Újabb amerikai magyarok álltak ki Jeszenszky mellett

2012. november 02. 17:27

Az oslói Holokauszt és Vallási Kisebbségek Központnak, illetve a magyar külügyminiszter kabinetfőnökéhez írt levélben állt ki Jeszenszky Géza mellett Charles Gati, Simonyi András és Deák István.

2012. november 02. 17:27

Az oslói Holokauszt és Vallási Kisebbségek Központja igazgatójához, illetve a magyar külügyminiszter kabinetfőnökéhez csütörtökön intézett levélben állt ki Jeszenszky Géza oslói nagykövet mellett Charles Gati, a Johns Hopkins Egyetem professzora, Simonyi András volt washingtoni nagykövet, a Johns Hopkins Egyetem Haladó Nemzetközi Tanulmányok Paul H. Nitze Intézete (SAIS) transzatlanti kapcsolatokat kutató központjának ügyvezető igazgatója és Deák István, a Columbia Egyetem emeritus professzora.

A társadalomtudományok három magyar képviselője aggodalmát fejezte ki Guri Hjeltnesnek, az oslói holokausztközpont igazgatójának és Anton Weiss-Wendt vezető kutatónak a Jeszenszky Géza elleni „indokolatlan vádak”, valamint amiatt a „némileg elképesztő döntés” miatt, hogy a nagykövetet és professzort kizárták egy olyan konferenciáról, amelyet ő maga javasolt és amelynek a megszervezésében is segédkezett. (A központ levélben kérte Jeszenszky Gézát, hogy ne vegyen részt a nemzetközi Wallenberg-emlékkonferenciáján.)

A levél szerzői elismerték, hogy a Jeszenszky által a romákkal kapcsolatban leírt mondat „nyitott a különböző interpretációkra”, de hangot adtak meggyőződésüknek, hogy „senkit sem szabad elítélni konzultáció nélkül és egy terjedelmes könyv egyetlen mondata okán”, különösen olyan valakit nem, aki „hosszú professzori és diplomáciai karrierje során bebizonyította, hogy mentes a faji és az etnikai előítéletektől”. Rámutattak, hogy Jeszenszky Géza mindig is nagy erőfeszítéseket tett Magyarországon, „ahol az antiszemitizmus meglehetősen erős”, annak bizonyítására, hogy az emberek „semmilyen címen sem diszkriminálhatók”.

Gati, Simonyi és Deák a Breuer Klárához, Martonyi János külügyminiszter kabinetfőnökéhez intézett levelükben kiemelték: „alulírottak, akik Jeszenszky Gézát évtizedek óta ismerjük, elfogadhatatlannak tekintjük azt a vádat, hogy ő rasszista, vagyis bármely csoporttal, kisebbséggel szemben előítéleteket táplál”. „Ellenkezőleg, tanárként és szerzőként, vagyis kollégánként bebizonyította, hogy ő az elfogulatlan tudományos vizsgálat, a nemzetközi megértés és a kisebbségek védelmének elkötelezettje, a szélsőséges gondolkodás és a kirekesztés ellenfele” – hangsúlyozta a három egyesült államokbeli magyar társadalomtudós.

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Necoure Yamakee
2012. november 03. 10:38
Ebből is világosan látszik, hogy a balliberális oldal megfejtőinek kizárólag hazánk lejáratása, az ország mocskolása a célja. Néha azonban odáig mennek nagy-nagy gyűlöletükben, hogy már a még megmaradt pislákoló valóságérzékelésük is cserben hagyja őket. Elég egy negyed mondat, egy szó és rárepülnek mint tyúk a takonyra és habosítanak, tilatkoznak, elhatárolódásra és lemondásra szólítanak fel, szánalmas. Most aztán az antifasiszta hallgatók hálózata nem ért egyet nagy példaképükkel Charles Gatival? Nem lesz így szarvas ösztöndíj a zusában, MegaLOL...
kisrike
2012. november 02. 23:30
Bocs, a recesszív géneket.
kisrike
2012. november 02. 23:26
Igen, a rokonházasságok érvényre juttathatják a domináns géneket. Példa erre az europai arisztokrácia, és az uralkodó családok. Jeszenszki nem ezért ostoba, hanem azért mert nem tudja hol beszél és mit. Ez az ember ne képviseljen engem sehol, mert egy diplomatának az a dolga, hogy elhitesse, az országa szép és okos. Mellesleg, több aggyal sem lenne könnyű dolga...
Njihovi Zakoni, Naša Življena
2012. november 02. 21:09
Charles Gati met with Abraham Jeszenszky-Lincoln. Géza, I think this is the beginning of a beautiful friendship.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!