellenzék mélyrepülésben van. A Liberationt magát ugyancsak súlyos mulasztások terhelik, amikor a liberálfasizmus (közte a szocialisták, kommunisták, liberálisok)rémtetteit takargatja, elhallgatja, tagadja.
vigyor
2013. november 03. 08:40
"az euroszkepticizmus, az antikapitalizmus és az országnak a külföldiek által történő gyarmatosításának a gondolata." ...most mán' csak azt magyarázza el nekem egy okos liberális, hogy ennek mi köze a szélsőjobbhoz...
kamasuka
2013. november 03. 08:12
"A párt azonban elsősorban a milíciája, a hivatalosan feloszlatott, de most is létező Magyar Gárda cigányellenes kijelentéseiről vált ismertté – hívta fel a figyelmet a lap." Ugyanolyan szinten van tele a tökük a helyi franciáknak - oldaltól függetlenül - a cigányokkal, mint bárki másnak. De csak azért kiemelgetni ilyeneket, nehogy még több cigány menjen hozzájuk, na az már képmutatás. Mindenki!!! utálja őket, mert képtelenek a beilleszkedésre évszázadok óta, csak a határok megnyitásával egyre többen jönnek át, ami naná hogy szúrja a szemüket, és fasizmust, rasszizmust emlegetnek, hátha otthon tudják tartani őket. A ballib kormányok kormányon és azon kívül meg eszik a szavaikat, állandóan választási téma a létük, de pofátlanul ki is használják őket minden qurva választás előtt, lsd. a bajai kamuvideót! De ugye mindenki rasszista, csak ők nem: "Cigányok is nagy számban élnek az országban. Kóborolnak, lopásból és csalásokból élnek. Az asszonyok jövendőmondással foglalkoznak." (1480-ban a francia pápai követ) "... rajtuk kívül még olyanok is élnek itt, akiknek nincsenek falvaik. Ezek: tatárok, kunok, jászok, örmények, egyiptomiak (így nevezték akkoriban a cigányokat). Ez utóbbiakat firenzei nyelven ussi-knak hívják. Élelmet kéregetnek és erőszakosan lopnak." (Rainaldo degli Albizzi lovag,firenzei követ,1426-ban) Forrás: E. Kovács Péter: Hétköznapi élet Mátyás király korában
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!