Kövér: Értelmiségi belügy az ügynöktörvény vitája

2012. március 17. 09:32

A házelnök gumicsontnak tartja az ügynöktörvény körül kialakult vitát. Kövér László szerint az egész kérdés értelmiségi belügy. A fideszes politikus a Duna TV Közbeszéd című műsorában elmondta, szerinte elképzelhetetlen, hogy totális nyilvánosságot kapjon mindaz, ami 1990 előtt történt. Kövér beszélt arról is, hogy nemzetárulásnak tartja, hogy Bugár Béla megszakította az MKP-t, és annak szavazóbázisát.

2012. március 17. 09:32

Értelmiségi belügynek nevezte az ügynöktörvény vitáját Kövér László házelnök a  Duna Televízió Közbeszéd című műsorában, pénteken este. Mint mondta, nem hiszi, hogy van még olyan titok, amiről a fátyol eddig nem lebbent fel. „Én az egészet egy gumicsontnak, egy számomra, engem mérhetetlenül bosszantó álvitának, pótcselekvésnek tartom” – jelentette ki a házelnök. Arra a kérdésre, hogy akkor miért nem lehet egy huszárvágással megoldani ezt a kérdést, úgy válaszolt: az élet sokkal bonyolultabb, semmint, hogy vannak fekete-fehér megoldások. „Szerintem azok a sommás állítások, azok a sztereotípiák, hogy itt már mindenki, mindenhol, mindent megoldott, egyedül mi nem tettük ezt meg, ezek egész egyszerűen tévedések” – fogalmazott. Ez merő tévedés, a környező országok sem oldottak meg semmit jobban, mint mi – mondta. „Szerintem ez egy értelmiségi belügy, (...) az embereknek kisebb gondjuk is nagyobb annál, minthogy ezzel foglalkozzanak” – mondta Kövér László. „De lássuk a medvét, milyen megoldási javaslatok lesznek az ellenzék részéről, a mi frakciónk részéről” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy bizonyos nemzetbiztonsági érdekeket figyelembe kell venni, és szerinte elképzelhetetlen, hogy totális nyilvánosságot kapjon mindaz, ami 1990 előtt történt. Arra a kérdésre, hogy 22 év miért nem volt elég, hogy ebben a témában egy kiérlelt javaslat elkészüljön, úgy válaszolt: „szerintem majdnem minden kérdésre benne rejlik a mai jogi szabályozásban a válasz. (...) Lehet azon finomítani, hogy ki hogyan, milyen mélységig ismerje meg mint áldozat, mint megfigyelt a rá vonatkozó iratokat, azoknak a személyét, akik őt megfigyelték (...), zsarolták”. Úgy vélte, lehet azon finomítani, hogy kutatóként hogyan lehet hozzáférni ezekhez az iratokhoz, de jelezte: ezek az iratok illegitim módon, egy diktatúrában születtek, rengeteg embernek olyan személyes titkát tartalmazzák, amelyek nyilvánosságra hozatala rájuk nézve kedvezőtlen is lehet. „Egyetértek abban, hogy az elkövetők, az ügynökök, az SZT-tisztek, az egész gépezetet mozgatók tekintetében minden információt nyilvánosságra lehessen hozni (...), a másik oldalon pedig minden körülmények között a megfigyeltek, az áldozatok személyiségi jogait, méltóságát tiszteletben kell tartani” – fogalmazott.

A parlamentnek szerdán este benyújtott Országgyűlésről szóló törvény kapcsán úgy vélte: az nem helyes, ha egy képviselőjelölt egy parlamenti párt színeiben kéri a választók bizalmát és közben megváltoztatja a véleményét, és úgy áll át egyik oldalról a másikra, hogy erről a választókat nem tudja megkérdezni. „Nem is akarja, nyilvánvalóan” – jegyezte meg. Mint mondta, személy szerint ő azt támogatja, hogy a képviselő azokban a színekben csinálja végig a parlamenti ciklust, amilyen színekben mandátumot nyert, ha pedig nem, akkor független képviselőként folytassa. Arra a kérdésre, hogy ha az új törvényt ebben a formában fogadja majd el a parlament, akkor áprilisban, amikor a féléves moratórium lejár, a Demokratikus Koalíció nem alakíthat majd frakciót, a házelnök úgy válaszolt: „ez így van.

Március 15-e kapcsán Kövér László azt mondta, hogy a kormány nem akart versenyt csinálni abból, hogy a kormányt vagy az ellenzéket támogatják-e többen külföldről. Úgy fogalmazott: „a lengyel testvéreinket nem mi hívtuk ide, és pláne nem mi mondtuk, hogy hányan legyenek, hanem jó szántukból, önként csatlakoznak hozzánk”. Kövér László a szlovák választásokról szólva azt mondta: „amit Bugár Béla csinált, azzal, hogy megszakította személyes ambíciói kielégíthetetlensége okán az MKP-t, és annak szavazóbázisát, az szerintem nemzetárulás, és egy olyan hozzájárulás a szlovák hatalmi politika céljaihoz, törekvéseihez, amelyeknek az a végkifutása, hogy a magyar közösséget ott eltüntessék az etnikai térképről” – fogalmazott a politikus.

