Civilek tüntetnek a budai Várban

2013. március 11. 20:59

Civilek és civil szervezetek hétfő este demonstrációt kezdtek a budai Várban, nem messze a Köztársasági Elnöki Hivataltól (KEH). A Facebookon szerveződött Az alkotmány nem játék! elnevezésű csoport tagjai és a hozzájuk csatlakozók arra kérik Áder János államfőt, ne írja alá az alaptörvény negyedik módosítását, amelyet az Országgyűlés hétfő délután fogadott el.

2013. március 11. 20:59

A demonstráció a cigány himnusz eléneklésével kezdődött. A Dísz teret megtöltötték a résztvevők. Csatlakoztak a tüntetéshez a Magyar Szolidaritás Mozgalom szervezésében hétfő délután a Kossuth téren tartott demonstráció résztvevői  is. A transzparenseken többi között az olvasható: „Méltányos alkotmányt!”, „El a kezekkel a jogainktól!”, „Igen a jogállamra!”, illetve „Feltétel nélküli egyetemet!” – jelentették a helyszínről az MTI tudósítói. A tüntetők azt skandálták: „Ne írd alá, János!”.

A tömegben az MTI tudósítói látták Karácsony Gergely független országgyűlési képviselőt, a Párbeszéd Magyarországért parlamenti képviselői csoportjának vezetőjét és Majtényi László volt adatvédelmi biztost.

A Facebook-csoport meghívójában egyebek mellett az állt, pártoktól független civilekként állampolgári kötelességüknek tartják, hogy tiltakozzanak a negyedik alaptörvény-módosítás ellen. Azt írták, a Fidesz-KDNP újabb módosítása tovább szűkíti jogaikat. Úgy látják, azzal hogy a parlament felülírja az Alkotmánybíróság döntéseit, „megágyaz a mindenkori – beleértve jelenlegit követő – kormányok hatalmi önkényének”. Idéztek a Fidesz 1989 októberi kongresszusa programjának szövegéből is, amely szerint „Az Alkotmánybíróság csak akkor lesz önálló hatalmi ág, ha a parlament döntéseit felülvizsgálhatja”.

A civilek szerint ha Áder János aláírja a negyedik módosítást, akkor az alaptörvény ki fogja mondani az egyetemi hallgatók röghöz kötésének lehetőségét, az egyetemek gazdasági autonómiájának felszámolását, a hajléktalan emberek hatósági üldözésének lehetőségét, a gyermektelen, az élettársként élő és az azonos nemű párok kirekesztését a család fogalmából, a szólásszabadság korlátozásának lehetőségét, a szabad választási kampány korlátozását, a független igazságszolgáltatás további korlátozását, az egyházak közötti diszkrimináció és a hitéletük feletti kontroll lehetőségét, a 22 év alkotmánybírósági döntéseinek érvénytelenítését, továbbá azt, hogy a kormánytöbbség bármit beleírhat az alaptörvénybe, mert azt tartalmi szempontból az Alkotmánybíróság sem vizsgálhatja.

Frissítés:

Enyedi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa a budapesti Dísz téren összegyűlt tömeg előtt úgy érvelt: az alaptörvény negyedik módosítása súlyosan csorbítja a polgárok jogait, korlátozza a szabadságukat: a gondolatszabadságot, a szólásszabadságot és az önrendelkezés szabadságát. Hozzátette: egyben megágyaz azoknak a törvényeknek, amelyekkel később – mint mondta – „meg fognak fosztani minket állampolgári jogainktól”.

Molnár Péter Fidesz-alapító arra kérte az államfőt, hogy ne írja alá a módosítását és „mentse meg a becsületét”. Emlékeztetett: a Fidesz tagjai a rendszerváltozáskor még „hittek abban, hogy a politikát csak úgy érdemes csinálni, ha a hatalom nem öncélú eszköz, hanem a közösség szabadsága és jóléte érdekében használandó”.

Frissítés:

A tüntetés véget ért, a tömeg a Kossuth térre vonul. A menet elején kamerás rendőrautó megy – írja a hvg.hu.

