A jogvédők hatékonyabb fellépést várnak a kormánytól

2013. március 21. 09:57

A kormányhoz fordult négy jogvédő szervezet a rasszizmus elleni világnap kapcsán: azt szeretnék, ha a kabinet érdemi lépéseket tenne a gyűlölet-bűncselekmények visszaszorítása érdekében.

2013. március 21. 09:57

Az Amnesty International, az Európai Roma Jogok Központja, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda és a Társaság a Szabadságjogokért a rasszizmus elleni világnap apropóján kiadott közös közleményében hangsúlyozta: a kormány korábbi ígéretei ellenére sem tette meg a szükséges lépéseket a hatóságok munkájának javítása érdekében. A szervezetek szerint a hivatalos statisztikai adatoknál jóval több gyűlölet-bűncselekmény történik, a rendőrség azonban gyakran nem ismeri fel a rasszista motivációt, illetve nem megfelelően minősíti az ilyen eseteket.

A jogvédő szervezetek azt várják a kormánytól, hogy hatékony szervezeti megoldást alakítson ki a rendőrségen és ügyészségen, nemzetközi normáknak megfelelő bűnügyi protokollt alkalmazzon, speciális képzést vezessen be a jogalkalmazóknak, javítsa a sértetteknek nyújtott áldozatvédelmet, hatékony adatgyűjtési és monitoringrendszert építsen ki. Felhívták a kormány figyelmét arra: ha tényleg fontosnak tartja a gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépést, akkor ne részesítsen állami kitüntetésben olyan embereket, akik a nagy nyilvánosság előtt rendszeresen rasszista kijelentéseket tesznek.

Csütörtökön tartják világszerte a rasszizmus elleni világnapot, a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napját. Az ENSZ Közgyűlésének 21. ülésszakán, 1966-ban nyilvánították március 21-ét a faji megkülönböztetés elleni küzdelem világnapjává. Annak a véres rendőrsortűznek az emlékére tartják évről évre, amely 1960. március 21-én dördült el a dél-afrikai Sharpeville-ben. A sortűznek 70 békés tüntető esett áldozatul.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaktuszvirág
2013. március 21. 14:30
A cigányokat meg a zsidókat ki kell baszni az országból,menjenek a jó kurva anyjukba Indiába,meg Izraelbe,aztán mindjárt rend lesz!
kuwiq
2013. március 21. 14:19
Például itt van a balliberók féktelen gyűlölete mindenki iránt, aki nem ért velük egyet. Most ezzel mihez kezdjünk? Tekinthető ez rasszizmusnak, vagy nem? Végülis, csak a gójokat nem bírják... http://mno.hu/belfold/mesterhazy-csak-nezte-mig-egy-mozgasserultet-utottek-a-szocialistak-1146218 És még csak hatalmon sincsenek. És ezek szívják magukat a "gárda" miatt... Török Zsóti szerint azt kapták, amit megérdemeltek, mert megpróbálták megzavarni a bejelentett maszopizét.
Atisz
2013. március 21. 12:54
Megjött a like-oló hülyegyerek is :D
magnamater
2013. március 21. 12:00
Hazánk legeredményesebb szervezete éppen a jogvédőké, ezért a kormány arra figyelhetne,áldásos tevékenységük során a magyar rassz hazánkból teljesen eltűnne,lassítsa némileg a jogvédők működését. Ugyanis ha egy védett roma /tévedés, főleg csoportosan járnak/ megtámad egy magyart,a jogvédő rögtön megjelenik, vigyáz,a támadás zavartalanul végbemenjen, a rendőrség munkáját akadályozza, gondoskodik róla,bíró elítélni ne merje, szó ne essék a támadó roma voltára, és ha valaki ezt véletlen mégis említeni merné, rasszizmus miatt el legyen ítélve. És mielőtt védettek és védők magukra maradnának, a még meglévő magyarokat csicskának kell befogni, ha nem tudnának dolgozni, ehető a húsuk, el lehet őket fogyasztani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!