Az Európai Bizottság további tájékoztatást kér az alkotmánymódosításról

2013. május 02. 20:52

Lezárult az Európai Bizottságnak a magyar alaptörvény negyedik módosításával kapcsolatos jogi elemzése. A brüsszeli testület több levelet is küldött a kormánynak, amelyben további tájékoztatást kér – tudatta az MTI-vel csütörtökön a bizottság szóvivője.

2013. május 02. 20:52

Pia Ahrenkilde Hansen úgy fogalmazott, hogy a bizottság a jogi elemzés lezárultát követően három „adminisztratív” levelet küldött a magyar hatóságoknak. Ezekben Brüsszel további információkat kér az alaptörvény azon pontjairól, amelyekkel kapcsolatban korábban José Manuel Barroso, a bizottság elnöke aggályokat fogalmazott meg. Elsőként a szóvivő az alaptörvény negyedik módosításának 17. cikkét emeli ki, amely az Európai Bíróság fizetési kötelezettséget jelentő ítéleteire vonatkozik. Ez a passzus eredetileg az alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek része volt, az Országgyűlés a márciusban elfogadott alaptörvény-módosítással emelte az alkotmányba. Ennek értelmében immáron az alaptörvény rendelkezik arról, hogy mindaddig, amíg az államadósság a bruttó hazai termék felét meghaladja, „különadót” kell kivetni, ha valamilyen bíróság, például az Európai Unió Bírósága ítéletével fizetési kötelezettséget ró a magyar államra, és ennek teljesítésére a költségvetésben nincs elegendő pénz.

További tájékoztatást kér emellett Brüsszel az alaptörvény negyedik módosításának ötödik cikkében foglaltakról, arról a passzusról, amely a választási kampányok, így az európai parlamenti választási kampány idején is a politikai hirdetések közzétételére vonatkozó korlátozásokat vezet be. Ez a rendelkezés az alaptörvény Szabadság és felelősség című szakaszába került bele márciusban; az alkotmány IX. cikke ennek értelmében azt mondja ki, hogy a parlamenti választáson országos listát, illetve az európai parlamenti választáson listát állító pártok a voksolást megelőző kampányidőszakban kizárólag a közszolgálati médiában, egyenlő feltételek mellett és ingyen tehetik közzé politikai hirdetéseiket.

A harmadik adminisztratív levélben a negyedik alaptörvény-módosítás 14. cikkéről kér további tájékoztatást az Európai Bizottság, amely az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének ügyáthelyezési jogkörét rögzíti. Ez a passzus arról rendelkezik, hogy az ésszerű határidőn belüli bírói döntéshez való alapjog érvényesülése és a bíróságok kiegyensúlyozott ügyterhelése érdekében sarkalatos törvényben meghatározottak szerint az OBH elnöke sarkalatos törvényben meghatározott ügyek tárgyalására az általános illetékességű bíróságtól eltérő, azonos hatáskörű bíróságot jelölhet ki. A bizottság szóvivője azt is tudatta, hogy Brüsszel mindhárom levélre egy hónapon belül választ vár a magyar hatóságoktól, és annak birtokában dönt majd a további lépésekről, így arról is, szükségesnek látja-e, hogy hivatalosan kötelezettségszegési eljárást indítson.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barang
2013. május 03. 08:41
ha nincs penz a büdzsében, akkor miböl kene fedezni a nagysagos europa bünteteset?
ElQurMinator
2013. május 03. 08:08
Ne minket túráztassatok faszfejek! Barroso arra adjon választ, hogy tudta a túlzottdeficit-eljárás alól kiengedni azt az Olaszországot, amelynek az elmúlt években egyszer sem volt 3% alatt a költségvetési hiánya, az adósságállománya meg jóval meghaladja a teljes GDP-jének 100%-át. Velünk kapcsolatban meg feltételezéseket fogalmaztok meg ti arcátlan brüsszeli bürokraták, hogy valószínűleg meg fogjuk haladni 0,1%-kal 2013-ban is meg, 2014-ben is a 3%-os hiányt. Mindezt úgy, hogy az általunk kiküldött 2012-es -2,1-es hiányértéket ti magatok módosítottátok -1,9-re. Vajon Letta mit ígért be nektek erre az évre meg 2014-re? KETTŐS MÉRCE!!!! Erre válaszoljatok bazd meg.
hakos
2013. május 02. 22:47
Milyen lezárult elemzés az, ami után még tájékozódni kívánnak? Most lezárult vagy nem? Ha még tájékozódásra van szükség, akkor hogyan zárhatták le. Ha meg lezárták, akkor meg tájékoztassanak az eredményéről.....
=nessuno=
2013. május 02. 22:46
Birka nép. Fel sem fogja miről van szó, csak háborog, köpköd...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!