WL: Negatívan értékelték Gyurcsányt

2011. szeptember 07. 11:07

Nem festett pozitív képet Gyurcsány Ferenc tevékenységéről az amerikai hírszerzés a WikiLeaks iratai szerint - írja a Kitekintő. Szerintük Gyurcsány mindig biztos akart lenni, hogy semmi sem történik nélküle, ezért végül az esetek nagy részében valójában semmi sem történt.

2011. szeptember 07. 11:07

Az amerikaiak nem estek hasra Gyurcsány „csupán általánosságokat” tartalmazó 2006-os kormányprogramjáról - idézi a WikiLeaks iratait a Kitekintő. George Herbert Walker nagykövet felhívta a figyelmet, az ezerfős nemzetközi katonai jelenlét nyilvánvaló álom, Magyarország soha nem volt képes ennyi katonát kiállítani, ráadásul a 2005-ben megkezdődött honvédelmi forráscsökkentés miatt nem látszott, a jövőben miként tudna megfelelni a kormány ennek az ígéretnek. A követség megjegyezte azt is, hogy az Egyesült Államokat csupán kétszer említi a kormányprogram, a biztonságpolitikával foglalkozó részben. Oroszországgal kapcsolatban megjegyzik, hogy Gyurcsány „tovább akarja erősíteni kapcsolatait” Moszkvával.

April Foley nagykövet nem volt elragadtatva Gyurcsány Ferenc teljesítményétől, aki a távirat szerint nem igazán találja meg a közös hangot az EU-s vezetőkkel, viszont biztos akar lenni, hogy semmi sem történik nélküle, ezért végül az esetek nagy részében valójában semmi sem történt - olvasható a Kitekintő által idézett iratban. Az amerikai távirat szerint Magyarország EU iránti lelkesedése folyamatosan csökken, a kormány előszeretettel szervezi ki a külpolitikát Brüsszelbe, és csendben követi a közös uniós irányvonalat. Abban a nagyon kevés témában viszont, amelyek érdekesek Gyurcsány számára, a kormány nem úszik az árral. Ezeket a kivételeket Kuba illetve a Balkán jelentik, ez utóbbi esetében ugyanis komoly magyar érdekekről is szó van. A határon túli magyarokkal kapcsolatban a távirat megjegyzi, hogy a magyar kormány sokat beszél a témáról, de annál kevesebbet tesz a határon túl élők érdekében.

Kuncze Gábort is idézték, aki szerint Gyurcsány „kivételes tehetsége ellenére semmilyen vezetői képességgel nem rendelkezik”. A távirat ironikusan jegyzi meg, hogy a különböző minisztériumok rendszeresen beszélnek az amerikai nagykövetséggel, de egymással alig kommunikálnak. Foley nagykövet értékelésében kifejti, hogy a magyar politikai élet minden szereplője kellemetlenül érzi magát, amikor külföldiekkel kell társalognia. Megemlítik Gyurcsány Ferenc berlini útját is, ahol a miniszterelnök nagyon szenvedett, és a kormány sokat hagyatkozik Medgyessy Péter utazó nagykövet tapasztalatára az európai fővárosokkal való kapcsolattartásban - olvasható a Kitekintőn.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kalasnyikov
2011. szeptember 08. 05:28
Elárulok egy nagy titkot. Sok év oroszországi tapasztalata mondatja velem,hogy miferinket az oroszok is kellőképpen utálták. Putyin utolsó vacsorája ezzel a rágcsálóval Moszkvában komoly belföldi viszhangot kapott. Akkor már mindenki azt kérdezte tőlünk tényleg ilyen hazudós ez a magyar miniszterelnök??? Az eredmény sem maradt el. Tökön rugták még a Gazpromos haverjai is és nem adtak neki helyet Schröder mellett a vezetésben. Pedig az eredeti terve az volt,hogy az uj déli vezeték igazgatótanácsának elnökévé teszik ezt a kamuládát. De mint mondtam az oroszok igen jó emberismerők. Orbánnak sem ártana ezzel tisztában lennie...DDDD Sok a kamu, kevés a kapcsolatfelvételi készség és üzletember arrafelé.
nyoooc
2011. szeptember 07. 19:22
Írják itt kommentelők, hogy Gyurcsányt az amerikai hátsók elszánt fényesítőjének gondolnánk a jobboldalon. Csak a magam nevében beszélhetek, de én ilyet sose hittem. Mindig úgy véltem, hogy bár nagyon is serényen igyekezett nyugatra a megbízható szövetségest eljátszani, igazi vonzalmat Putyin oligarchikus Oroszországa iránt érzett. Ezt látszanak igazolni a Malév és a MOL sorsával kapcsolatos törekvései, a Gazprom helyzetbe hozására tett kísérletei, melyeket megerősítenek a Wikileaks értesülései.
denever
2011. szeptember 07. 18:24
hát nemtom, azért sok dolog történt itt, ami hozzá köthető, nem?
Krupp Skya
2011. szeptember 07. 16:41
Az amerikaiak negatívan értékelték Gyurcsány elvtárs szerepét, ez egy kommunistának dicséretnek számít. Hó apót is negatívan, értékelték Kasztró apót is Alka Ida apót is, és Hitler apót is Gyurcsány elvtárs ezzel bevonult a történelem nagyjai közé, élve bekerült a Nemzeti Mauzóleumba Hofehérke Ildikó anyó mellé. Magyarország történelme a Hét Vezérrel kezdődött és a baloldali hét törpével ért véget. Utolsónak a Kuka következett ő volt a legrátermettebb az egész baloldalon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!