Támogatja az NGM a fiatalok elhelyezkedését

2012. október 13. 17:35

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) több, a fiatalok, pályakezdők elhelyezkedését segítő programot tervez, ezek előkészítése folyamatban van – mondta Jáczku Tamás, a tárca főosztályvezetője szombaton Budapesten, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) rendezvényén.

2012. október 13. 17:35

Palkovics Imre, a MOSZ elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta: szakszervezetként elsődleges céljuk, hogy elegendő munkahely legyen Magyarországon, s a munkavállalók tisztes bért kapjanak. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az átlagos munkanélküliségi ráta háromszorosa az ifjúsági munkanélküliség Európa-szerte. A szövetség elnöke szerint, bár a gazdaság növekedése új munkahelyeket igényel, de e két tényező a technikai fejlődés miatt nem mindig párosul egymással. Úgy vélekedett, hogy akkor van lehetőség a szakmunkásokat Magyarországon tartani, ha munkájukat megbecsülik, rendesen megfizetik őket. Hozzátette, a diplomásoknak is olyan perspektívát kell kínálni, hogy nekik is érdemes legyen az országban maradni.

Az ifjúsági munkanélküliségről rendezett konferencián Jáczku Tamás NGM-főosztályvezető közölte, hogy 5 milliárd forintos kerettel egy civil foglalkoztatási programot készítenek elő, amely a hátrányos helyzetű pályakezdők beilleszkedését segíti. Terveznek emellett egy 8,5 milliárd forintból megvalósuló gyakornoki programot is, ennek keretében a munkatapasztalat megszerzéséhez adnak bértámogatást, illetve a mentoroknak járuléktámogatást. Az Ifjúság.hu programban pedig a tehetségkutatást, a hátrányos helyzetű fiatalok lemorzsolódásának csökkentését, valamint a karrierépítést szeretnék támogatni – jelezte a főosztályvezető.

Jáczku Tamás előadásában kifejtette, hogy egyelőre – bár az Európai Unió is kiemelten kezeli az ifjúsági munkanélküliség problémáját – nincs olyan megbízható recept, amellyel a pályakezdők problémáit kezelni lehetne. Hozzátette: mivel a fő probléma az előrejelzések hiánya – vagyis a fiatalok nem tudják tanulmányaik megkezdésekor, hogy piacképes képzettséget kapnak-e néhány év múlva –, az NGM-en belül megalakult egy főosztály, ahol egy előrejelző-rendszert szeretnének kialakítani. A főosztályvezető felhívta a figyelmet arra, hogy az idén az első negyedévben a 15-24 éves alapfokú végzettségűek foglalkoztatottsági rátája mindössze 4,9 százalék volt Magyarországon, míg az európai uniós átlag 19,4 százalék volt. A közép- és felsőfokú végzettségűek tekintetében jobban teljesít Magyarország, de még így is van elmaradása az uniós átlaghoz képest.

A kormány aktív munkaerő-piaci intézkedései közül Jáczku Tamás kiemelte, hogy a kabinet a gazdaságilag aktívabb régiókban az álláskeresést és az elsődleges munkaerőpiacon történő munkavállalást ösztönzi, míg a hátrányos helyzetű térségekben értékteremtő, többletkompetenciákat eredményező közfoglalkoztatást kínál. Hozzáfűzte, hogy 2010 óta átláthatóbbá, egyszerűbbé vált a foglalkoztatási célú támogatások rendszere, célzottabbá tették a munkaerő-piaci képzések támogatását, illetve átalakították a szakképzést, és a mobilitást ösztönző intézkedéseket hoztak. Jövőre pedig elindul a munkahelyvédelmi akcióterv. Szólt arról is, hogy a kormány Első munkahely garancia programja is a fiatalok elhelyezkedését segíti, ezenkívül a fiatalok vállalkozóvá válását is támogatja a kormány 7 milliárd forintból, a Vidékfejlesztési Minisztérium pedig 4 milliárdos keretösszegű támogatási programjával segíti a fiatal gazdák indulását.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szkeptikus
2012. október 14. 08:08
Ha valamit külön támogatni kell, az legtöbbször azt jelenti, hogy nem jól működik a rendszer. Tény: nagyon sok fiatal nem talál munkát - mert kevés a munkalehetőség egy recessziós gazdaságban (az idei "növekedés" minusz 1,2%). Ezek a támogatások szinte semmit nem fognak segíteni. A valódi segítség a versenyképesség növelése lenne - erről nagyon sokat beszélnek, de az amit tesznek, inkább rontja a versenyképességet.
Nannyó
2012. október 13. 22:30
Na nézzük, hogy működik a fiatalok álláshoz jutásának támogatása a gyakorlatban. Adott egy összeszerelő-multi, aki szerződést köt a munkaügyi központtal. A munkaügyi központ a multinak kiválaszt egy csoport jólképzett (diplomás) fiatalt és beiskolázzák őket állami pénzen. A jó kis összeszerelő munka betanítása után foglalkoztatják az ifjakat, általában nem túl hosszú ideig, és jöhet a következő csapat... Világos, ugye?! A diplomás gyerekek betanított- és segédmunkát tanulnak a multinál magyar állami pénzen... Tévedés ne essék, a jólképzett mérnökök és informatikusok sem tudnak ma elhelyezkedni, hiába a mantra, hogy őket keresik a munkáltatók.
huttinger
2012. október 13. 22:18
"""A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) több, a fiatalok, pályakezdők elhelyezkedését segítő programot tervez..""" Csak mind ezt a határokon túl.
Kommentelő
2012. október 13. 21:14
Köszönjuk, már támogatta Gyurcsány azzal, hogy megnyíltak a határok nyugat felé. Aki egyetemi végzettséget, esetleg munkát akar, az mehet. Aki inkább testközelből hallgatná Matolcsyt, annak jó lesz Magyarország is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!