Medián: Négyötöd ellenzi a regisztrációt

2012. szeptember 27. 13:44

A választópolgárok 78 százaléka nem ért egyet az előzetes választási regisztráció bevezetésével, 75 százalékuk pedig kifejezetten a demokratikus normák megsértéseként értékeli azt – derül ki a HVG megbízásából készített Medián-felmérésből.

2012. szeptember 27. 13:44

A HVG megbízásából felmérést készített az előzetes választási regisztráció társadalmi elfogadottságáról a Medián, amely szerint ötből négy választópolgár (78 százalék) alapvetően ellenzi az intézményt. A kutatás adatai alapján a regisztrációs mechanizmust a választópolgárok 14 százaléka támogatja. 

Mindössze a választók 17 százaléka ért egyet a kormány azon állításával, hogy az előzetes választási regisztráció a demokrácia erősítésére szolgál. Eközben a polgárok 75 százaléka a demokratikus normák kifejezett megsértéseként értékeli a regisztrációs követelmény felállítását. A Medián kérdésére válaszolva a szavazók 40 százaléka mondta azt, hogy regisztrálna az esetlegesen közeljövőben megrendezett választásokra.

A pártválasztók közül a kormánypártok támogatói mutatják a legnagyobb hajlandóságot a feliratkozásra – ugyancsak a Fidesz-KDNP szavazói értenek leginkább egyet az intézkedéssel. A Fidesz támogatóinak körében 71 százalék iratkozna fel egy esetlegesen a közeljövőben megrendezett választásra, miközben ez az arány az MSZP esetében csak 44, a Jobbikéban 52, az LMP-nél pedig 56 százalék. A párttal nem rendelkezőknek mindössze 19 százaléka iratkozna fel. A regisztrációval összességében a Fidesz szavazók 44 százaléka, a szocialisták 10 százaléka, a Jobbik-szavazók 17 százaléka és az ökopártiak hat százaléka ért egyet. Az intézmény elfogadottsága a teljes társadalomban a Medián szerint 17 százalék.

Összesen 165 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
USsange
2012. szeptember 27. 20:24
"Medián: Négyötöd ellenzi a regisztrációt" Hát kell ennél jobb hír a ballibeknek? A négyötöd majd jól berág és megnyerik nekik a választást. :))) A sipákolásból úgy tűnik nekem, hogy maguk a sipákolók sem hisznek ebben a forgatókönyvben. :)))))
Justicia
2012. szeptember 27. 18:26
Már csak az hiányzik, hogy csak virilisták szavazhatnak.
Arslan
2012. szeptember 27. 18:16
Először is. Alapvetően nincs problémám a regisztrációval, mert ideje felnőnie a szavazópolgároknak is. Ha nem fizetsz gázszámlát a következő hónapban nem lesz gáz, ha nem regisztrálsz be egy elég hosszú időintervallum alatt, akkor nem szavazol, ilyen ez. Alapvetően, ha bele akarok szólni az ország életébe és a saját jövőmbe, kell lennie bennem annyinak hogy elcsattogok és feliratkozok, vagy megteszem online, telefonon, levélben, vagy ahogy lehet. Ha egyébként biztosítják annak a lehetőségét, hogy mindenki tudjon regisztrálni aki jogosult, engem nem zavar a dolog. Ugyanakkor ha már választójogi változtatás... ez megint csak maszatolás. Szerintem, okos dolog lenne, a választójogot érettségihez kötni. Megmondom miért, mivel nem vehető el a szavazati jog senkitől, csak a Btk. megfelelő rendelkezéseinek megfelelően, így teljesen nyilvánvaló, hogy ez csak a következő generációkra lenne érvényes. Szóval, manapság egy érettségi igazán nem teljesítmény és igazán nem nagy elvárás. Ezenkívül, az érettséginek is visszaadná a rangját, tényleg a felnőtté válás mérföldköve lehetne, persze tartalmaznia kéne egy állampolgári ismeretek tárgyat is, mert nem árt ha a diák tisztában van a jogaival, kötelességeivel és hogy milyen úton módon történnek a dolgok az országban. Ennél is fontosabb változtatásnak kéne lennie, hogy programokra szavazzunk, akinek nincs programja, az alapvetően nem választható. A programban foglaltakat büntetőjogi felelősségük teljes tudatában aláírják. A nyertes párt (kormánypárt) képviselőit, minisztereit stb. kötné a program iránya, utána pedig objektíven lehetne értékelni hogy abból mennyi teljesült. Ugyanígy az ellenzék aláírná, hogy tudomásul vette a többség akaratát, milyen irányban kíván haladni, az ellen tudatosan nem tesz, új és jobb ötletekkel és módosítókkal természetesen előállhatnak, sőt... Így lenne mérhető az ellenzék munkája is objektíven. Ellenben ha bármely oldalról csak az ekézés menne, irány a sittkó... ráadásul szerintem nyugodtan eshetnének az ország vezetői a katonai törvényszék hatálya alá... azokkal a büntetési tételekkel. Nagyobb hatalom, nagyobb felelősség, mivel 10 millió ember életével játszanak, legyen tétje is. Amelyik lop 1 forintot annak 10 milliót kelljen visszafizetni, és így tovább arányosan, ha nem megy, leülheti....
laci0011
2012. szeptember 27. 18:15
Szebb jövőt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!