Medián: Négyötöd ellenzi a regisztrációt

2012. szeptember 27. 13:44

A választópolgárok 78 százaléka nem ért egyet az előzetes választási regisztráció bevezetésével, 75 százalékuk pedig kifejezetten a demokratikus normák megsértéseként értékeli azt – derül ki a HVG megbízásából készített Medián-felmérésből.

2012. szeptember 27. 13:44

A HVG megbízásából felmérést készített az előzetes választási regisztráció társadalmi elfogadottságáról a Medián, amely szerint ötből négy választópolgár (78 százalék) alapvetően ellenzi az intézményt. A kutatás adatai alapján a regisztrációs mechanizmust a választópolgárok 14 százaléka támogatja. 

Mindössze a választók 17 százaléka ért egyet a kormány azon állításával, hogy az előzetes választási regisztráció a demokrácia erősítésére szolgál. Eközben a polgárok 75 százaléka a demokratikus normák kifejezett megsértéseként értékeli a regisztrációs követelmény felállítását. A Medián kérdésére válaszolva a szavazók 40 százaléka mondta azt, hogy regisztrálna az esetlegesen közeljövőben megrendezett választásokra.

A pártválasztók közül a kormánypártok támogatói mutatják a legnagyobb hajlandóságot a feliratkozásra – ugyancsak a Fidesz-KDNP szavazói értenek leginkább egyet az intézkedéssel. A Fidesz támogatóinak körében 71 százalék iratkozna fel egy esetlegesen a közeljövőben megrendezett választásra, miközben ez az arány az MSZP esetében csak 44, a Jobbikéban 52, az LMP-nél pedig 56 százalék. A párttal nem rendelkezőknek mindössze 19 százaléka iratkozna fel. A regisztrációval összességében a Fidesz szavazók 44 százaléka, a szocialisták 10 százaléka, a Jobbik-szavazók 17 százaléka és az ökopártiak hat százaléka ért egyet. Az intézmény elfogadottsága a teljes társadalomban a Medián szerint 17 százalék.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik