Fricz: Történelmi döntést kell hozni 2014-ben

2013. február 09. 16:25

Országértékelő naggyűlést tartott a Civil Összefogás Fórum, a Békemenet Egyesület és a Civil Együttműködési Tanács, ahol közfelkiáltással elfogadtak egy nyilatkozatot is, amellyel támogatják a kormány közjót szolgáló munkáját.

2013. február 09. 16:25

Közös nyilatkozat elfogadásával támogatta a kormány közjót szolgáló munkáját szombati országértékelő nagygyűlésén a Civil Összefogás Fórum (CÖF), a Békemenet Egyesület és a Civil Együttműködési Tanács (CET) Budapesten. A nyilatkozat, amelyet a hallgatóság közfelkiáltással fogadott el, támogatja a kormányzat azon törekvését, amellyel be kívánja fejezni az 1989-ben kezdődött rendszerváltást. Az aláírók ugyanakkor elvárják a korrupt politikusok és gazdasági vezetők politikai és jogi számonkérését, egyben sürgették távozásukat a közéletből, és bocsánatkérésre szólították fel őket.

Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CET elnöke beszédében bírálta az egykori Gyurcsány- és Bajnai-kormányokat, amelyek álláspontja szerint nemzetközi pénzvilág feltétel nélküli kiszolgálói voltak. Mint fogalmazott: a legutóbbi választások óta a szocialisták középpárttá zsugorodtak, a liberálisok pedig „elmosódott folttá váltak”. Hozzátette: hihetetlen erővel indult meg az Orbán-kormány nemzetközi lejáratása, az ellenzéki politikusok „Brüsszelbe rohangálnak, hogy az országot lejárassák”. Csizmadia bírálta Bajnai Gordont, amiért a Haza és Haladás Egyesület megalakításával civilnek nevezte magát. Álláspontja szerint az Együtt 2014 színrelépésével ismét összeállt a 2002-2010 közötti „országrontó balliberális szövetség”.

A CÖF alapítója beszédében hataloméhség-menetnek nevezte az éhségmenetet, és visszautasította a rasszizmus vádját. Mint fogalmazott: „nem vagyunk nacionalistábbak, mint bármely más nemzet a világon”. Hozzátette: a kormány a nemzeti konzultációk keretében egyeztet a civilekkel, akik így komoly részt vállalnak a jogalkotásban. Álláspontja szerint azonban a kormányzati kommunikációban nincs kellő súlya az intézkedések részletes elmagyarázásának. Beszédében közös fellépéseket sürget egyes, akár helyi ügyekben a közjó érdekében a más pártkötődésű civilekkel is. Csak akkor lesz összehasonítható az előző és a mostani kormány munkájának eredménye, ha utóbbi is nyolcévnyi bizalmat kap – tette hozzá.

Csizmadia László beszámolt a hamarosan elkészülő új civil etikai kódexről, valamint egy új társadalmi szerződés tervezetéről is. A CÖF alapítója szerint a közösség minden tagjának van pártszimpátiája, de a 21. században senkinek sincs joga megkérdőjelezni civil voltát, pusztán mert másként gondolkodik. Aki politikai pályára lép, megszűnik civilnek lenni. Nem törnek hatalmi babérokra és nem válnak párttá – hangsúlyozta.

Bencsik András, a Békemenet egyik szervezője beszédében Bajnai Gordont egy temetkezési vállalkozóhoz hasonlította, akinek valamennyi cége megszűnt, megsemmisült, kormányfőként pedig ugyanezt folytatta. Álláspontja szerint az egyesült baloldal jelenleg holtversenyben áll a jobboldallal. Azt mondta, hogy a baloldalt csak a zsákmányszerzés vezeti, a jobboldal motivációja jóval erősebb, mert hisznek Magyarország felemelkedésében.

Fricz Tamás politológus, a CÖF alapítója, szóvivője szerint sorsdöntő év lesz 2014, amikor történelmi döntést kell hozni a két világszemlélet között. Álláspontja szerint újabb négyéves bizalmat kell adni az Orbán-kormánynak, mert ha hibáznak is, jó irányba haladnak. A másik alternatíva maga tévedés, sőt bűn – fogalmazott. Fricz Tamás hiányérzetének adott hangot az elszámoltatás és a lezáratlan ügynökügyek kapcsán.

Bodó Barna, a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetségének elnöke, a CET alelnöke beszédében hangsúlyozta: felelős magyar nemzetpolitikát várnak el, ezt tartják szükségesnek és méltányosnak. Álláspontja szerint 2004 után újra kellett gondolni a magyar-magyar kapcsolatokat. Mint elmondta: Romániában a bíróság által is törvényesnek ítélt módon helyezték ki a székely zászlót, ezért álláspontja szerint a zászlóügy jogilag nem, csak politikailag létezik. A magyar kormánynak meg kellett szólalnia ebben az ügyben, amiért köszönetet mondott. A résztvevők a székely himnusz eléneklésével fejezték ki a romániai magyarság melletti szolidaritásukat.

Összesen 226 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lelánczi
2013. február 10. 13:22
A CÖF sajnos valóban a Fidesz által létrehozott kampánycsapat. A kormány pénzén a Fidesz utasításai szerint kormánypárti propagandát szállít a kormánypárti médiának. Csak az a baj, hogy a kormány pénze a miénk is lehetne. (Bajnai megköszönte a 200 millás plakátozást.)
simonszól
2013. február 10. 12:23
Érdekesek a ballibsik által küldött kommentek .Nem értitek,mi?Bárki jöhet csak ti ne kerüljetek vissza!Figyu kicsi interNÁCIonaliSSták.Nem kelletek semmilyen formában.
Yuing
2013. február 10. 12:11
Tamás, nyugodj meg, meghozzuk a történelmi döntést. Mentek a politikai szemétdombra !
dobzselaci
2013. február 10. 10:08
"Hozzátette: a kormány a nemzeti konzultációk keretében egyeztet a civilekkel, akik így komoly részt vállalnak a jogalkotásban. " Ezért érdemes volt elolvasni. Kurva jó érzés, hogy kormányzok :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!