Ombudsman: Megzavarta a közrendet a józsefvárosi irodafoglalás

2012. február 29. 09:40

Szabó Máté szerint a józsefvárosi polgármesteri hivatalban tartott ülősztrájk alkalmas volt a közrend megzavarására, szerinte fel kellett volna oszlatni azt.

2012. február 29. 09:40

A VIII. kerületi polgármesteri hivatalnál tavaly november közepén tüntettek a Város Mindenkié csoport aktivistái a hajléktalanokat érintő intézkedések ellen. Kihasználva az ügyfélfogadási időt, több tucatnyian tódultak be a polgármesteri titkárságra, és leültek a földre. A hivatal biztonsági szolgálata és a rendőrök is többször szólították fel őket távozásra az ügyfélfogadási idő lejárta után. Ezután a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenkedőket előállították, de még aznap mindegyiküket elengedték. Az esettel kapcsolatban Szabó Máté ombudsman által készített  vizsgálati jelentés szerint a népképviseleti szervek működésének súlyos megzavarása mások jogai és szabadsága sérelmének tekinthető. 

A dokumentum szerint bár a rendezvény bejelentésének hiánya, vagy a rendezvény bejelentett napirendtől eltérő megtartása nem alapozza meg a rendezvény feloszlatását. Más módon azonban nem biztosítható, hogy a rendezvény az intézmény működését ne zavarja meg súlyosan. Szabó leszögezi: mindezekből az következik, hogy az összejövetelt fel kellett volna oszlatnia, és a tüntetőket „testi kényszerrel onnan el kellett volna távolítania”. A biztos megjegyzi, hogy a demonstráció mások jogainak és szabadságának sérelmével járt, s a rendezvény feloszlatásának feltételei fennálltak. Ezzel együtt a résztvevők tömeges előállítását nem tartotta indokoltnak.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Learten
2012. február 29. 11:11
"A biztos megjegyzi, hogy a demonstráció mások jogainak és szabadságának sérelmével járt, s a rendezvény feloszlatásának feltételei fennálltak." Bolond világban élünk. A kijelentésekre alapozva: Engem szabadságjogaimban korlátoz minden közlekedési dugó, miért nincs hasonló közlemény ez ügyben? :S
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!