A Mandiner helyszíni tudósítója szerint körülbelül 3-4 ezer ember sétál békésen az utcákon – többnyire fiatalok. A menetet rendőrök biztosítják, a BKV buszai pedig türelmesen várakoznak, amíg a vonulók haladnak. Riporterünk a Párbeszéd Magyarországért politikusait és Schiffert Andrást is látta a tömegben.

Frissítés:

Hétfő estére valamennyi fiatalt elengedték azok közül, akiket az alaptörvény negyedik módosítása elleni, a Parlamentnél délelőtt tartott demonstrációról állítottak elő a rendőrök. Pap Judit, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának ügyeletese azt mondta: a Parlamentnél délelőtt tartott megmozdulásról összesen tizenhat embert állítottak elő. Hétfő este kilenc órára valamennyien távozhattak.

A magukat fiatal demokratáknak nevezők korábban az MTI-hez eljuttatott kommünikéjükben azt írták: figyelmeztetésnek szánták akciójukat. A középiskolások az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakoztak. Tiltakoznak a hallgatói szerződés ellen, autonóm egyetemet szeretnének, nem fogadják el a hajléktalan emberek hatósági üldözését, a család fogalmának „kirekesztő leszűkítését”. Szólásszabadságot követelnek, tisztességes kampányt és szabad választásokat akarnak, valamint független igazságszolgáltatást, államtól független egyházakat és egyházmentes államot – írták a közleményben.

Frissítés:

Lezárták a rendőrök a forgalom elől a fővárosban az Alagutat és a Lánchidat, amelyeken keresztül a budai Várból a Kossuth térre vonulnak a tüntetők hétfőn késő este, a hídon „Az alkotmány nem játék!” felirattal két aktivista transzparenst feszített ki. A menet élén haladók két molinót tartanak, ezeken az olvasható: „Haza csak ott van, hol jog is van!”. A Fidesz 1989-es programjára utalva a tömeg azt is skandálja: „89!” Miközben a demonstrálók a Lánchídon vonultak, ketten felmásztak a híd címeréhez, ahol egy traszparenst feszítettek ki „Az alkotmány nem játék!” felirattal. A Kossuth térre vonulókat mintegy 60 rendőr kíséri, a környező utcákban is sok rendőr látható.

Összesen 367 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
von Schreckendorf őrnagy
2013. március 12. 08:07
Mondjuk cigányhimnusz meg meleg érdekvédelem nélkül én is tüntetnék orbánék tetű húzásai ellen. Majthényivel és TGM-mel azonban nem tartózkodom egy közterületen. Sajnálom.
Senye Péter
2013. március 12. 08:06
„Feltétel nélküli egyetemet!” - nem lenne egyszerűbb felvételi nélküli egyetemet vagy vizsgák nélküli diplomát követelni?
hátakkor
2013. március 12. 07:44
Figyelem! Lista! Humán Platform Magyar LMBT Szövetség Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség Amenca Facebook-csoport AICA Műkritikusok Nemzetközi Szervezete Magyar Tagozat Amnesty International A Város Mindenkié Budapest Pride Colorful Circles’ World LMBTH Munkacsoport Első Magyar Egyetemfoglalás Független Előadó-művészeti Szövetség Fundamentum (emberi jogok folyóirata) Hallgatói Hálózat Hallgatói Hálózat – Pécs Hálózat A Tanszabadságért Háttér Társaság a Melegekért Középiskolai Hálózat Kunigundai Demonstrálók a Tisztességes Közmédiaáért Labrisz Leszbikus Egyesület Liberális Fiatalok Egyesülete Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége Magyar Helsinki Bizottság Magyar Egyesült Baloldal Méltóságot Mindenkinek Mozgalom Migránsszolidaritás Művész Hallgatók Hálózata – Muhaha Nők a Nőkért az Erőszak Ellen Nők Lázadása Oktatói Hálózat Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Radikális szociális munkások Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete Ifjúsági Tagozat Szülői Hálózat Társaság A Szabadságjogokért Tiszta Kezek a Demokratikus Magyarországért Mozgalom tranzit.hu Új Szemlélet csoport Vállald Magad Egyesület Védegylet Zöld Fiatalok
mustármag
2013. március 12. 07:39
Azok a civilek akiknek teccet a szemkilövés? Hol voltak akkor?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!