Visszamenőleges hatályú adó a külföldre menekített pénzekre

2013. január 16. 14:41

Átlagosan mintegy 35 százalékos forrásadót vetne ki visszamenőlegesen az adóelkerülési céllal külföldre kivitt pénzekre a kormány. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) arról tájékoztatta a kormányt, hogy legkevesebb 1000 milliárd forint van még külföldön.

2013. január 16. 14:41

A kormány döntése szerint visszamenőlegesen átlagosan mintegy 35 százalékos forrásadót rónak ki az adóelkerülési céllal külföldre kivitt pénzekre – jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerdán, a kormányülés szünetében. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) arról tájékoztatta a kormányt, hogy legkevesebb 1000 milliárd forint van még külföldön, de vannak olyan becslések, hogy a kivitt jövedelem az 1500-2000 milliárdot is elérheti.

A Miniszterelnökség, az NGM és a Külügyminisztérium azt a feladatot kapta, hogy próbáljon ennek az 1000 milliárd forintnak a nyomára jutni. Ezért munkacsoport alakul, amely megkezdi a tárgyalásokat Svájccal annak érdekében, hogy a svájci bankok adjanak ki minden Magyarországra vonatkozó, betétazonosításra alkalmas információt, hogy ezeket a pénzeket be lehessen vonni a közteherviselésbe – mondta Lázár János.

Frissítés: A kérés elsősorban arra irányul, hogy a svájci bankok adjanak ki minden Magyarországra vonatkozó, betétazonosításra alkalmas információt, annak reményében, hogy ezeket a pénzeket be lehessen vonni a közteherviselésbe. „Teljes információ- és adatnyilvánosságot szeretnénk annak érdekében, hogy megismerhessük, hogy ki az, aki betéttel rendelkezik bármelyik svájci bankban” – tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Elmondta: titkosszolgálati adatokkal rendelkeznek arról, hogy jelentős magyar betétek vannak Svájcban. Kérdésekre válaszolva hozzátette: elsőként Svájcot keresik meg, de van még néhány, a kérdésben érintett európai ország. Példaként Ausztriát említette, ahol még vannak anonim betétek, továbbá a „hagyományosan offshore célpont” Ciprust, amelynek esetében elengedhetetlenül szükséges a kettős adóztatással kapcsolatos egyezmények felülvizsgálata. Kifejezetten fontos – mondta –, hogy Ciprussal kétoldalú tárgyalások kezdődjenek, hogy az offshore pénzek minél hamarabb hazajöhessenek, és az adórendszerbe bekapcsolódhassanak.

A bűncselekményekből származó pénzek sorsára vonatkozó kérdésre kifejtette: Svájc mindig együttműködött, ha egy betét bizonyíthatóan bűncselekményből származott, eddigi hozzáállása azt bizonyítja, hogy érdekelt a transzparenciában. Az államtitkár megerősítette, hogy Svájcban vannak még alvó számlák, ezeknek a sorsával is foglalkozik a kormány. Ezeken a számlákon összességében néhány százmillió forint lehet, a tulajdonosok beazonosítása nem lehetséges, ezért újabb felhívással fordulnak majd a hozzátartozók felé, hogy jelentkezzenek.

 

Összesen 202 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2013. január 17. 10:01
Egyszerűen nem értem, hogy mi ebben a hírben a különos. 1. Minden kivetett adó visszamenőleges. A megelőző év jövedelmeire vonatkozik. 2. A kormány egy évvel előre, az amnesztia meghirdetésekor közölte a szándékát. Csak azok mnem vették komolyan, akik magukat az "érinthetetlenek" kiváltságos kasztjához tartozónak képzelik magukat. 3. Annak a kasztnak véget kell végre vetni, éppen itt az ideje. Sőt, évekkel ezelőtt meg kellett volna tenni. 4. A svájci menekítőbankok bűnös ténykedéséről éppen ezeklben a hónapokban derülnek ki az égbekiáltó disznóságok. Sbvájc nincsen abban a helyzetben, hogy megtagadja az együttműködést a tisztességért küzdőkkel szemben, az adócsaló ügyeskedőkkel nem vállalhat cinkosságot.
Csigorin
2013. január 17. 09:13
": Svájc mindig együttműködött, ha egy betét bizonyíthatóan bűncselekményből származott" igen, csakhogy ez ugy mukodik hogy eloszor bizonyitani kell hogy XY bunozesbol penzt szerzett, AZTAN hogy ez a penz velhetoen svajci bankszamlara kerult. EKKOR majd varhato egy pozitiv valasz. Ugy nem mukodik hogy adjatok egy listat mindenkirol akinek szamlaja van, aztan majd mi errol a listarol lehuzzuk azt, aki minden ketseget kizaroan bizonyitja hogy nem kerult el adot.
Csigorin
2013. január 17. 09:07
Tegnap kisse elgurult a gyogyszerem elsore, ugyhogy most nekifutok megegyszer kicsit nyugodtabban. A kovetkezo ket problemam van: 1. Mikor Vonaek emlitettek az allamadossag ujrautemezeset a parlamentben, maga Orban valaszolt kb igy: Ezt ne. Onmagaban az, hogy ezek a szavak itt elhangzanak mar art a magyar gazdasagnak. A piacok reagalnak ra, az arfolyam romlik... kb ilyesmi. Namost annak ha kijelentik hogy visszamenolegesen jovedelemadoztatnak ugyanez a hatasa, mivel abban a pillanatban bizonytalanna valik az emberek netto jovedelme. Ezt ugy lehetne elkerulni ha konkretan megneveznek, hogy volt ez es ez az eset, alkottunk ra egy szabalyt, vegrehajtottuk, es visszaszereztunk ennyi meg ennyi penzt. De nem ez tortenik, hanem belengetnek egy altalanos elvet, amibol barmi gumiszabaly kikerekedhet. Ez volt az objektiv ok. 2. A szubjektiv. Igen tudom, szalkas kishal akinek van egy kulfoldi szamlaja. Csakhogy szalkas kishalak voltak azok a pedagogusok akik rabasztak a 98%ra. Szalkas kishalak voltak azok akik rabasztak a kulfoldi rendszam torvenyre (aki nagyobb hal annak ugyis ceges volt a kocsija). Szoval valamiert ugy erzem hogy ebbol valami olyasmi kerekedik majd ki, amire szalkas kishalak basznak ra. Itt van peldaul a hallgatoi szerzodes, soha ennyien nem akartak meg eleve kulfoldon tovabbtanulni. Namost nekik mind lesz kint bankszamlajuk, ahova majd utalnak a szulok a tanittatashoz, lakhatashoz szukseges penzeket. Nagyon paranoias vagyok ha az jut eszembe, hogy valahogy ok fognak szivni?
ruszti
2013. január 17. 08:29
ez a jani ez érti, kell ez hír a frusztrált embereknek! A valóság az teljesen más a szakemberek szerint lásd Németo.,USA,Franciao. hosszú évek munkája után is csak szerény eredmény (a súlyukról nem i beszélve)de hol lesz már a mi janink évek múltával ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!