Hűtlen kezelés. Az országos rádiók díjcsökkentése

2012. június 19. 11:50

A nyertes pályázók és a döntéshozók természetesen eleve a hamarosan bekövetkező díjcsökkentésre játszottak. A Neot viszont még ez sem mentheti meg, mert hiányzik mögüle a politikai hátszél.

2012. június 19. 11:50
Polyák Gábor

„Akárhogy nézzük a számokat, a két országos rádió rosszabbul teljesít annál, amit a pályázati ajánlatában a leggyengébb ajánlatot benyújtó pályázó teljesíteni tervezett. A mostani számok alapján a Class nem nyerte volna meg a pályázatot, nála a Sláger és a Danubius is jobb ajánlatot tett, a Neo ajánlata pedig az árbevétel arányára tekintettel most is nyerne ugyan, de ma már nem kell hosszan bizonygatni, hogy az ajánlat üzleti terve nem megalapozott. Mindez akkor is teljesen értelmetlenné teszi a pályázati eljárást, ha feltehetően a többi pályázó esetében is lenne eltérés a tervezett és a tényleges üzleti eredmények között.

A Médiatanács próbálja ezt az egészet úgy eladni, hogy az országos rádiók díjcsökkentése illeszkedik a rádiós piac szereplőinek adott engedmények közé. De ez átlátszó képmutatás. A két országos rádió bőven a válság kellős közepén nyújtotta be a pályázatát, amikor minden piaci elemző a reklámtorta további csökkenésével számolt, ami különösen érzékenyen érinti a rádiós piacot. Ennek figyelmen kívül hagyása szükségszerűen üzletileg megalapozatlan ajánlatokhoz vezet. Ez alapvetően a pályázó felelőssége és kockázata, ugyanakkor az ORTT-többség is osztozott ebben, mert a pályázati felhívás szerint az ilyen ajánlatot ki kellett volna zárni. Sőt ugyanez az ORTT-többség a Rádió1 köreiből érkező, nagyjából a Class és a Neo vállalásaival azonos számokat tartalmazó ajánlatot ki is zárta az üzleti terv megalapozatlansága miatt. A Rádió 1 azóta sem lett Szalai Annamária kedvence.

A nyertes pályázók és a döntéshozók természetesen eleve a hamarosan bekövetkező díjcsökkentésre játszottak. A Neot viszont még ez sem mentheti meg, mert hiányzik mögüle az a politikai hátszél, ami a bevételi oldalon is garantálni tudná az eredményeket. Az MSZP ostoba módon hitt abban, hogy továbbra is érvényesül valamiféle »jut is, marad is« elv a reklámpénzek elosztásánál – meg úgy általában a gazdaságban –, de a Fidesz durván felrúgta a játékszabályokat. Ez annyiban jó hír, hogy talán soha többé nem hozhatók vissza ezek a játékszabályok, és újra kell gondolni az egész mutyi-bizniszt.

A fenti számok alapján vajon milyen döntésre juthat a nemzetközi választottbíróság a Sláger és a Danubius által indított perben? És ki fogja a megítélt kártérítést megfizetni a vesztes pályázóknak?”

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2012. június 19. 21:55
Fletóéknak marad a blogtér! Nekünk kicsit olcsóbb így
OmegaMale
2012. június 19. 20:47
Bakker, elég egyszerű kotta ez. Jönnek a rádiók és pályáznak a frekikre. Egymás alá ígérgetnek, így nyernek. Aztán érdekes módon a dícsökkentés sem menti őket meg a becsődöléstől. Hiába, a HANGEMBEREK még a rádióban sem boldogulnak... :D. Valamiért a rádiórfrekikre pályázók már valami képzelt világban élnek... Ha nem tudnak hírdetőket megukhoz vonzani, akkor csak sci-fi, amivel pályáznak és előbb vagy utóbb (de inkább előbb) vége lesz a bulinak... Azzal érvelni egy nem nyert pályázó mellett, hogy tessék a nyertes bezzeg bebukott, a vesztest kellett volna választani, klasszikus éverlési hiba. http://hu.wikipedia.org/wiki/Nirv%C3%A1na-%C3%A9rv Ha valamit lehet ebből látni, az az, hogy NINCS médiapiac. Ahol nincs állami támogatás, ott az állítólagos piaci szereplők ez első kanyarban pofára esnek. Aki ide félpénzzel akar megérkezni, annak ez a hajó elment. Aki rádiózni akar, kénytelen lesz piacképes hallgatóközönséget felépíteni. Különben nincs értelme hírdetni.
Samott
2012. június 19. 20:47
Ezert valaha eloveszik Szalai Annamáriat es buntarsait? Hutlen kezeles es hasonlo jogcimeken, gondolom. Vegulis ok hoztak a hibas dontest.
hátakkor
2012. június 19. 19:17
750mFt állami megrendelés esetén lenne a Neo nullszaldós, most. Fasza
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!