Törvényt hoznak a kommunista bűncselekményekről

2011. december 29. 14:37

Meghatározná a kommunista bűncselekmények fogalmát az a módosító javaslat, amelyről pénteken szavaznak a képviselők.

2011. december 29. 14:37

Meghatározza a kommunista bűncselekmény fogalmát az a módosító javaslat, amelyet az emberi jogi bizottság nyújtott be a fideszes Gulyás Gergelynek az emberiesség elleni bűncselekmények büntetendőségéről és elévülésének kizárásáról szóló előterjesztéséhez.

A bizottsági módosító indítvány kommunista bűncselekménynek nevezi azokat a bűncselekményeket, amelyekről a Magyarország Alaptörvényének átmeneti rendelkezéseit rögzítő javaslat úgy szól: „Nem tekinthető elévültnek azoknak a törvényben meghatározott, a pártállam nevében, érdekében vagy egyetértésével a kommunista diktatúrában Magyarország ellen vagy személyek ellen elkövetett súlyos bűncselekményeknek a büntethetősége, amelyeket az elkövetéskor hatályos büntető törvény figyelmen kívül hagyásával politikai okból nem üldöztek”.

A módosító javaslat kommunista diktatúrának az 1949. augusztus 20-a és 1990. május 1-je közötti időszakot tekinti. 

A pártállam nevében elkövetett bűncselekmény meghatározásakor az indítvány konkrét szervezeteket nevez meg: a szöveg szerint ilyen az a bűncselekmény, amelyet a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) Központi Vezetőségének, illetve a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) Központi Bizottságának hatásköri listáján felsorolt pártállami tisztségviselők valamelyike a hivatali ideje alatt a tisztsége gyakorlásával összefüggésben követett el.

A törvényjavaslat zárószavazása pénteken lesz a parlamentben a napirendi javaslat szerint.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tutturuttu
2011. december 29. 18:57
Majd a második Orbánbukta után,törvényt hozunk a fideSS törvénytelnségeinek megbüntetésére,és örökre kitiltjuk őket a hatalomból!
2011. december 29. 16:05
Pozsgait és a III/III-as kormánytagokat mikor vezetik el vasra verve?
magnamater
2011. december 29. 16:00
Ennyi hosszú idő alatt csak ki lehetett találni,kiket, s hogyan lehet a hatálya alól kimenteni
balint60
2011. december 29. 15:59
Most aztán semmi akadálya a forint erősödésének, a kamatok és a hitelfelárak csökkenésének. Sőt, a gazdasági is dübörögni fog, mindenkimeglássa!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!