Tálas: Túl sokáig volt biztonságpolitikai prioritás a terrorizmus

2013. szeptember 11. 07:37

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint 2001. szeptember 11. után túl sokáig volt a biztonságpolitika fő kérdése a terrorizmus: a gazdasági világválság esetleges előjeleiről is elterelte a figyelmet. A terrorizmus ellen indított háborúkban pedig elfáradt a nemzetközi közvélemény, ezzel magyarázható, hogy a szíriai helyzetet is közönyösen nézi a nemzetközi közösség.

2013. szeptember 11. 07:37

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központjának vezetője az MTI-nek nyilatkozva kifejtette: nem konkrétan az Egyesült Államokat ért szeptember 11-ei terrortámadás, hanem az arra adott válaszreakció hozott számos változást az elmúlt tizenkét évben. Évekre a terrorizmus vált a biztonságpolitika fő kérdésévé, nagyjából 2007-2008-ig, amikor a „vezető helyet” a gazdasági világválság vette át. Tálas Péter szerint érdemes lenne megvizsgálni: az, hogy ilyen hosszú ideig tartotta magát a terrorizmus mint biztonságpolitikai probléma, mennyire szorította háttérbe a gazdasági és a pénzügyi biztonságot, terelte el a figyelmet arról, hogy előre lehessen látni a gazdasági válságot.

Sokáig hitték, hogy a szeptember 11-eihez hasonló típusú támadások állandóak és rendszeresek lesznek, amelyet a londoni és madridi támadás is erősített. Ezzel együtt viszont sem az Egyesült Államok, sem Európa nem vált „terrorszennyezett” területté ‒ fűzte hozzá.

Ráadásul „szerencsétlen módon az amerikai republikánus politikát alapvetően meghatározta a terrorizmus elleni háború”, azt a Bush-kormány összekötötte az amerikai külpolitikai törekvésekkel, és belementek az afganisztáni és az iraki háborúba. Tálas Péter szerint Afganisztán abból a szempontból jelent kudarcot, hogy azt gondolták: ha Afganisztánt elfoglalják, megsemmisítik az al-Kaidát, és egyúttal leszámolnak a globális terrorizmussal. Kiderült, hogy nem lehet ‒ mondta a szakértő, kifejtve, hogy a terroristák ugyanolyan globálisan próbálnak tevékenykedni, mint bármely más globális szervezet. A nemzetközi terrorizmusnak a globalizáció hatására új központjai alakultak ki. Tálas Péter szerint erre fel kell készülni, azt kell megnézni, hol vannak olyan lehetséges helyek, amelyek alkalmasak arra, hogy ott gyökeret verjenek terrorszervezetek.

A terrorizmusra is hivatkozva olyan háborút indítottak el Irakban, amely alapvetően aláásta a nemzetközi jog és az Egyesült Államok hitelességét is ‒ mondta. Az, hogy most senki sem akar Szíriában beavatkozni, hogy „közönyösen nézzük”, mi történik az arab világban, hogy száztízezer szíriait már megöltek a polgárháborúban, az annak is következménye, hogy a nemzetközi közösség már elfáradt a terrorizmus elleni háborúkban ‒ mondta Tálas Péter. Szerinte a nemzetközi közvélemény bizalma is jelentősen csökkent a nagyhatalmak, különösen az Egyesült Államok iránt. Ez az oka, hogy Barack Obama amerikai elnök ilyen nehezen tudja összeszedni a szövetségeseket. A terrorizmus elleni háborúk árnyéka vetül az egész Arab tavaszra és Szíriára is ‒ fogalmazott a szakértő.

Tálas Péter szerint kedvezőtlen következményekkel járt az is, hogy Afganisztánban és Irakban a terrorizmust hosszú ideig egybemosták a más politikai erőszakformákkal, és csak 2006-ban kezdtek el arról beszélni: a két iszlám országban ‒ Afganisztánban és Irakban ‒ nem terrorizmus elleni, hanem erőszakos cselekményekkel szembeni háború van. Emiatt kialakult egy olyan téves kép, hogy az iszlamizmus egyenlő a terrorizmussal. Ez az előítélet a mai napig él, ami a muzulmán és a nyugati világ közötti kapcsolatban nagy terhet jelent ‒ hívta fel a figyelmet.

A szakértő kitért arra is, hogy az elmúlt években politikai szlogenné vált a globális terrorizmus. Ugyanakkor a terrorszervezetek „messze túlnyomó többsége” nemzeti jellegű. Európában a legtöbb terrorcselekményt a szeparatisták követik el ‒ hangsúlyozta.

