Olaszország
ÉLŐ
Albánia

Értelmiségi tiltakozás az alkotmány ellen

2011. április 08. 18:58

Nyílt levélben tiltakozik 42 értelmiségi, köztük több történész és filozófus a Fidesz-KDNP alkotmánytervezete ellen, mert szerintük a preambulum történeti utalásai vitatható tartalmúak, nem veszik figyelembe az elmúlt évtizedekben folytatott történészi kutatásokat - írja a Hírszerző. Úgy vélik, az alkotmány gátolni fogja a múlttal való szembenézést.

2011. április 08. 18:58

Álláspontjuk szerint sem az alkotmányban, sem annak preambulumában nincs helye történeti korszakok értékelésének. Ez a történészek szakmája és feladata. A kutatók szerint a preambulum-tervezetben megjelenő történelmi értékeléseket a parlament az alaptörvényben megerősíti, az alkotmány gátolni fogja a múlttal való szembenézést.

A kutatók a kormányt is bírálják, kifogásolva, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a kormányzati portálon jelezte, hogy át kell értékelni a Holokauszt Emlékközpont állandó kiállításának egy részét, mert szerinte a kiállítás bizonyos történelmi eseményeket és tényeket nem megfelelően mutatja be.

A kormányhoz és a Fideszhez címzett nyílt levelet többek között Ungváry Krisztián, Gerő András, Varga László, Eörsi László, Gyáni Gábor, Kenedi János történészek, illetve Heller Ágnes, Gábor György, Kis János filozófus és György Péter esztéta írta alá.

Összesen 298 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fofo
2011. április 10. 09:06
Az az ő bajuk. A MAGYAR értelmiség viszont üdvözli az új alkotmányt.
picur3ka
2011. április 09. 21:11
Kies, kietlen, szemes szemtelen; sok ilyen jelentes valtozas van, mondhatni tipikus.
picur3ka
2011. április 09. 17:50
Itt a kovetkezo Dr Bubo, alkotmanyszakerto: http://hvg.hu/vilag/20110409_interju_esterhazy_peter_der_standard#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2011_4_9
Thomas Müller
2011. április 09. 11:33
Eörsi László, Gerő (a Gerő leszármazottja), Heller Ágnes, Karsai László, Kende Péter, Kenedi János, Kis János, Komoróczy Géza, Molnár Judit, Ormos Mária, Radnóti Sándor, TGM, Ungváry Rudolf... és a többi, érdekes csengésű név is necces
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!