Libération: Orbán Viktor Übü király Európa szívében

2012. február 03. 08:42

Christophe Girard és Guillaume Klossa cikkírók a francia lapban felszólították a francia elnökjelölteket, hogy ítéljék el Orbán Viktort és kormányát. Szorgalmazták a Lisszaboni szerződés 7-es bekezdésének alkalmazását hazánk ellen.

2012. február 03. 08:42

Christophe Girard és Guillaume Klossa írása „Orbán Viktor Übü király, Európa szívében” címmel jelent meg a Libérationban. A francia lap szerzői ismertették, hogy fél évvel a magyar uniós elnökség és a kormány számos ígéretét követően most hatályba lépett az új alkotmány, mely a miniszterelnököt hallva az Európai Parlamentben úgy tűnhetett, hogy arra csak az 1949-es kommunista alkotmány módosítása miatt volt szükség. Ám az alaptörvény valójában újraértékeli az alapjogokat, s veszélyes nacionalista kísérletet rejt magában, „mert Orbán Viktor Übü király, Európa szívében.” A cikkben leírják, hogy a média és az igazságszolgáltatás elvesztette függetlenségét, az ellenzéket elnyomják, a köztársaság szimbólumait pedig eltörlik. „Aztán pedig olyan nevetséges törvényeket fogadnak el, mint az ebadó, mely alól a magyar fajták kivételek” – írják.

„Az ördög gyakran a részletekben és az abszurdumokban van, ahogy az gyakran az európai történelem során a diktatúrák és a fasiszta rendszerek létrejöttekor”
– véli Girard és Klossa, akik sérelmezik az uniós tagállamok hallgatását az ügyben, különösen az idősebb demokráciával rendelkező országok értelmiségi köreiben. A cikk megemlítette, hogy az EP és Brüsszel ugyan kezdeményeztek egy politikai vitát, ennél azonban többre van szükség: felszólították a francia elnökjelölteket, hogy egyértelműen ítéljék el Orbán Viktort és kormányát, hiszen a tét, az európai demokratikus értékek megőrzése. Szerintük, ha Európa hallgat ilyen válságos időben – amikor több helyen veszélyeztet nacionalista fordulat – az rossz precedenst teremt, s megerősítheti az ilyen események terjedését, egy nap akár Franciaországban is megtörténhet hasonló, ezért „az alapító Francia Köztársaságnak még inkább meg kell törnie a csendet, s hallatnia kell hangját az Európai Tanácsban”.

Javasolták a Lisszaboni szerződés 7-es bekezdésének alkalmazását hazánkkal szemben. A cikk szerint a miniszterelnök antidemokratikus lépéseit a nemzeti szuverenitás megőrzésének szükségességével magyarázza. „Ez a beszéd elfogadhatatlan” – jelentik ki. Orbán egy magyar mitológiát dolgoz ki Nagy-Magyarországra és a Horthy időkre vonatkozóan. A szerzők meggyőződése, hogy a magyar társadalom része az európai kultúrának, Európának pedig szüksége van Magyarországra. Nem felejtik el hazánk szerepét a berlini fal leomlásakor, mikor hazánk megnyitotta nyugati határait. Nem felejtik el a magyar kutatók, művészek és értelmiségiek hatalmas hozzájárulását az európai kultúrához. „Hiszünk egy európai, modern, toleráns és fejlődő Magyarországban, de nem hiszünk egy magába forduló Magyarországban” – idézi a francia lap cikkét a Médianéző.

A cikk szerint az új magyar alkotmány és az Orbán-kormány túlzásai ellen való fellépés egyet jelent útját állni egy európai fenyegetésnek, a szélsőjobb erősödésének. A cikk végül megemlítette, hogy Orbán meghajolva az EP és az Európai Bizottság nyomása alatt, ígéretet tett a kritikus jogszabályok módosítására, azt azonban éberen figyelemmel kell követni. Az alkotmányos reformok ugyanis nemcsak technikai és jogi részletkérdések, ahogy azt Orbán az EP-ben jellemezte, hanem azok támadások az európai alapértékek ellen, melyeket a háborúk után építettek fel, hogy elkerüljék a totalitárius és önkényes rendszereket.

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Next adósság
2012. december 16. 17:04
Francia fiúk nem akartok még egy Trianont?
Next adósság
2012. december 16. 17:03
Francia fiúk nem akartok mág egy Trianont. Szét lehetne ossztani megint három felé Magyarországot. Fajtátora rákérdezhetek? Eszkimó?
next mindig élni fog
2012. december 16. 15:22
Soyez bienvenue! Hm!
bigBBCs
2012. március 24. 00:08
Bored, je vais.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!