Nem bízunk a Fidesz politikusaiban

2010. szeptember 21. 12:21

Nem lépünk koalícióra a Fidesszel a fővárosban, és nem adunk egyetlen helyettest vagy más pozíciót betöltő vezetőt sem. Interjú.

2010. szeptember 21. 12:21

„Azt mondta korábban, hogy az LMP-nek egyetlen célja van Budapesten: megakadályozni Tarlós István és a Fidesz többségét a Fővárosi Közgyűlésben. Ha így van, miért nem szövetkeztek az MSZP-vel, amikor még voltak szocialista felajánlkozások? Egyesek szerint azért, mert a háttérben összebarátkoztak a kormánypárttal, amely jobban örülne egy LMP-ből álló, »konstruktívabb« ellenzéknek.

Ha mindenki logikusan gondolkodna, akkor világossá válna, hogy nincs más út, mint amelyen az LMP jár. Mi, a megalakulásunkkor azt mondtuk: a jelenlegi politikai paletta egyetlen szereplőjében sincs bizalmunk. Azok, akik velünk szimpatizálnak, határozottan mást kerestek. És ez a »más« nem lehetett a Fidesz tekintélyelvű, demokráciakorlátozó, időnként ókonzervatív politikája, amely az MSZP elmúlt évekbeli teljesítményének alternatívája. Mi ügyek mentén politizálunk. Mindent támogatunk, ami a programunkkal összeegyeztethető. Ami nem, azt nem. A politikai élet görcsösen kétosztatú rendszerben gondolkodik: vagy itt vagyok vérszerződéssel kötött hű szövetséges, vagy a másik oldalon. És ha nem vagyok egyik oldal örök életre szóló szövetségese, akkor biztosan a másik oldalon állok. Új helyzet van a politikában, ezt az MSZP-nek és a Fidesznek is ideje lenne felismernie. Az LMP-vel együtt lehet működni, de csak témák és ügyek mentén, általánosan nem. A Fidesz lehetséges többségét a közgyűlésben azért tartjuk veszélyesnek, mert nem bízunk a párt fővárosi politikusaiban és politikájában. A cél, hogy ezt a Fidesz által a parlamentben gyakorolt egyoldalú, offenzív, demokráciakorlátozó politikát megakadályozzuk a fővárosban. Ez csak úgy megy, ha a Fidesznek nem lesz többsége a közgyűlésben, és kompromiszszumokra szorul.

Ehhez képest, amikor az MSZP közös jelöltnek ajánlotta Kaltenbach Jenő volt ombudsmant, két kézzel lökték el a lehetőséget, majd Kaltenbach az LMP fővárosi listáján kapott helyet. Most vagy önök nem gondolják komolyan a fideszes többség megakadályozását, vagy nem merik kimondani, hogy az MSZP »szagos« az ökopártiaknak.

A tavaszi választások során, amikor az MSZP néhány fővárosi kerületben egyoldalúan visszalépett az LMP javára, kiderült, hogy mindez nem növeli, hanem csökkenti az ellenzék esélyeit. Ha szövetkezünk a szocialistákkal, akkor mindkét párt szavazóbázisának egy része automatikusan leválik. Vagyis, ketten együtt kevesebbre megyünk, mint külön-külön. Ami Kaltenbach Jenő esetét illeti, tegyük egyértelművé: az LMP számára a szocialisták budapesti öröksége vállalhatatlan. Ennyi. Nem beszélve arról, hogy az MSZP egy »civil jelölti« álca mögött valójában koalíciós ajánlatot tett, ami vállalhatatlan. A »civil jelölti« akció egy kommunikációs stratégia része, egy szocialista blöff volt, amit az is jól mutat, hogy leginkább a sajtón keresztül üzengettek az ügyben. A lényeg, hogy az LMP intézményesített együttműködésre egyik párttal sem lép.

Ha győzelme esetén Tarlós István felkéri főpolgármester-helyettesnek, visszautasítaná?

Nem lépünk koalícióra a Fidesszel a fővárosban, és nem adunk egyetlen helyettest vagy más pozíciót betöltő vezetőt sem.”

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OmegaMale
2010. szeptember 22. 10:28
"Az LMP-vel együtt lehet működni, de csak témák és ügyek mentén, általánosan nem." Ahogy a kilencvenes évek közepe óta nem lehet arra identitást alapozni, hogy valaki technós vagy dárenbézes, úgy az ilyen dacra sem lehet politikát alapozni. Az LMP szeret a rossz emlékű szakértői kormány technokrata problémámegoldó és mindenttudó imidzsével szerepelni, ám Ők nem ügyek mentén, hanem ekvidisztáns távtartó mentén határozzák meg magukat, így nem lehet velük együttműködni, mert az identitás számukra cél és nem eszköz. Kimazsoláznak egy kedvenc törkvést maguknak, at többit leszarják és a kedvencüket hatjogatják, pl. környezetvédelemmel és ökopoilitkával kapcsolatos program elképzelések, melyek egy hatéves gyerek világképével és realitásérzékével párosulnak. Nem élvezik a többség bizalmát, ám ez őket nem érdekli és nem is keresik a többséggel a hangot, így a jó ill. fejlesztésre alkalmas ötletek is mennek a levesbe a büszkeségük miatt. Vagyis nem a közjóért léteznek, hanem hogy a saját különutas véleményüket a világba kiáltsák. Teszik ezt az esélytelenség nyugalmával. Aki rájuk ad voksot, csak a protesztindulatát vezeti le, de ennek kézzelfogható eredménye nem lesz. A párt súlyát jól érzékelteti, hogy capt. Szanyi sikerrel mossa őket össze fidesszel a köztudatban, így húzva éles vonalat a két párt ingadozó választói közé. Szvsz ha az LMP tényleg a közjót és szavazói bizalmát keresi, akkor a később nagy valószínűséggel megalakuló fideszes többségi közgyűléssel kéne keresnie a hangot, mivel az Őt bírálók ezt úgyis mindentől függetlenül beárazták (egyszerű parlamenti logika: aki nem velem, az ellenem, akik pedig ellenem vannak, azokból egyik sem különb a másiknál). Ha beáll a favorit csapatba, még érdemben tud letenni később megvalósuló ötleteket és produktív tagja lehet a közgyűlésnek. Ha csak magát fényezgeti és az identitásba kapaszkodik, akkor elképzelései nem valósulnak meg és csak kerékkötő szerepet játszhat, amiből nem jöhet ki jól.
Bubka69
2010. szeptember 22. 07:07
De lehetne egy fajta zsiradék is amit a karra kell kenni.
Bubka69
2010. szeptember 22. 07:07
Madár,de nem veréb.
2010
2010. szeptember 22. 06:56
Nektek nem is kell, KARVAJ ORRÚ ÁVOS UNOKÁK, DÉDUNOKÁK!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!