Csaknem kétszázmillió forintot szántak az államfőváltásra

2012. május 10. 18:26

Csaknem 200 millió forintot csoportosított át a kormány az államfőváltáshoz kapcsolódó költségekre a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt pénzből. A csütörtökön beiktatott új államfő az ünnepségen két kitüntetést is átvehetett.

2012. május 10. 18:26

Két állami kitüntetést vett át beiktatási ünnepsége után Áder János csütörtökön. A Magyar Szent István Rend és a Magyar Érdemrend nagykereszt a lánccal és az arany sugaras csillaggal osztálya kitüntetések az állami kitüntetésekről szóló, év elején hatályba lépett jogszabály alapján illeti meg az államfőt. Az elismeréseket az új köztársasági elnök a Sándor-palotában vehette át az Országgyűlés elnökétől.

Ez év elején lépett hatályba a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló új törvény. Ennek értelmében Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Szent István Rend és a Magyar Érdemrend nagykereszt a lánccal és az arany sugaras csillaggal osztályának kitüntetettje. Előbbi fokozat - Mária Terézia magyar királynő által 1764. május 5-én alapított Szent István Rend megújításaként - Magyarország érdekében tett legkiemelkedőbb különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére szolgál. A korábbi Magyar Köztársasági Érdemrend elnevezés az ország hivatalos nevének változásával módosult Magyar Érdemrendre, amellyel a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenységet ismerik el.

Áder János csütörtökön lépett hivatalba. A politikust május 2-án azután választotta köztársasági elnökké az Országgyűlés, hogy Schmitt Pál egy hónappal korábban lemondott az államfői posztról. A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány 196,5 millió forintot csoportosított át az államfőváltáshoz kapcsolódó költségekre a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt pénzből. Százötvenmillió forintot intézményi beruházási kiadásokra, a fennmaradó összeget működési költségekre fordíthatja az elnöki hivatal. Az elszámolásra és az esetlegesen fel nem használt rész visszafizetésére szeptember 30-i határidőt írt elő a kormány.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ttibi
2012. május 10. 22:22
Nem túdom,hogy másnak feltünt-e,de a díszegység sorai között láttam civil ruhás fülhallgatós fickókat./ha már a TEK -t beette a fene Honvédségünkbe,akkor most már értem miért lett Slomó főrabbi tegnapi hír szerint kinevezve./
Ttibi
2012. május 10. 21:52
Egy őszinte pillanatot láttam,mikor skicc2 a jó édesanyját emlegette,és akkor az adásrendező mútatta a nejét,akin tényleg egy igazi, kedves mosolyt láttam./de mi került 200 milcsibe?/
nyugi
2012. május 10. 21:42
Ma még nem beszéltél a "Piaff"-ról... Paff.
dönci4
2012. május 10. 21:21
És ehhez még hozzájön a takony Schmidt új villája. Ami jár az jár. A saját 3-4 villájába, lakásába nem tud beköltözni, ki vannak adva. Természetesen adót nem fizet utána.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!