ELTE: Nincs Semjén-féle plágiumügy

2012. november 21. 14:54

Fokasz Nikosz, az ELTE szociológiai tanszékének vezetője, Semjén Zsolt egykori professzora kijelentette: nincs Semjén-féle plágiumügy, a miniszterelnök-helyettes ellen valójában politikai támadás zajlik.

2012. november 21. 14:54

Nincs Semjén-féle plágiumügy, és nem tudok arról, hogy az egyetem bármiféle vizsgálatot folytatna - jelentette ki Fokasz Nikosz, az ELTE szociológiai tanszékének vezetője szerdán az MTI-nek. Az egyetemi tanár– akinek a miniszterelnök-helyettes a tanítványa volt– szerint a Népszabadság előző napi cikke alapján félreérthető kép alakult ki. Jelezte: éppen külföldi útjáról tért vissza, és nem tudott arról, hogy a nevével összekapcsolva jelenik meg írás.

Fokasz Nikosz úgy fogalmazott: a véleménye teljes egészében megegyezik Hiller István, volt oktatási miniszter véleményével, aki azt mondta, hogy ez egy sikertelen felmelegítése egy korábbi kísérletnek. A dolog egy lapon sem említhető Schmitt Pál ügyével – jelentette ki. A tanszékvezető határozott álláspontja, hogy Semjén-féle plágiumügy nincs. Úgy fogalmazott: Semjén-ügy nincs, médiaügy van. Az igazságkeresés álcája mellett politikai támadás indult valaki ellen. A politikai vita teljesen megengedett, lehet bárkit bírálni, és egy politikusnak ezt el is kell tudnia viselni. Ezt azonban nem kellene egy másik területhez kapcsolva igazságkeresésnek álcázni vélte.

Fokasz Nikosz azzal kapcsolatban, hogy az egyetem bármiféle vizsgálatot folytatna, azt mondta: erről nem értesült a kar vezetésétől, ugyanakkor ő ebben nem illetékes. Megjegyezte: Semjén Zsolt a tanítványa volt, és nagyon jó emlékeket őriz róla, és ezt a véleményét akkor sem hajlandó megváltoztatni, ha esetleg azóta bizonyos konkrét politikai nézetekben az álláspontjuk „nem lenne azonos”. A szociológiai diplomamunkájáról elmondta: ritka, de nem rendkívüli, hogy két bíráló ennyire eltérően ítélje meg a dolgozatot, és az egyik elégtelent, a másik jelest adjon. Az ő témavezetői gyakorlatában is volt erre példa.

Nagyon sokszor műfaji problémák vannak, és Semjén Zsolt esetében, a tanszékvezető információi szerint, az elégtelent adó bíráló, azt kifogásolta, hogy döntően teológiai értekezés volt.  Ez a szellemi teljesítményt nem feltétlenül minősíti – tette hozzá. Ugyanakkor ilyen esetekben az a gyakorlat, hogy kiadják egy harmadik bírálónak a dolgozatot, aki jóra értékelte azt. Ezt követően a szóbeli államvizsgán Semjén Zsolt kiválóan megfelelt, és minden kérdésre érdemben válaszolt – hangsúlyozta. Fokasz Nikosz  a politikus doktori munkájára is kitért, és azt mondta: egy bírálat nem abból áll, hogy agyondicsérik a jelöltet, és ezután bocsátják tovább. A bírálók alapos észrevételeket tesznek, ezzel tisztelik meg a jelöltet, hogy miben lehet javítani a dolgozatot.

Semjén Zsolt hétfőn közzétette 1990-ben kelt doktori dolgozatát és az átminősítéséről szóló hivatalos okiratot, valamint az ELTE-re, 1992-ben készített szociológia szakdolgozatát a kormányzati portálon azzal összefüggésben, hogy a hvg.hu vasárnap Plágiumgyanú Semjén Zsolt doktorija körül címmel közölt cikket, hétfőn pedig azt írta, hogy a KDNP-s politikus 1992-ben megvédett szociológusi diplomamunkája jelentős átfedést mutat az egy évvel korábban doktori fokozattal jutalmazott teológiai értekezésével. A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője politikai provokációnak minősítette a portál közlését.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem állásfoglalása szerint jogosan minősítették át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes korábbi tudományos fokozatát PhD-vé. A nol.hu Semjén doktor közel járt a bukáshoz címmel jelentetett meg kedden egy cikket, amelyben azt írták: a Népszabadság úgy értesült, „a KDNP-s miniszterelnök-helyettes szociológiai szakdolgozatát – amelyet saját, a minap plágiumgyanúba keveredett disszertációját »újrahasznosítva« készített – az első opponens nem tartotta védésre alkalmasnak”. Az ELTE szociológiai tanszékének vezetője által felidézett esetnek ugyanakkor nincs köze a plágiumvádhoz: a dolgozattal kapcsolatos, „szélsőségesen eltérő” értékelések inkább a speciális témaválasztás miatt születtek – tették hozzá.

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Next adósság
2012. november 21. 20:31
Komoly iskolai végzettségű bírók is rendszeresen tévedni szoktak, akkor majd az ÁVH kukájából a HVG-be ürített vörös gyorstalpalón végzett újságírónak kikiáltot horda majd megmondja a frankót. Ezek az ilyen álhírekkel el akarják terelni azokról a problémákról a figyelmet amibe a rablóbanda MSZP juttata az országot. Hümm!
Mr.Falafel
2012. november 21. 18:55
Na, de most őszintén, milyen egyetem az, ahol, ha leírjuk, hogy a müzli és a joghurt ördögtől való, arra summa cum laude doktori címet lehet kapni? Nem vagyok nagy müzli fogyasztó és joghurtot sem iszom túl gyakran. Talán ezért is nem ismerem azon összetevőiket, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy ördögi főzetről van szó. Bővebben: http://menekulttabor.blog.hu/2012/11/21/semjen_es_az_ujhullamos_satan
sóhivatalnok
2012. november 21. 18:41
bini fiam, ha itt lennél valahol...:) Miért van az, hogy egyetlen tisztességes, becsületes, államférfi-szerű embert sem tudtok kiállítani semmilyen posztra? Ha jól emlékszem, boldogult Mádl volt az utolsó... Ennyire sz@r a káderanyag? (Ne kezdj komcsizni, az MSZP sem jobb semmivel - csak akkor mire föl van ekkora p@fátok, ha ti is csak ennyit tudtok? Egy Schmitt, egy Semjén... ezekről olvasnak majd a gyerekeink a történelemkönyvben?)
tarackos
2012. november 21. 17:48
Meg kell vizsgálni a doktorit, mint Plagibánál. Hajrá Pázmány! A többi csak kreténkedés... Ha a Pázmány kényesebb a plagizálásra, mint a SOTE akkor akár be is jelenthetné, hogy vizsgálatot indít! (A SOTE 5 nappal a Schmitt-ügy kezdete után jelentette be.) Addig adjunk répát a nyuszinak! Kedves HHF! Mizu?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!