Magyarország soha nem tartozott a terrorfenyegetett országok közé, és ez az elmúlt tizenkét évben sem változott. Ezzel együtt Magyarországot is érintette a terrorizmus elleni harc azon pozitív hozadéka, hogy a terrorlehárítás a technikáit, a védekezési módszereit, a felderítési eszközeit tekintve jelentős fejlődésen ment keresztül szerte a világon, így Magyarországon is, illetve teljesen új terrorelhárítási infrastruktúra épült ki ‒ tette hozzá.

A szakértő ugyanakkor megjegyezte: fontos, hogy az országnak legyen hatékony terrorelhárító képessége, az viszont nem szerencsés, hogy „csak” terrorelhárító központnak neveznek egy olyan központot, amely „láthatóan és természetesen” a szervezett bűnözéssel is foglalkozik. Tálas Péter úgy véli, a TEK-et „szervezett bűnözés és terrorelhárító központnak kellett volna elnevezni, akkor semmiféle kommunikációs nehézség nem lenne, és a legitimitásának legkisebb megkérdőjelezése sem merülne fel”.

Tálas Péter kitért arra is, hogy az afganisztáni háborúban a magyar missziós tevékenység a Magyar Honvédség számára számos haszonnal járt, a titkosszolgálatok és a terrorelhárítási szervek nemzetközi együttműködésébe is jól bekapcsolódott Magyarország.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sors
2015. február 01. 12:32
Miért ő lett a dékán az NKE diplomata-képzőjében?
Fahrenheit 451
2013. szeptember 11. 10:01
A terrorizmusnak addig kell a biztonságpolitika fő kérdésének lennie, amíg megvan a reális veszélye és ez ne lehet túl sok.
pimepime
2013. szeptember 11. 08:45
"a TEK... legitimitásának legkisebb megkérdőjelezése sem merülne fel" ---------- A probléma ez a TEK-kel: "Hajdú a minap egy konferencián dicsérte agyon saját szervezetét, a TEK-et, amelyet a világ egyik leggyorsabb alakulatának nevezett. A beszélgetésen az ország egyik belső, de kezelhető problémájának nevezte a szélsőjobboldal előretörését, példaként pedig a Jobbik parlamentbe jutását hozta fel. Na, itt álljunk meg egy pillanatra, mert ez nagyon durva! Ez Orbán testőrének öszödi beszéde! Miről van ugyanis szó? Van egy 13 milliárdos forrásból, titkosszolgálati eszközökkel is dolgozó alakulat, amely személyesen Orbán Viktorhoz köthető privát és hivatalos formában is. A nevéből adódó feladata, hogy a terrorveszélyt elhárítsa. Ennek a csúcsvezetője szerint a Jobbik - amelyet közel egymillió ember demokratikus választáson juttatott az Országgyűlésbe és amely minden törvényi normát betart - egy kezelhető probléma. Mind a "kezelhető", mind a "probléma" szó fontos. Ha egy terrorelhárító alakulat számára vagyunk "probléma", akkor azt neki meg kell oldani, jelen esetben fel kell számolnia. Vagyis a közpénzből működő TEK fel akar számolni egy parlamenti pártot? 850 ezer ember demokratikus akaratát? A "kezelhető" szó pedig még durvább, ha belegondolunk. Ez ugyanis azt sugallja, hogy mindezt a problémamegoldásról nem csupán beszélnek, hanem már minimum meg is tervezték, hiszen tudják, hogy "kezelhető", sőt, nagyon valószínű, hogy a megfelelő osztályok már dolgoznak is rajta. Gondoljunk csak Csókakőre. (Az egy más kérdés, hogy ott csúnyán befürödtek, ez már a belügy szakmai színvonalának és nem a törvényes működésének a kérdése.) Hangsúlyozom: egy titkosszolgálati eszközökkel rendelkező, közpénzekből működő szerv, amelynek a terrorveszélyt kell felszámolnia és amely Orbán Viktorhoz kötődik. Ez elképesztő! Tudtuk, tudjuk, hogy a jelenlegi és a korábbi kormánypártok magánszolgálatai rajtunk vannak, ám ezt nehéz bizonyítani, de itt most Hajdú János csúnyán elszólta magát. Ez ugyanis nem egy magánszolgálat, hanem egy állami szerv milliárdokból, amely "kezelni" akarja a Jobbik létezésének "problémáját". Holnap délben Mirkóczki Ádám képviselőtársam, a párt szóvivője sajtótájékoztatót tart, amelyen bejelenti a Jobbik milyen lépéseket tesz a példátlan botrány miatt." http://alfahir.hu/a_terrorelharitok_vezere_szerint_a_jobbik_kezelheto_problema-20120827
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!