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Feyszáll
2012. április 01. 11:39
A kommunistákat agyagba kell döngölni.
Rettenetes
2012. március 18. 09:09
Nagyon OFF! Next-nek és Hajjaj-mak! Szerintetek ki a fenét érdekel, hogy melyiktek a nagyobb szemét, vagy, hogy Zsilt idézzem szabadon, melyiktek milyen pöttyös vagy csíkos? A HV fórumait annak idején szerencsésen tönkre tettétek, muszáj itt is ezt csinálni? Legalább azt vegyétek észre, hogy magára kicsit is adó fórumozó nem válaszol nektek!
predator
2012. március 17. 22:12
Most újra megmutatkozott mennyire álszent szemétláda ez a narancsos "fülkeforradalmár" banda. Orbán március 15: "kiszorítottuk 89-ben a kommunistákat" Kövér, márc. 17: "az ügynökkérdés egy gumicsont,értelmiségi belügy" A két dolgot összeadva láthatjuk jól sikerült a kiszorítás... Például a III/2-es együttműködő,MSZMP párttag, martonyi jános, aki a Németh kormányban a privatizációt felügyelő államtitkárvolt ,így a magyar cukoripar szétlopását is felügyelte (persze ugyanúgy emlékezetkiesése volt erről a bizottsági meghallagtatáson, mint Suchmannak) is ki lett szorítva. Az antikommunista fidesz egészen a külügyminiszteri székig szorította. Most azért nem akarják nyilvánosságra hozni,mert fosnak,hogy jó pár emberük nekik is belebukna. Ahogy belebukott mondjuk Medgyessy is. Ugyanazok a szemetek mint a szocik,csak nemzeti színű álcában árulják a hazát. Összesen 2 jó intézkedésük volt:a kettős állampolgárság bevezetése és a formula 1 közvetítés átrakása a közszolgálati tv-re. Ennyi. A többi off,egy vödör szar. Ugyanúgy hazudnak a közbiztonságtól kezdve az EU- elleni szabadságharcig.Amely szó a fidesz szótárában is a folyamatos,hajlongást,benyalást,hátrálást, jelenti.Csak a szocikkal szemben ők keményen szájkaratéznak itthon főleg a saját híveik előtt,hogy lássák,a szavazóik,hogy nekik "brüsszelből senki nem diltálhat". Aztán amikor meg kimennek brüsszelbe akkor a bokájukat is lefossák a félelemtől,és a küszöb alatt,fülük farkuk behúzva közlekednek,ha valami tényleg fontos tárgyalásról van szó.Majd simán elfogadják a brüsszelből diktált feltételeket. Természetesen az "önállóság" jegyében...
kjkj945
2012. március 17. 20:02
Hozzák nyilvánosságra a Rózsadombi 13 titkos Paktumát! Egy budai villában 1991. március 15-én titkos tárgyaláson vett részt a távozó szovjet hadsereg tábornoka, a szovjet titkosrendőrség ezredese, az amerikai követség első titkára, a CIA egyik tisztje, az izraeli titkosszolgálat egyik képviselője, a magyar katolikus egyház és az izraelita hitközség egy-egy megbízottja, valamint öt magyar politikai vezető, akik ma is pozíciókat töltenek be. Ők írták alá a magyar nép nevében (!) az ország szabad újjáépítésének tervét korlátozó diktátumot, amelynek értelmében kimennek ugyan a szovjet megszállók, de ezért súlyos árat kell fizetnünk. Íme a hírhedt Paktum húsz pontja: [1] A szovjet csapatok békés és barátságos kivonulása Magyarországról. [2] A Szovjetunió kárpótlása a hátrahagyott értékekért és javakért. [3] Barátságos politikai és gazdasági viszony kiépítése a Szovjetunió és Magyarország között. [4] Szovjetellenes tevékenységek megakadályozása. [5] A határok kölcsönös megnyitása a Szovjetunió és Magyarország között. [6] A volt kommunista párttagok minden büntetés alól való mentesítése. [7] A volt kommunista titkosszolgálat, határőrség és rendőrség megvédése az esetleges megtorlásoktól. [8] A megbízható volt kommunisták más pártokban való indítása a választásokon. [9] Az államvagyon átmentése a volt kommunisták kezébe. [10] Az igazságszolgáltatás megtartása a volt kommunisták kezében. [11] Minden zsidóellenes megnyilatkozás, megmozdulás és szervezkedés megtorlása. [12] A jobboldali, szélsőjobboldali pártok indulásának és szervezkedésének megakadályozása. [13] Állandó hangoztatása annak, hogy a magyar határok véglegesek és azokon nem lehet változtatni. [14] Az új magyar kormány nem tarthat kapcsolatot jobboldali emigráns személyekkel, szervezetekkel, csoportokkal. [15] A románok, jugoszlávok és a szlovákok felé csak barátságos nyilatkozatok láthatnak napvilágot. [16] Az 1956-os eseményeket, mint a kommunizmus megjavítását célzó mozgalmat kell beállítani, és csak azokat szabad szóhoz juttatni, akik ezt így értelmezik. [17] A magyar hadsereget egyharmadára kell csökkenteni. [18] A Szovjetunió az átmentett kommunistákon keresztül megtartja politikai befolyását Magyarországon, az Egyesült Államok viszont megerősíti gazdasági befolyását a magyar életben. [19] Magyarország teljes garanciát ad a magyarországi nemzetiségek nyelvi, népi, kulturális, politikai és gazdasági jogainak gyakorlására. [20] Magyarország teljesen kártalanítja a magyar zsidóságot a második világháború alatt elszenvedett veszteségeiért. Azok, akik 1991. március 15-én aláírták a fenti húsz pontot, még akkor sem mentesülhetnek a vád alól, ha kényszerhelyzetben tették ezt. Másfelől, ha a Paktum pontjait -- titokban -- még [2002- ben is-TJ] érvényesnek tartják, akkor ez a magatartás hazaárulásnak minősül, amiért törvény előtt kell felelniük. A találkozó résztvevői: Antall József, Boross Péter, Göncz Árpád, Horn Gyula, Paskai László, Pető Iván, és a Mazsihisz-től Zoltai Gusztáv. +++ Tóth Judit
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!