Varga Mihály: Tartjuk magunkat a hiánycélhoz

2013. február 22. 13:16

A magyar kormány tartja magát a korábban elfogadott, három százalék alatti hiánycélhoz – jelentette ki Varga Mihály tárca nélküli miniszter pénteken az MTI-nek, arra reagálva, hogy az Európai Bizottság előrejelzése szerint 2013-ban és 2014-ben is a bruttó hazai termék 3,4 százaléka lesz az államháztartási hiány Magyarországon.

2013. február 22. 13:16

Varga Mihály úgy fogalmazott, „lassan hagyomány lesz, hogy minden évnek úgy futunk neki”, hogy az Európai Bizottság vitatja az adott év kormányzati prognózisát. A vita azonban 2011-ben és 2012-ben is úgy dőlt el, hogy a magyar kormány álláspontja igazolódott – emlékeztetett. Ugyanez a helyzet most is, az Európai Bizottság vitatja az idei 2,7 százalékos előrejelzést, a magyar kabinet azonban tartja magát ehhez – mondta a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter, aki szerint ez három szempontból is alátámasztható.

Egyrészt még csak február van, érdemes legalább négy-öt hónapot várni ahhoz, hogy biztosabb megállapításokat lehessen tenni az idei év várható gazdasági forgatókönyvéről. Másrészt – folytatta – az Európai Bizottság által vitatott költségvetési tételek ügyében időközben már kormányzati lépések születtek. Így az elektronikus útdíj bevezetéséről és a pénztárgépek online összekapcsolásáról is megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely ezeknek a munkálatoknak a felgyorsításáról szól. Varga szerint mindkettőt „megnyugtatóan rendezik” az első félévben. Harmadrészt idén jelentős, 400 milliárd forintos tartalék áll rendelkezésre a büdzsében az előre nem látható gazdasági folyamatok, a felmerülő problémák kezelésére. Amikor a bruttó hazai termék 1,3-1,4 százaléka áll tartalékként rendelkezésre egy költségvetésben, az mindenképpen elegendő kell, hogy legyen arra, hogy egy 0,3-0,4 százalékpontos eltérést korrigálni tudjunk majd – mondta a tárca nélküli miniszter.

Varga emlékeztetett arra, hogy a deficit idei alakulása azért is fontos, mert ez tenné lehetővé a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését. A téli brüsszeli jelentés azonban ebből a szempontból „még kisebb jelentőséggel bír”, ugyanis május második felében készíti majd el az Európai Bizottság azt a jelentését, amely már alapjául szolgálhat a tagállami pénzügyminiszterek tanácsának júniusi döntéséhez.

A kabinet elkötelezett annak érdekében, hogy Magyarország kikerüljön a 2004 óta tartó túlzottdeficit-eljárás alól. Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság prognózisa szerint 2014-ben is a bruttó hazai termék 3,4 százaléka lesz a magyar államháztartási hiány, a tárca nélküli miniszter azt mondta: kissé indokolatlannak tartja, hogy az Európai Bizottság már 2014-re is ilyen megállapításokat tesz. Az tény, hogy az unió gazdaságának 2012-es negyedik negyedévi növekedési adata jóval szerényebb lett a korábban vártnál, de hogy ez a növekedési adat milyen mértékben befolyásolja majd 2014-et, ma még biztosan senki nem tudja megmondani – mondta Varga Mihály.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balint60
2013. február 22. 15:29
Senkinek nincs oka kételkednie Varga Mihály szavaiban; az Orbán-kormány idén is, szó szerint mindent meg fog tenni azért, hogy a hiánycél tartható legyen. Az állami és önkormányzati beruházások csaknem száz százalékát kitevő EU-s támogatások a tét, amely nélkül gazdaságunk válsága még mélyebb lenne. Az eszközök is ismertek: további nem-megszorítások sorára számíthatunk és ezek az intézkedések pedig tovább rombolják a lehetséges gazdasági növekedés forrásait. "Káros kör" jelenség szenvedői vagyunk, amelyben a hiány csökkentésének eszközei újabb és újabb hiányt szülnek. Mindezen csak új gazdaságpolitika, azaz jó kormányzás szükséges; az Orbán-kormánynak mennie kell.
gross
2013. február 22. 15:26
"A vita azonban 2011-ben és 2012-ben is úgy dőlt el, hogy a magyar kormány álláspontja igazolódott – emlékeztetett" Azért azt tudjuk, hogy ez nem teljesen így volt. A Bizottság minden évben azt mondta, hogy ha nem lesz kiigazítás, akkor nem tartható a hiánycél. És valóban, komoly kiigazításokra volt szükség.
Secnir
2013. február 22. 15:06
úgy nyilatkozik, mintha ő lenne a pénzügyminiszter... ...lehet, ő már tudja, csak még mi nem.
Lion
2013. február 22. 14:20
Matolcsy még a helyén?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!