Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Megkapta a KIM a Hernádi elleni európai elfogatóparancsot, de horvátul

2013. október 04. 10:36

Megérkezett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumba az európai elfogatóparancs Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója ellen, de nem az előírt formában ‒ közölte a szaktárca Facebook-oldalán.

2013. október 04. 10:36

A rövid bejegyzésben a minisztérium annyit tudatott, hogy várják a javított változatot. Isola Anna, Navracsics Tibor miniszter sajtóreferense az MTI-nek pénteken azt mondta, hogy a horvátok nem megfelelő nyelven küldték meg a dokumentumokat. Az elfogatóparancs horvát nyelven íródott, miközben hivatalosan a magyar, az angol, a német és a francia az elfogadott. Amint megérkezik a javított változat, a Fővárosi Törvényszékhez kerül az elfogatóparancs ‒ tette hozzá.

A horvát rendőrség kedden adott ki európai elfogatóparancsot Hernádi Zsolt ellen, majd szerda délután Horvátország kérésére felkerült az Interpol vörös, vagyis legmagasabb fokozatú körözési listájára a neve. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pedig arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a magyar rendőrség megkapta a horvát szervek megkeresését Hernádi Zsolt ügyében, azt a szokásos eljárásnak megfelelően továbbította az igazságügyi tárcához.

Hernádi Zsoltot Horvátországban azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt kormányfőnek, hogy a MOL meghatározó befolyást szerezzen a MOL-INA olajipari vállalat irányításában. A MOL többször is visszautasította a vádakat.

A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy a MOL portfóliójának felülvizsgálatára, adott esetben az INA-részvények eladásának előkészítésére kéri fel az olajtársaság menedzsmentjét. A kabinet emellett utasította az igazságügyért felelős minisztert, valamint a MOL állami tulajdonban lévő részvényeinek tulajdonosi jogát gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetőit, vizsgálják meg, milyen polgári és büntetőjogi lépések lehetségesek a MOL-INA-ügyben a MOL-t, illetve Magyarországot ért sérelmek orvoslására.

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
celkereszt
2013. október 04. 15:05
Régebben olvastam arról, hogy amerikai cégek simán elszámolhatnak vesztegetési pénzeket adózás előtt. Olyat sem hallottam, hogy egyetlen amerikai állampolgárt kiadtak volna idegen országnak vesztegetési ügy miatt. Feltételezem, hogy az EU-n belül már tiltott, de Horvátország idén lett tag. Visszamenőlegesen érvényes rá a jogsegélyszolgálat? Az meg, hogy kiad egy Interpol körözést nem oszt, nem szoroz. Akkor most mi van?
perszekutor
2013. október 04. 13:34
==Megkapta a KIM a Hernádi elleni európai elfogatóparancsot, de horvátul== Nem probléma. Navracsicsnak ez az anyanyelve - majd lefordítja, úgyis neki küldték, hisz ő is benne van...
bini
2013. október 04. 12:15
Szerintem meg ez egy belpolitikai ügy az INA-MOL-ra kihegyezve. Le akarnak számolni a Tutyman féle pártformációval akinek a tagja és utodja Sanader akit skerült eltávolitani egy szintén kétes korupciós váddal. Az INA ürügyén a balosok a nemzeti érdekeket védő társulatként állitják be magukat. A nagy túlbuzgalmukban rácsavarodtak a témára és nem tudnának arcvesztés nélkül kihátrálni. Mivel ennek az egyik sarkalatos pontja a MOL megvádolása főleg annak a vezére Hernádi végig ragaszkoniuk kell a koncepciójukhoz még akkor is ha maguk is tudják, hogy sántit a dolog.Gondolm arra nem számitottak, hogy a Magyar kormány egy Ponton túl belép a belpolitikai leszámolásuk folyamatába és saját érdekének megfelően kiszáll a kétes horvát maffia modszereket is bevető gazdasági harcukba. Ennek vesztese nem a Magyar állam és MOL lesz, hanem a horvátok, s ezt már Ők is tudják. Benne van a pakliban az is, hogy a Horvátokat az eu vizsgálat alá vonta, mivel a csatlakozás előnapján változtatták meg a kiadatásról szoló törvényüket, hogy a háborus bünök vádja alól mentesítsék a 2002. előtt elkövetett cselekmények alól a delikvenseket. Szerintem most azt is bizonyítani akarják, hogy az eu mennyire tartattja be a saját törvényét a kiadatással kapcsolatban. Ezért gondolom, hogy Hernádi belepottyant egy kétfrontos harc közepébe, ami az INA-n keresztül egy belső leszámolási akció, másfelöl az eu-nak küldött üzenet. Orbán nagyon a helyén kezeli a dolgokat és a horvátok már érzik, hogy rossz lóra tettek, ha vele, mint Magyar Kormányfővel kezdenek ki.
ballada
2013. október 04. 11:39
Nevetséges mol körüli szitu horvátoknak egy megveszekedett huncut fillérjük nincs a megvételre,horvátok ingyen szeretnék tulajdonhoz jutni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!